A félévente esedékes fogászati kontrollok alkalmával, vagy ha bármilyen fog- vagy fogágybetegség jelentkezik, általában fogorvosunkhoz foglalunk időpontot. Azt azonban kevesebben tudják, hogy amennyiben implantátum beültetése szükséges, speciálisan képzett implantológus segíthet a problémán.

Cikkünkben most megnézzük, hogy mit érdemes tudni az implantológusról, miben különbözik egy általános fogorvostól  és milyen beavatkozásokat végez.

Ki az az implantológus és miben különbözik egy általános fogorvostól?

Az implantológus szakorvosok az általános fogorvosokkal szemben speciális képzésben részesülnek, orális implantológia szakvizsgával rendelkeznek. Ennek birtokában végzik a hiányos vagy károsodott fogazat, valamint a részlegesen felszívódott állcsont rehabilitációját fogimplantátum segítségével. 

A fogimplantációs kezelések magas fokú elméleti és gyakorlati tudást, valamint a legmodernebb eljárások alkalmazását igénylik.

Mi szükséges az implantológus szakvizsgához?

Az orális implantológia szakképzést 2019-ben indították el először Magyarországon és ún. ráépített szakvizsgának minősül. Azaz csak olyan fogorvosok szerezhetnek képesítést, akik akik rendelkeznek az alábbi alapvizsgákkal:

 • konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsga,
 • parodontológia szakvizsga,
 • dento-alveoláris sebészet szakvizsga,
 • fogpótlástan szakvizsga,
 • arc-, állcsont – és szájsebészet szakképesítés és fogorvosi diploma,
 • arc-, állcsont – és szájsebészet szakképesítés és fogorvosi szakképesítés.

Ezen kívül ahhoz, hogy valaki implantológus lehessen, teljesíteni kell a Szakmai Kollégium és az Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács által előírt számú és típusú beavatkozásokat.

A képzés 5 éves, amelyből 3 év az alapképzés, és ezt követi 2 év orális implantológia.

A LEGMAGASABB SZINTŰ ELLÁTÁS A DENTPOINTNÁL: Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetője elsők között volt, aki itthon orális  implantológiai szakvizsgát szerzett. Ennek révén a Dentpoint páciensei hazánkban és világszerte az elérhető legmagasabb színvonalú implantológiai ellátásban részesülhetnek. 

 legjobb implantológust keresi Magyarországon? Látogasson el a Dentpointba, hogy a legmagasabb szintű implantológiai és parodontológiai ellátásban részesüljön.

Milyen kezeléseket és beavatkozásokat végez az implantológus?

Tekintsük most át az implantológus által végzett legfontosabb eljárásokat!

1. A fogimplantáció előkészítése

A sikeres fogbeültetések elengedhetetlen része a megfelelő fogászati, parodontológiai és szájhigiénés előkészítés. Implantáció kizárólag akkor lehetséges ugyanis, ha a hiányzó fog területén és körülötte egészséges, gyulladásmentes szövetek találhatók.

2. Fogimplantátumok megtervezése és beültetése

A fogimplantáció, a sérülés vagy trauma, ínybetegség, fogszuvasodás vagy sikertelen gyökérkezelés miatti fogvesztés pótlásának legkorszerűbb módja. Az implantológus műtéti eljárás során mesterségesen kialakított, csavar formájú műgyökeret helyez a csontba a hiányzó fogak területén.

Hogyan történik a fogimplantátumok tervezése?

  1. A szakember a fogimplantátum pontos helyét röntgen-, illetve CT-felvételek alapján határozza meg, az alábbiak szerint:
  • a rendelkezésre álló csont mennyisége és minősége, anatómiai jellegzetességei
  • az implantátum környező fogaktól való távolsága
  • a fogpótlás elkészítésének szempontjai

FONTOS: A pontos tervezésre azért van szükség, hogy a későbbiekben minél esztétikusabb és természetesebb, valamint jól tisztítható legyen az implantációs fogpótlás.

