Fogkő eltávolítás – így előzd meg a fogágybetegséget!

Hogyan alakul ki a fogkő?

A fogkő (orvosi nevén calculus) nem más, mint a nyál szervetlen anyag tartalmának (különböző kalcium és magnézium sók) köszönhetően megkeményedett és a foghoz nagyon erősen rögzült, elpusztult baktériumokat tartalmazó lepedék. Fogkő minden fogon megjelenhet, de előfordulásának legjellegzetesebb helyei

 1. az alsó metszőfogak nyelv felé néző felszíne és
 2. a felső őrlőfogak külső felszíne.

Ennek oka az anatómiában keresendő: a nyelv alatti nyálmirigy (glandula sublingualis) valamint a fültőmirigy (glandula parotis) kivezetőnyílása ezen területeken nyílik a szájüregbe.
Nem csak a fog íny feletti részén alakulhat ki fogkő. Fogágybeteg pácienseknél jellegzetes képződmény az úgynevezett íny alatti fogkő is, mely a gyökérfelszínre tapad. Míg előbbi színe függ a páciens által fogyasztott ételek színezék tartalmától, vagy az esetleges  dohányzástól (így az lehet a világos sárgától a zöldön át egészen a sötétbarnáig bármilyen színű), addig utóbbi színe leggyakrabban sötétbarna vagy fekete. Fogkő jó szájhigiénéjű páciensnél nem, vagy elhanyagolható mennyiségben található. Tartósan a fogakra tapadó lepedék előbb-utóbb fogkővé alakul és kitűnő életteret biztosít a szájban található baktériumoknak, elsősorban a fogágybetegségért felelős fajoknak.

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A fogkő többek között

 1. esztétikai problémát okoz,
 2. kiváló életteret biztosít a szájban lévő bakteriális flórának,
 3. érdes felszíne további lepedék felgyülemlését segíti elő.

A fog azon részén helyezkedik el, ami az ínyhez legközelebb van, ínygyulladást (gingivitis), előrehaladottabb esetben fogágybetegséget/fogágy gyulladást (parodontitis) okozhat és tarthat fenn.
A gyakorlatban ha valakinek sok fogkő található a fogain és fogmosás közben

 1. ínye vérzik és
 2. duzzadt,
 3. esetleg fogíny fájdalom is jelentkezik,

biztosan kijelenthetjük, hogy fogínygyulladása és/vagy fogágybetegsége van. Ezen okok miatt a fogkő negyed/félévenkénti eltávolítása és a jó szájhigiéné fenntartása kiemelt fontosságú.

Ultrahangos fogkő eltávolítás előnyei

A fogorvosi rendelőben a fogkőleszedés úgynevezett ultrahangos depurátorral történik. Ennek a gépi műszernek a vége a hallható tartománynál magasabb frekvencián rezeg, ami így kíméletesen, ám  hatékonyan távolítja el a foghoz erősen rögzült fogkövet.

A fogkő eltávolítása amellett, hogy megszűnteti a gyulladást kiváltó és fenntartó tényezőt, jobb komfortérzetet is nyújt a páciensnek. A kezelés általában nem jár jelentős kellemetlenséggel; azonban ínygyulladás vagy fogágybetegség megléte esetén felléphet diszkomfort, és a beavatkozást követő fokozott fognyaki érzékenység. Ebben az esetben felületi érzéstelenítő szert, vagy szükség esetén érzéstelenítő injekciót alkalmazunk.

Nézzük lépésről lépésre hogyan is történik rendelőnkben a fogkő eltávolítása:

 1. állapotfelmérés és
 2. konzultáció – első alkalommal egy konzultációval egybekötött állapotfelmérés történik, mely során felmérjük és megbeszéljük, milyen kezelésekre lenne szüksége szájüregi egészségének helyreállításához
 3. ultrahangos fogkőleszedés mind az alsó, mind a felső fogsoron – szakavatott fogorvos és dentálhigiénikus kollégáink szakszerűen és precízen eltávolítják fogairól a fogkövet mindezt a lehető legkisebb kellemetlenség mellett
 4. fogak polírozása – fogkőleszedés után a fogakat polírozó kefével és pasztával tesszük még simábbá és tisztábbá
 5. nehezen hozzáférhető fogközök tisztítása kézi eszközökkel
 6. szájhigiénés instruálás, motiválás – dentálhigiénikus kolléganőink megtanítják Önnek, hogyan mosson még hatékonyabban fogat, hogyan használja a fogköztisztító kefét/fogselymet
 7. kontrollvizsgálat

Lehetséges-e a fogkő eltávolítás házilag?

Fogmosás közben a fogakra tapadt puha lepedék a kialakulását követő 24 órán belül fogkefével könnyen eltávolítható. A fogkő azonban erősen kapaszkodik a fogakhoz, azt sajnos fogmosással vagy egyéb otthoni szájhigiénés eszközzel eltávolítani nem lehet. Fogágybetegség kezelése házilag emiatt sem lehetséges; fogkő eltávolításához mindenképpen kérje fogorvosa segítségét!
Ne feledje, hogy minden egyes fogorvosi vizit egyben kontrollként is szolgál, így idejében felderíthetők a különböző elváltozások, mint a fogszuvasodás, fogágybetegség, de a rosszindulatú daganatok is!

