Az ideiglenes tömés praktikus megoldást jelent, amíg a végleges tömés elkészül. De vajon mit lehet vele enni, mennyire bírja a terhelést, és miért fájhat?

Mielőtt az ideiglenes töméssel kapcsolatos információkat sorra vennénk, felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy egy másik blogposztban is részletesen tárgyaljuk a témához szorosan kapcsolódó gyökérkezelés kérdéseit. (És természetesen a gyökérkezelés ára is megtekinthető weboldalunkon.)

Az ideiglenes tömés – ahogy a nevében is benne van – csak egy rövid ideig tartó, áthidaló ellátás. Amíg el nem készül a végleges fogtömés, a fogorvos ezzel az ideiglenes megoldással látja el a fogat.

De miért van erre szükség, mennyire tartós, miért fájhat, illetve mi van akkor, ha kiesik? Dr. Kesjár Katinka gyökérkezelés-specialista fogorvos minden kérdésére választ ad ebben a cikkben.

Miért van szükség az ideiglenes fogtömésre?

Általában akkor alkalmazunk ideiglenes tömést, amikor valami oknál fogva nem kerülhet még sor a fog végleges ellátására. A kifúrt fogat nem lehet szabadon hagyni, mert a megnyitott dentinfelszín érzékeny lehet, illetve gyökérkezelés esetében megóvja a fog belsejét attól, hogy a szájüregből bármi bejusson a gyökércsatornába.

Az egyik leggyakoribb beavatkozás tehát, ahol ideiglenes tömést kap a páciens, a gyökérkezelés. A különböző fogpótlási eljárások során is előfordul, hogy míg elkészül a végleges ellátás, átmeneti megoldáshoz kell folyamodni. Gyulladások esetén is gyakori, hogy meg kell várni, amíg a kérdéses terület regenerálódik, és a fogorvos hozzáfoghat a végleges ellátás készítéséhez. Ez gyakran akár több hétbe is beletelhet, ezért gyakori eljárásról van szó.

Ideiglenes tömés után

Meddig bírja az ideiglenes fogtömés?

A végleges ellátáshoz képest az ideiglenes tömés képlékenyebb, morzsalékonyabb és jóval kevésbé kopásálló. A foghasználattól erősen kopik ezért fontos kímélni az ideiglenes tömőanyaggal ellátott fogakat. Esetenként előfordul, hogy több, mint 2 hétig ideiglenes fogtömés marad bent a fogban. Ilyenkor egy olyan tömőanyagból készül a tömés, ami jóval keményebb és ellenállóbb. Tehát az, hogy az ideiglenes tömés meddig bírja, elsősorban az anyagától függ.

Ideiglenes tömés után mikor lehet enni?

Amíg a kezelés utáni érzéstelenítés tart, semmi esetre sem szabad enni. Első sorban azért, mert könnyen harapási sérülést okozhatunk magunknak a még érzéketlen területeken, másrészt bizonyos ideiglenes tömőanyagok kötése sem  végleges a behelyezést követő pillanatban. Inni viszont nyugodtan lehet.

Amikor elmúlt az érzéstelenítés, vissza lehet térni a mindennapi szokásainkhoz, de néhány megkötéssel. Teljes erőből nem szabad rágni, harapni, illetve kerülni kell az olyan ételeket, amelyek kikezdhetik az ideiglenes tömést. A mogyoró tipikusan olyan étel, ami nagyon igénybe veszi az állkapcsot, főleg a fogakat, ezért ideiglenes fogtöméssel ajánlatos kihagyni, ahogyan a ragadós, tapadós ételeket, gumicukrot vagy vajkaramellát is.

Gyökérkezelés: ideiglenes tömések, komplikációk

Az ideiglenes fogtömés fontos szerepet tölt be a végleges fogtömés elkészültéig.