2. Ezt követően az implantológus a CT alapján egy implantációs sebészeti rendszerrel virtuálisan megtervezi a beültetendő implantátum helyzetét.

3. Majd egy sebészi sablon 3D-nyomtatása történik, ami nem más, mint egy szájba helyezhető műanyag fogmodell fémbetétes lyukakkal. 

NEM ÁRT TUDNI: Ez biztosítja az implantáció során, hogy az a legnagyobb térbeli pontossággal történhessen. Emellett gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a beavatkozást még olyan esetekben is, ha több fog kerül beültetésre a páciens szájába.

Megbízható implantológus Budapesten a Dentpointnál: kérjen időpontot!

Mi történik a fogimplantáció során?

Az implantológus helyi érzéstelenítésben elemeli a szájüregi nyálkahártyát a csontról, és furatokat készít, előkészítve a helyet a csontba beültetendő fogaknak. Az implantátumok behelyezését követően a nyálkahártya visszakerül korábbi helyzetébe, és a szakember varratokkal zárja a sebet. Ezeket a műtét után 10-14 nappal távolítja el.

3. Csont- és ínypótló kezelések végzése

A fogbeültetés alapvető feltétele a hiányzó fogak területén található, megfelelő mennyiségű és minőségű csontállomány. Amennyiben ez nem megfelelő, az implantológus ezt korszerű eljárásokkal pótolni tudja. A helyi érzéstelenítésben végzett csontpótló kezelés során a  legtöbb esetben állati eredetű pótló anyagokat használ, de van, amikor saját csontszövetre is szükség van.

Mikor lehet szükséges a csont- és ínypótló eljárásra?

 • korábbi gyulladásos folyamatok után
 • súlyos fogágybetegség esetén
 • csontvesztést okozó fog eltávolításkor
 • baleset okozta sérülés miatt
 • a csontszövet funkcióvesztés következtében kialakult sorvadása okán

Ezeket a kezeléseket az implantológus gyakran az implantátum behelyezésével párhuzamosan végzi el.

A lágyrész plasztika, egy mikrosebészeti eljárás, melynek során az implantológus az imlantátum körüli nyálkahártyát tudja megvastagítani. Ehhez kis mennyiségű saját ínyszövetetet, valamint állati eredetű szövetpótló anyagokat használ.

4. Fogpótlás készítése

Az implantológus a fogbeültetést követően elkészíti a fogpótlást is. Az implantátumok nagy előnye, hogy a hagyományos eljárásokkal szemben, amikor csak a szomszédos, ép fogak lecsiszolásával lehetséges a pótlás, itt nincs szükség más fogak anyagának megsértésére. Ezen kívül olyan pácienseknél is készíthető rögzített pótlás, ahol különben csak kivehető a fogsor jönne szóba. Így javul a rágóképesség és sokkal komfortosabb viselést tesz lehetővé.

A rögzített fogpótlások esztétikus, porcelánleplezésű, nagy teherbírású koronák és hidak, melyek hosszú távú, tartós megoldást jelentenek a páciensek számára.

5. Implantáció utáni utógondozás

Az implantológus feladatai közé tartozik az implantátummal ellátott páciensek utógondozása, illetve a parodontálisan érintett páciensek fenntartó kezelése is. Annak érdekében, hogy az implantációs fogpótlás minél tovább panaszmentes és esztétikus maradjon, a pácienseknek 3-6 havonta ellenőrzésen, valamint professzionális ultrahangos fogkőeltávolításon kell részt venniük. 

Ilyenkor a szakember minden esetben ellenőrzi az implantátumok körüli szövetek épségét is, hogy amennyiben bármilyen gyulladás tapasztalható, mielőbb megkezdődhessen annak kezelése, ellenkező esetben ugyanis csontpusztulás alakulhat ki.

Megbízható implantológus Budapesten a Dentpointnál: érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! A Dentpointnál Ön a legmagasabb szintű implantológiai és parodontológiai ellátásban részesülhet. Keressen bennünket bizalommal! 

Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!