Mielőtt belekezdünk, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk egy másik posztunkat, amelyben részletesen tárgyaltuk a fogkő problémájával összefüggő fogágybetegség témakörét. A parodontológiai kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható az ezekhez a beavatkozásokhoz kapcsolódó összes lényeges információ. (És természetesen a parodontális kezelések árai is elérhető weboldalunkon.)

Hogyan alakul ki a fogkő?

A fogkő (orvosi nevén calculus) nem más, mint a nyál szervetlen anyag tartalmának (különböző kalcium és magnézium sók) köszönhetően megkeményedett és a foghoz nagyon erősen rögzült, elpusztult baktériumokat tartalmazó lepedék. Fogkő minden fogon megjelenhet, de előfordulásának legjellegzetesebb helyei

 1. az alsó metszőfogak nyelv felé néző felszíne és
 2. a felső őrlőfogak külső felszíne.

Ennek oka az anatómiában keresendő: a nyelv alatti nyálmirigy (glandula sublingualis) valamint a fültőmirigy (glandula parotis) kivezetőnyílása ezen területeken nyílik a szájüregbe.
Nem csak a fog íny feletti részén alakulhat ki fogkő. Fogágybeteg pácienseknél jellegzetes képződmény az úgynevezett íny alatti fogkő is, mely a gyökérfelszínre tapad. Míg előbbi színe függ a páciens által fogyasztott ételek színezék tartalmától, vagy az esetleges  dohányzástól (így az lehet a világos sárgától a zöldön át egészen a sötétbarnáig bármilyen színű), addig utóbbi színe leggyakrabban sötétbarna vagy fekete. Fogkő jó szájhigiénéjű páciensnél nem, vagy elhanyagolható mennyiségben található. Tartósan a fogakra tapadó lepedék előbb-utóbb fogkővé alakul és kitűnő életteret biztosít a szájban található baktériumoknak, elsősorban a fogágybetegségért felelős fajoknak.

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A fogkő többek között

 1. esztétikai problémát okoz,
 2. kiváló életteret biztosít a szájban lévő bakteriális flórának,
 3. érdes felszíne további lepedék felgyülemlését segíti elő.

A fog azon részén helyezkedik el, ami az ínyhez legközelebb van, ínygyulladást (gingivitis), előrehaladottabb esetben fogágybetegséget/fogágy gyulladást (parodontitis) okozhat és tarthat fenn.
A gyakorlatban ha valakinek sok fogkő található a fogain és fogmosás közben

 1. ínye vérzik és
 2. duzzadt,
 3. esetleg fogíny fájdalom is jelentkezik,

biztosan kijelenthetjük, hogy fogínygyulladása és/vagy fogágybetegsége van. Ezen okok miatt a fogkő negyed/félévenkénti eltávolítása és a jó szájhigiéné fenntartása kiemelt fontosságú.

Ultrahangos fogkő eltávolítás előnyei

A fogorvosi rendelőben a fogkőleszedés úgynevezett ultrahangos depurátorral történik. Ennek a gépi műszernek a vége a hallható tartománynál magasabb frekvencián rezeg, ami így kíméletesen, ám  hatékonyan távolítja el a foghoz erősen rögzült fogkövet.

A fogkő eltávolítása amellett, hogy megszűnteti a gyulladást kiváltó és fenntartó tényezőt, jobb komfortérzetet is nyújt a páciensnek. A kezelés általában nem jár jelentős kellemetlenséggel; azonban ínygyulladás vagy fogágybetegség megléte esetén felléphet diszkomfort, és a beavatkozást követő fokozott fognyaki érzékenység. Ebben az esetben felületi érzéstelenítő szert, vagy szükség esetén érzéstelenítő injekciót alkalmazunk.

Nézzük lépésről lépésre hogyan is történik rendelőnkben a fogkő eltávolítása:

 1. állapotfelmérés és
 2. konzultáció – első alkalommal egy konzultációval egybekötött állapotfelmérés történik, mely során felmérjük és megbeszéljük, milyen kezelésekre lenne szüksége szájüregi egészségének helyreállításához
 3. ultrahangos fogkőleszedés mind az alsó, mind a felső fogsoron – szakavatott fogorvos és dentálhigiénikus kollégáink szakszerűen és precízen eltávolítják fogairól a fogkövet mindezt a lehető legkisebb kellemetlenség mellett
 4. fogak polírozása – fogkőleszedés után a fogakat polírozó kefével és pasztával tesszük még simábbá és tisztábbá
 5. nehezen hozzáférhető fogközök tisztítása kézi eszközökkel
 6. szájhigiénés instruálás, motiválás – dentálhigiénikus kolléganőink megtanítják Önnek, hogyan mosson még hatékonyabban fogat, hogyan használja a fogköztisztító kefét/fogselymet
 7. kontrollvizsgálat

Lehetséges-e a fogkő eltávolítás házilag?

