Bár a fogvesztést elsősorban az időskor problémájának tartják, valójában minden korosztályt, így a fiatalokat is érintheti. A fogak fix pótlására ma már számos, korszerű módszer áll rendelkezésre, mégis vannak olyan esetek, amikor a kivehető fogpótlás a megoldás. Cikkünkben körbejárjuk, hogy milyen esetekben válhat szükségessé a kivehető fogpótlás, kivehető fogsor fiatalon, és áttekintjük a kezelési lehetőségeket is.

Mikor válhat szükségessé a kivehető fogpótlás, kivehető fogsor készítése fiatalon? 

A fogak elvesztésének számos oka lehet. Lássuk, melyek azok, amelyek gyakoribbak a fiatalok esetében! 

  • Kezeletlen fogszuvasodás: ha a foganyag károsodása és a fog gyulladása nagymértékű, előfordulhat, hogy a fogat már nem lehet megmenteni.
  • Baleset, trauma következtében kialakuló fogvesztés
  • Immunbetegség miatt kialakuló nagymértékű csontpusztulás és fogvesztés – viszonylag ritka, de kizárja a fix fogpótlás elkészítésének lehetőségét
  • Fogágybetegség miatti csontpusztulás és fogvesztés: a fogágybetegség jellemzően időskori probléma, fiatalkorban lezajló heveny formája igen ritka

A fenti problémák jó része orvosolható rögzített, azaz fix fogpótlással – fogimplantátum beültetésével vagy hidak készítésével. Mikor van szükség mégis kivehető fogpótlásra, kivehető fogsorra fiatalon? 

Kivehető pótlás, kivehető fogsor fiatalon – ideiglenes megoldásként

Fiatal korban még nagyobb az esélye, hogy a hiányzó fogak miatt pszichés problémák, gátlások alakuljanak ki: a páciensek gyakran még a lakásból sem mozdulnak ki szívesen. Bár a legtöbb esetben fix fogpótlás a megoldás a hiányzó fogak pótlására, a  rögzített pótlások elkészítése akár hónapokba is telhet – főleg, ha implantációs fogpótlásról van szó. Az átmeneti időszakban nagyszerű megoldás a kivehető fogpótlás – így a beteg teljes életet élhet ebben az időszakban is. 

Nem készíthető fix fogpótlás

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor sajnos nem készíthető el a fix fogpótlás. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a fogakat tartó csontállomány olyan mértékű pusztulása áll fenn, hogy fogimplantátum sem ültethető be. Bár bizonyos esetekben a csontpótlás megoldást jelenthet, előfordulhatnak olyan állapotok (például a fent említett immunbetegség), amikor a csontpótlás nem kivitelezhető. Ilyenkor egyedül a kivehető fogpótlás jelenthet megoldást.

A hagyományos hidak elkészítéséhez pedig megfelelő számú és tartóerejű pillérfogra van szükség. Ha ez nem áll rendelkezésre, és a páciens valamilyen okból nem szeretne implantációs fogpótlást, szintén lehetőség van kivehető fogpótlás vagy fogsor készítésére.

mikor lehet szükséges  kivehető fogsor fiatalon?

A páciens anyagi okokból is választhat (akár átmenetileg is) kivehető fogpótlást

A csontpótlás és a fogimplantátum beültetése magas költségekkel járhat, bár hosszú távon mindenképpen megéri a befektetés. Ugyanakkor sokan nem engedhetik meg maguknak a költséges beavatkozást. Ilyen esetekben átmenetileg vagy akár véglegesen is a kivehető fogpótlás lehet a megoldás – azzal azonban tisztában kell lenni, hogy a kivehető fogpótlás bizonyos esetekben sem esztétikumában, sem stabilitásában nem képes a fix fogpótlással felvenni a versenyt. 

Köztes és kedvezőbb árú megoldást jelenthet, ha a kivehető fogsort vagy fogpótlást fogimplantátumokhoz kapcsolható patentokkal tesszük stabilabbá – erről bővebben a későbbiekben írunk.

A kivehető fogpótlások fajtái

A kivehető fogpótlások kétféle módon csoportosíthatók. Ahogy már szó volt róla, egyrészt aszerint, hogy a fogpótlást ideiglenes vagy végleges megoldásként alkalmazzák. 

Másrészt pedig, hogy a kivehető fogpótlás csak pár, egymás mellett elhelyezkedő hiányzó fogat pótol, vagy teljes foghiány áll fenn megkülönböztetünk:

Részleges kivehető fogpótlás és kivehető fogsor

Kivehető részleges fogpótlás

A kivehető részleges fogpótlás a szájüreg csak egy bizonyos részén pótolja a hiányzó fogakat. Alkalmazása akkor válik szükségessé, ha a foghiány nagyobb kiterjedésű, és a rendelkezésre álló fogak nem lennének képesek rögzíteni a fix hidat. 

A kivehető részleges fogpótlások műanyag vagy fém alapra felépített műínyből, és az eredeti fogak megjelenéséhez nagyon hasonló megjelenésű műfogakból állnak. Rögzítésük kétféle lehet: 

  • Kapcsos elhorgonyzás: a pótlás kapcsokkal kerül rögzítésre a meglévő fogakhoz. Ára kedvezőbb, de külső szemlélő számára is észrevehető a rögzítés
  • Rejtett elhorgonyzás: a kivehető fogpótlás és a megmaradt fogak között nem látszik a rögzítés. Ez többféle módszerrel is kivitelezhető (pl. teleszkóppal, stéggel, csúsztatóval), ugyanakkor minden esetben szükség van az eredeti fogak lecsiszolására és porcelánkorona felhelyezésére. Ára magasabb

Kombinált fogpótlás

Speciális fogpótlási lehetőség a kombinált fogpótlás. Ezt akkor alkalmazzuk, ha a szájüreg egy részében lehetőség van fix fogpótlás elkészítésére, a szájüreg másik részében viszont csak a kivehető fogpótlás jöhet szóba. Ilyenkor a kivehető fogpótlás a fix fogpótláshoz (és esetleg a még megmaradt fogakhoz) kapcsolódik.

Teljes kivehető fogsor, azaz műfogsor

Teljes foghiány esetén a kivehető fogsor jöhet számításba. A modern kivehető fogsorok szinte teljesen élethű megjelenést biztosítanak, így esztétikai szempontból jó megoldást jelenthetnek. Stabilitásuk és a rágóképesség szempontjából ugyanakkor sajnos elmaradhatnak a fix fogpótlásoktól. 

Kivehető fogsor fogimplantátumokra történő rögzítéssel

Sokan nem tudják, de van lehetőség arra is, hogy a kivehető fogsort implantátumhoz rögzítsék, amivel jelentősen fokozható a stabilitás és a rágás kényelme. Az implantátumok akkor is beültethetők, ha kevesebb csontállomány áll rendelkezésre, a gyógyulás pedig viszonylag gyors. Gyakran a már meglévő kivehető fogsor is felhasználható, amely az implantátumok beültetése és gyógyulása után egyszerűen felpattintható a fogimplantátumokra. Ennek a módszernek az ára jelentősen kedvezőbb, mint az implantátumokra rögzített fix teljes körhídé.

Annak az eldöntése, hogy egy adott esetben melyik lehetőség a legmegfelelőbb választás, minden esetben a szakorvos és a páciens közös feladata. Éppen ezért, ha Önnek fogpótlásra van szüksége, minél előbb célszerű konzultációs időpontot kérni.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!