Így okoz fogágybetegséget a fogkő

A fogínysorvadás/fogágybetegség és a fogínygyulladás okai a huzamosabb ideig a fogon levő lepedék és fogkő jelenléte. Mindkettő kitűnő életteret nyújt olyan agresszívebb baktériumoknak, melyek elősegítik a fogínygyulladás és a fogágybetegség kialakulását.
Elsőként az íny gyullad be. Ilyenkor az ínyszél megduzzad, érintésre (pl. fogmosás közben) vérzik. Elhanyagolt esetben az ínygyulladásból fogágybetegség lehet, amikor már a fogak körüli szövetek (pl. csont) is gyulladásba jönnek, azok elkezdenek felszívódni. Ilyenkor a fog gyökere és az íny között úgynevezett tasak alakul ki. Ebben a tasakban lepedék, fogkő, baktériumok és gyulladt szövet található és otthoni szájhigiénés eszközökkel és módszerekkel nem tisztítható. Emiatt állandó, gyulladást fenntartó tényezővé válik, mely a betegség előrehaladását, súlyosbodását segíti elő. Bizonyos esetekben gennyes tályog is kialakulhat.

Tartósan elhanyagolt esetben a fogágy annyira rossz állapotba kerülhet, hogy

 1. mozgó fog,
 2. gennyes fog, vagy
 3. fogvesztés alakulhat ki.

Ínyvisszahúzódás kezelése, mozgó fogak kezelése nem lehetséges fogkőleszedés és a jó szájhigiéné fenntartása nélkül. Gennyes fogíny kezelése közben szintén eltávolítjuk a fogköveket.

10 leggyakrabban feltett kérdés a fogkőleszedéssel kapcsolatban

 1. Mi a fogkő? – A fogkő a nyál szervetlen anyag tartalmának hatására megkövesedett, megkeményedett lepedék. Leggyakoribb megjelenési helyei az alsó metszőfogak nyelv felőli, illetve a felső őrlőfogak külső felszínei. Felszíne érdes, emiatt további lepedék megtapadását segíti elő kitűnő élőhelyet biztosítva a szájüregi bakteriális flórának; így ínygyulladást és fogágy gyulladást okozva.
 2. Milyen gyakran kell a fogkövet leszedni?– Ez teljes mértékben egyénfüggő, azonban általánosságban elmondható, hogy negyed/félévente ajánlott fogkőleszedésen megjelenni.
 3. Otthon is eltávolítható a fogkő?– Sajnos nem. A fogkő nagyon erősen tapad a fogak felszínéhez, így ez otthoni szájhigiénés eszközökkel nem eltávolítható.
 4. Fájdalommentes a fogkő eltávolítás?– Általában igen, azonban gyulladt íny vagy fogágy gyulladás megléte esetén előfordulhat kisebb érzékenység a kezelés során, majd azt követően hideg érzékenység. Természetesen felületi érzéstelenítő szer, vagy érzéstelenítő injekció használható a beavatkozás során.
 5. Fehérebb lesz a fogam a fogkő leszedés után?– Igen. Mivel a fogkő jelenléte esztétikai problémát is jelent, eltávolítása ezt is pozitív irányba tolhatja el.
 6. Milyen technológiával szedik le a fogkövet a Dentpoint-nál?– Rendelőnkben fogorvos és dentálhigiénés kollégáink ultrahangos készülékeket használnak szakszerű és precíz munkájuk során.
 7. Milyen veszélye van a fogkőnek?– Elsősorban az íny és a fogágy gyulladásos megbetegedéseit indukálhatja és tarthatja fenn. Ínygyulladás jelei az
  • érintésre vérző íny
  • fogíny fájdalom
  • duzzadt ínyszél.

Ínyvisszahúzódás kezelése, mozgó fogak kezelése a fogkövek eltávolítása és a jó szájhigiéné fenntartása nélkül nem lehetséges. Emiatt sem lehetséges fogágybetegség kezelése házilag, orvosi beavatkozásra mindenképp szükség van. Gennyes fogíny kezelése közben a fogkő szintén eltávolításra kerül.

 1. Mi az a homokfúvás vagy sópolírozás?– Ultrahangos fogkőeltávolítás után használatos eljárás, amikor is erős nyomással nagyon finom szemcséjű homokot fújnak a fogfelszínre. Ezzel a technikával a nehezebben elérhető helyek is tisztíthatók. Sópolírozásnak azért szokták még nevezni, mert a homok lehet sós ízű is, azonban ma már kapható ízesített változatban is.
 2. Miért a Dentpoint-hoz menjek fogkő leszedésre?– Rendelőnk szakmai vezetője, Dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi adjunktus PhD. tudományos fokozattal és több mint 10 éves egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik. Szakértelme szavatolja a rendelőben dolgozó csapat által végzett kezelések magas színvonalát
 3. Fogfehérítés különbözik a fogkő leszedéstől?– Igen. Fogkő eltávolítása közben egy olyan gyulladást fenntartó tényezőt szüntetünk meg, aminek lehetnek esztétikát hátrányosan befolyásoló hatásai is. Ezzel szemben fogfehérítés alatt a zománcot felépítő fluoro-hidroxi-apatit kristályok közé ékelődött festékanyagokat oxidáljuk és ezzel színtelenítjük el, melynek csakis esztétikát befolyásoló hatása van.