Az ideiglenes fogtömés alkalmazásának egyik leggyakoribb esete a gyökérkezelés. A kezelés célja, hogy a legtöbbször fogszuvasodás miatt kialakult fertőzés megszüntetésével lehetővé tegye a maradék ép foganyag, valamint a foggyökér felhasználását, és a fog funkciójának és esztétikájának helyreállítását. Ha egy fog gyulladt vagy nagymértékben lekopott, lepusztult, még akkor sem feltétlenül kell lemondanunk róla. A foghúzás sok esetben elkerülhető, és gyökérkezeléssel élettartama hosszú évekkel meghosszabbítható.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Gyökértömés, laterál kondenzáció, gyógyszeres tömés

A gyökérkezelésnél ideiglenes tömés átadásakor minden esetben gyógyszeres tömés alkalmazását is értjük. Ezt az ideiglenes tömés alá, a gyökércsatornába helyezik el, így két ülés között is kifejti fertőtlenítő hatását, míg magát a fogat ideiglenes tömés zárja le a szájüregtől.  Ilyen ideiglenes gyökértömés után a fogakat kímélni kell, bizonyos ételeket jobb elkerülni (ahogyan azt fentebb is említettük). A gyógyszeres tömés utáni fájdalom pedig sajnos egyáltalán nem szokatlan – erről a Komplikációk című pontban olvashat részletesen. Ahogyan arról is, mi a teendő, ha a gyökérkezeléskor behelyezett ideiglenes tömés kiesik.

A laterál kondenzáció a gyökértömés egy speciális fajtája, amelynek során oldalirányú tömörítéssel érik el, hogy a gyökértömő anyag megfelelő módon töltse ki a kialakított gyökércsatornát. A végleges gyökértömés után sokszor van szükség a fog hosszú távú ideiglenes tömőanyaggal való ellátására, és megfigyelésére. Amint a panaszok elmúltak és a gyógyulás jelei láthatók, sor kerül a fog végleges ellátására. Hogyha ez idő alatt a gyökértömött fogból az ideiglenes tömés kiesik, haladéktalanul keresse fel fogorvosát. Bár maga a gyökértömés nem tud a fogból kiesni, de ha felette kiesett az ideiglenes tömés és a gyökértömő anyag hosszabb ideig kontaktusba kerül a szájüreggel, annak cseréje szükséges.

Komplikációk

Kiesett az ideiglenes tömés

Az ideiglenes tömés kiesett?  Vannak esetek, amikor részben vagy egészben kiesik az ideiglenes tömés. Sok esetben a páciens ezt elősegíti nem javasolt ételek fogyasztásával (például rágó, ragacsos karamella). Amennyiben a teljes tömés kiesik a helyéről, minél előbb keresse fel kezelőorvosát.

Ha azonban csak a tömés egy része esik ki, de a többi kellően befedi a kezelt területet, abban az esetben nem szabad piszkálni. Az ideiglenes tömés kiszedése otthon kifejezetten nem javasolt. Sokszor kopik, eldeformálódhat, de ezekben az esetekben sem ajánlott otthon öngyógyításba kezdeni.

Fáj az ideiglenes tömés

Ha az ideiglenes tömés alatt a fog fáj, nem kell kétségbeesni, általában kezdeti érzékenységről van szó, ami teljesen természetes. A páciensek jelentős része ebben a szakaszban érzékeny a túl hideg vagy túl meleg ételekre és italokra, ezért célszerű ezeket fokozottan kerülni.

Ha azonban a gyökérkezelés után több nappal az ideiglenes tömés fáj, és ez a fájdalom nem csillapodik, mindenképpen ajánlatos felkeresni egy jól felszerelt fogászati rendelőt, illetve egy felkészült fogorvost. Amennyiben egy megbízható, professzionális fogorvosi csapatra bízná magát és a fogait, Dr. Kesjár Katinka és kollégái várják jelentkezését.

Ide kattintva léphet velünk kapcsolatba.