Fogmosás közben a fogakra tapadt puha lepedék a kialakulását követő 24 órán belül fogkefével könnyen eltávolítható. A fogkő azonban erősen kapaszkodik a fogakhoz, azt sajnos fogmosással vagy egyéb otthoni szájhigiénés eszközzel eltávolítani nem lehet. Fogágybetegség kezelése házilag emiatt sem lehetséges; fogkő eltávolításához mindenképpen kérje fogorvosa segítségét!
Ne feledje, hogy minden egyes fogorvosi vizit egyben kontrollként is szolgál, így idejében felderíthetők a különböző elváltozások, mint a fogszuvasodás, fogágybetegség, de a rosszindulatú daganatok is!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Így okoz fogágybetegséget a fogkő

A fogínysorvadás/fogágybetegség és a fogínygyulladás okai a huzamosabb ideig a fogon levő lepedék és fogkő jelenléte. Mindkettő kitűnő életteret nyújt olyan agresszívebb baktériumoknak, melyek elősegítik a fogínygyulladás és a fogágybetegség kialakulását.
Elsőként az íny gyullad be. Ilyenkor az ínyszél megduzzad, érintésre (pl. fogmosás közben) vérzik. Elhanyagolt esetben az ínygyulladásból fogágybetegség lehet, amikor már a fogak körüli szövetek (pl. csont) is gyulladásba jönnek, azok elkezdenek felszívódni. Ilyenkor a fog gyökere és az íny között úgynevezett tasak alakul ki. Ebben a tasakban lepedék, fogkő, baktériumok és gyulladt szövet található és otthoni szájhigiénés eszközökkel és módszerekkel nem tisztítható. Emiatt állandó, gyulladást fenntartó tényezővé válik, mely a betegség előrehaladását, súlyosbodását segíti elő. Bizonyos esetekben gennyes tályog is kialakulhat.

Tartósan elhanyagolt esetben a fogágy annyira rossz állapotba kerülhet, hogy

 1. mozgó fog,
 2. gennyes fog, vagy
 3. fogvesztés alakulhat ki.

Ínyvisszahúzódás kezelése, mozgó fogak kezelése nem lehetséges fogkőleszedés és a jó szájhigiéné fenntartása nélkül. Gennyes fogíny kezelése közben szintén eltávolítjuk a fogköveket.

10 leggyakrabban feltett kérdés a fogkőleszedéssel kapcsolatban

 1. Mi a fogkő? – A fogkő a nyál szervetlen anyag tartalmának hatására megkövesedett, megkeményedett lepedék. Leggyakoribb megjelenési helyei az alsó metszőfogak nyelv felőli, illetve a felső őrlőfogak külső felszínei. Felszíne érdes, emiatt további lepedék megtapadását segíti elő kitűnő élőhelyet biztosítva a szájüregi bakteriális flórának; így ínygyulladást és fogágy gyulladást okozva.
 2. Milyen gyakran kell a fogkövet leszedni?– Ez teljes mértékben egyénfüggő, azonban általánosságban elmondható, hogy negyed/félévente ajánlott fogkőleszedésen megjelenni.
 3. Otthon is eltávolítható a fogkő?– Sajnos nem. A fogkő nagyon erősen tapad a fogak felszínéhez, így ez otthoni szájhigiénés eszközökkel nem eltávolítható.
 4. Fájdalommentes a fogkő eltávolítás?– Általában igen, azonban gyulladt íny vagy fogágy gyulladás megléte esetén előfordulhat kisebb érzékenység a kezelés során, majd azt követően hideg érzékenység. Természetesen felületi érzéstelenítő szer, vagy érzéstelenítő injekció használható a beavatkozás során.
 5. Fehérebb lesz a fogam a fogkő leszedés után?– Igen. Mivel a fogkő jelenléte esztétikai problémát is jelent, eltávolítása ezt is pozitív irányba tolhatja el.
 6. Milyen technológiával szedik le a fogkövet a Dentpoint-nál?– Rendelőnkben fogorvos és dentálhigiénés kollégáink ultrahangos készülékeket használnak szakszerű és precíz munkájuk során.
 7. Milyen veszélye van a fogkőnek?– Elsősorban az íny és a fogágy gyulladásos megbetegedéseit indukálhatja és tarthatja fenn. Ínygyulladás jelei az
  • érintésre vérző íny
  • fogíny fájdalom
  • duzzadt ínyszél.

Ínyvisszahúzódás kezelése, mozgó fogak kezelése a fogkövek eltávolítása és a jó szájhigiéné fenntartása nélkül nem lehetséges. Emiatt sem lehetséges fogágybetegség kezelése házilag, orvosi beavatkozásra mindenképp szükség van. Gennyes fogíny kezelése közben a fogkő szintén eltávolításra kerül.

 1. Mi az a homokfúvás vagy sópolírozás?– Ultrahangos fogkőeltávolítás után használatos eljárás, amikor is erős nyomással nagyon finom szemcséjű homokot fújnak a fogfelszínre. Ezzel a technikával a nehezebben elérhető helyek is tisztíthatók. Sópolírozásnak azért szokták még nevezni, mert a homok lehet sós ízű is, azonban ma már kapható ízesített változatban is.
 2. Miért a Dentpoint-hoz menjek fogkő leszedésre?– Rendelőnk szakmai vezetője, Dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi adjunktus PhD. tudományos fokozattal és több mint 10 éves egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik. Szakértelme szavatolja a rendelőben dolgozó csapat által végzett kezelések magas színvonalát
 3. Fogfehérítés különbözik a fogkő leszedéstől?– Igen. Fogkő eltávolítása közben egy olyan gyulladást fenntartó tényezőt szüntetünk meg, aminek lehetnek esztétikát hátrányosan befolyásoló hatásai is. Ezzel szemben fogfehérítés alatt a zománcot felépítő fluoro-hidroxi-apatit kristályok közé ékelődött festékanyagokat oxidáljuk és ezzel színtelenítjük el, melynek csakis esztétikát befolyásoló hatása van.

Amennyiben egy nagy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező, professzionális fogorvosi csapatot szeretne maga körül tudni, illetve egy olyan rendelőt keres, ahol a lehető legjobb kezelésben részesülhet, Dr. Molnár Bálint és kollégái várják jelentkezését.

Ide kattintva léphet velünk kapcsolatba.