A fogközök tisztítása a mindennapi szájápolás fontos része. A legtöbb fogínybetegség a fogközökből és a fogíny széléről nem megfelelően eltávolított lepedék és az ebből keletkező fogkő következtében alakul ki. A fogközök tisztításához használhatunk fogköztisztító kefét és fogselymet is. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen esetben melyiket érdemes alkalmazni, milyen fogselyem fajták léteznek, és a fogselyem helyes használatáról is szó lesz.

Miért olyan fontos a fogselyem és a fogköztisztító kefe használata?

Fogmosáskor a fogkefe gyakran nem éri el a fogak egymás felé eső részeit, azaz a fogközöket. Pedig ezeket a területeket is tisztítani kell – gondoljunk csak bele, hogy ezek a részek a teljes fogfelület mintegy egyharmadát teszik ki! 

Bármilyen szűkek is a fogközök, az ételmaradékok ide is képesek bejutni, így ezen a területen is képződik lepedék. Ebből pedig, ha nem távolítjuk el, fogkő keletkezik. A fogkő és a lepedék pedig ideális környezetet jelent a kórokozó baktériumok elszaporodásának, aminek következtében fogszuvasodás, vagy ínygyulladás alakul ki. 

A fogselyem használatának első lépése a feltekerés az ujjakra

Fogselyem vagy fogköztisztító kefe: melyiket használjuk? 

A fogselyem a szűk fogközök, a fogköztisztító kefe pedig a szélesebb fogközök tisztítására alkalmas. Gyakran előfordul, hogy az optimális eredmény eléréséhez mindkét eszköz használatára szükség van. 

A fogköztisztító kefék több méretben elérhetőek, a megfelelő méretet tapasztalati úton lehet kiválasztani. A méret akkor jó, ha a kefe enyhe nyomással bevezethető a fogközbe. A túl vékony kefe nem tisztít megfelelően, a túl vastag pedig felsértheti a fogínyt. 

Milyen fogselymet válasszunk?

Az üzletek polcain találkozhatunk viasszal bevont, illetve viasz nélküli fogselyemmel, ezen kívül elérhetőek műanyag nyeles fogselymek is. Lássuk, melyiknek mi az előnye! 

Viaszolt fogselyem

A viaszos fogselyem előnye, hogy könnyen használható, éppen ezért kezdőknek érdemes ilyennel kezdeni a fogközök ápolását. Jól csúszik, és nem kopik, ugyanakkor jól tisztít. A viaszos fogselyem nagyon keskeny, így az egészen szűk fogközök esetén is remek választás.

Viasz nélküli fogselyem

A viaszmentes fogselyem valamivel vastagabbak, mint viaszos társaik, ezért nagyobb fogközökhöz is alkalmazhatók. Kezelésük ugyanakkor kicsit nehezebb, mert nehézkesebben mozgathatók a fogak közt. 

Mind a viaszos, mind a viaszmentes fogselyem előnye, hogy gazdaságos kiszerelésben kapható, általában egy dobozban 20-100 méternyi fogselyem található. 

Nyeles fogselymező

A nyeles fogselymező előnye, hogy könnyű kezelni, mivel nem kell vesződni a fogselyem megfeszítésével. Tisztító hatása attól függ, hogy milyen fogselyem van felfeszítve a nyélre, és hogy megfelelően feszes-e a fogselyem. Hátránya, hogy nem túl gazdaságos a kiszerelése, illetve viszonylag sok műanyag szemetet termel.

A fogselyem használata

A fogselyem helyes használata némi gyakorlást igényel, ezért ne keseredjünk el, ha elsőre nem megy tökéletesen! A fogselyem használatának célja tehát az interdentális területek és a fognyak, valamint az ínyvonal minél alaposabb megtisztítása, anélkül, hogy megsértenénk a fogínyt. A fogselymezést az esti fogmosás előtt célszerű elvégezni.

Lássuk a fogíny használatának lépéseit! 

A fogselyem használatának lépései
  1. Tépjünk le 25-30 cm fogselymet, így minden egyes fogköz tisztításához tiszta szakaszt használhatunk majd.
  2. A fogselyem egyik végét tekerjük fel a mutató ujjunkra, majd a másik kezünkön úgy vezessük át, hogy a hüvelykujjunk középvonalán menjen át a fogselyem
  3. A két ujjunk között hagyjunk egy 1-2 centiméteres szakaszt (kb. 1 fognyi távolság) és ügyeljünk arra, hogy a fogselyem feszes legyen. 
  4. Finoman vezessük be a fogselymet az egyik fogközbe, majd mozgassuk párszor előre-hátra. Végig apró mozdulatokat végezzünk és kontroláljuk a mozgást. Ezután feszítsük rá a fogselymet a fog külső- majd belső ívére is, a fogíny mentén. Finoman tisztítsuk meg az íny alatti területet is. 
  5. Ha egy fog tisztítása megtörtént, a használt szakaszt tekerjük fel az ujjunkra, így a következő fogat tiszta fogselyemmel tudjuk tisztítani
  6. Haladjunk végig az összes fogközön! 
  7. Végül öblítsük ki a szánkat, hogy az eltávolított ételdarabokat és lepedéket kiöblítsük!

Mit tegyünk, ha fogíny vérzik tisztítás közben?

Eleinte előfordulhat, hogy a fogíny vérzik fogselymezés közben. Ettől függetlenül végezzük el a fogselymezés lépéseit. Ha a fogíny vérzése több napig fennáll, érdemes felkeresni a fogorvost, mert komolyabb fogínybetegségre is utalhat. 

A fogselyem használata fogszabályzó viselése esetén

Fogszabályzó hordásakor a fogselymezést még körültekintőbben kell végezni, hogy a fogselyem ne csússzon be a bracketek vagy a drótívek alá. 

Létezik kifejezetten fogszabályzóhoz kifejlesztett speciális fogselyem is, amely előre levágott szálakból áll. Ilyenkor a fogselyem egyik vége erősített, és azt a célt szolgálja, hogy a fogselymet bevezessük a drót körüli területre. A középső rész enyhén szivacsos, amely a fogszabályzó köztes részeiből segít eltávolítani az ételmaradékot. A szálak vége pedig a megszokott vékony szál, amelyeket a fogközök tisztítására használhatunk. 

Ez a speciális fogselyem egyébként akár rögzített hidak, koronák, vagy implantátumok tisztítására is remekül alkalmazható. 

A fogköztisztítás után pedig következhet a fogmosás – a fogak szakszerű ápolásáról ebben a cikkben írtunk bővebben. 

Összegezve tehát a fentieket, a megfelelő szájhigiéné fenntartása megelőzi a fogászati problémák kialakulásának jelentős részét, de a már fennálló fogászati problémák kezelése során is kritikus fontosságú. Éppen ezért nem szabad elhanyagolni a napi szintű fogköz tisztítást és a helyes fogmosást!

Ha tanácsra van szüksége vagy szeretné megtudni, hogy jól végzi-e a fogápolást, keressen minket bátran.

dentpoint csapata budapest

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.