A fogzománc épsége rendkívül fontos a fogak egészségének szempontjából, hiszen a zománc a fog elsődleges védelmi vonala. Azonban a fogzománc is sérülékeny: elkophat, vagy a rossz szájhigiéné következtében szuvasodhat. A bejegyzésben szó lesz a fogzománc sérüléseiről, a sérülések megelőzéséről, és arról, hogy képes-e regenerálódni a fogzománc. Végül pedig a fogzománc helyreállítását célzó fogászati kezeléseket is áttekintjük. 

A fogzománc a fog külső részén található

Mi a fogzománc?

A fog 4 fő részből áll:

 • A fog íny feletti, látható részét takarja a fogzománc;
 • A fog íny alatti részét kívülről a fogcement borítja
 • A fogzománc és a fogcement alatt található a dentin
 • A fog legbelső, élő része pedig a fogbél, vagy idegen szóval pulpa. 

A fogzománc a test legkeményebb anyaga, amely 96%-ban ásványi anyagokat, ezen kívül pedig szerves anyagokat és vizet tartalmaz. Keménységének köszönhetően tudunk harapni és rágni, de ezen kívül nagyon fontos védelmi funkciót lát el a külső hatásokkal szemben. 

A fogzománc részben átlátszó, a fog színét az alatta található dentin adja. Vastagsága a fog teljes felületén változik, a fogíny felé egyre vékonyodik. Természetesen a vastagság a fog típusától is függ – például az őrlőfogak a rágófelszínen akár 2,5 mm is lehet.

A fogzománc sérülései

A fogzománcot rengeteg külső mechanikai hatás éri, amelyek közül sok károsíthatja. Ennek következtében elkophat, kilyukadhat azaz szuvasodhat vagy el is színeződhet.

A fogszuvasodás

A fogzománc leggyakoribb sérülése a fogszuvasodás. Ez szinte mindig a helytelen fogápolás és rossz szájhigiénének köszönhetően következik be. Étkezés után ugyanis a fogakon egy láthatatlan réteg, a lepedék vagy dentális plakk keletkezik, amely tökéletes környezetet teremt a szájüregi baktériumok szaporodásának. Bizonyos törzsek a cukrok lebontása közben savas kémhatású anyagot termelnek, amelyek a lepedékben magas koncentrációt érhetnek el.

Ennek következtében a fogzománc szervesanyag tartalma elkezd kioldódni, azaz a fog “kilyukad”. 

A fogszuvasodás első jelei a fogzománcon megjelenő fehéres foltok, amelyek az ásványi anyagok kioldódását jelzik. Ezen a ponton a folyamat még visszafordítható töméskészítés nélkül. 

Azonban ha a folyamat eléri azt a pontot, hogy a fogzománcból több ásványi anyag távozik, mint amennyi képes visszaépülni, akkor a fog berepedezik, majd üreg alakul ki. Ilyenkor már tömés készítésére van szükség. 

A fogszuvasodásról bővebben ebben a cikkben írtunk>>

A fogzománc kopása azaz fogkopás

A fogzománc elvékonyodása bekövetkezhet nem fogszuvasodással összefüggő folyamat eredményeként is. Lássuk, mi minden vezethet a fogzománc kopásához! 

a kopott fogzománc a fog érzékenységéhez vezet

Erózió

A fogzománc elvékonyodását ebben az esetben belső vagy külső forrásból származó savak okozzák. 

 • Külső forrásból származó savak étel- vagy ital fogyasztásakor kerülnek a szervezetbe. Savakat tartalmazhatnak a gyümölcslevek, szénsavas üdítők, ecet és citrusfélék. 
 • Belső forrásból származó sav a gyomorsav, amely gyakran refluxbetegség következményeként kerül a szájüregbe.

Rossz fogmosási technika

Erős, oldalirányú, fűrészelő mozdulatokkal történő fogmosás következtében, jellemzően a fognyaki részen vékonyodik el a fogzománc. Első tünete a fognyaki érzékenység, de később akár a fog törése is bekövetkezhet, vagy erős kopásnál akár a fogbél is szabaddá válhat.

Attríció

Zománcvesztés kialakulhat időskorban rendes rágástól, vagy fiatalabb korban fogcsikorgatás következményeként is. Ezen kívül nem megfelelően elkészített fogpótlással érintkezve is károsodhat a fogzománc, hiszen a fogpótlás anyaga nagyon kemény.

Túlterhelés következtében kialakult foganyagvesztés

Általában a kisörlők fognyaki részén történhet zománcvesztés, akkor, ha a páciens már elveszítette az azonos állcsonton található nagyőrlőit és a kisörlők túlterhelődnek.

A fogzománc elszíneződése

A fogzománc elszíneződése egészségügyi szempontból nem jelent kockázatot, esztétikailag viszont nagyon zavaró lehet. Az elszíneződést leggyakrabban a dohányzás, illetve a rendszeres kávé- vagy teafogyasztás okozza, de más italok, például a vörösbor is elszínezheti a fogakat. 

A fogzománc apró repedései

A fogzománcon előbb utóbb mindenkinél megjelennek egészen apró repedések, amelyek főleg a metszőfogakon észrevehetőek. Ez alapvetően természetes folyamat, kezelést csak akkor igényel, ha a probléma esztétikailag nagyon zavaró, vagy nagyfokú érzékenység lép fel.

A fogzománc sérüléseinek megelőzése és a fogzománc erősítése

Kevesen vannak vele tisztában, hogy a fogzománcból folyamatosan oldódnak ki és folyamatosan épülnek be az ásványi anyagok. Ez egyben azt is jelenti, hogy helyes, változatos táplálkozással sokat tehetünk a fogzománc épségének megőrzéséért. Bizonyos táplálékkiegészítők, például a kalcium és D-vitamin fogyasztása is segíthet, illetve a fluoridos fogkrémek használata is lényeges.

Ezen kívül pedig érdemes elkerülni a fogzománcot károsító tényezőket, szokásokat.

Mi minden károsíthatja a fogzománcot?

 • Magas szénhidráttartalmú rágcsálnivalók rendszeres fogyasztása
 • Cukros ételek és italok fogyasztása
 • Savas ételek és italok fogyasztása, különös tekintettel a citrusfélékből készült 100%-os gyümölcslevekre
 • Citrusfélék fogyasztása
 • Ecetes élelmiszerek
 • Dohányzás: bár a nikotin és egyéb káros anyagok elsősorban a fogínyt károsítják, lerakódhatnak a fogak felszínére is
Fogzománc károsító ételek

Továbbá az alábbi egészségügyi problémák is vezethetnek a fogíny károsodásához:

 • Éjszakai fogcsikorgatás: a fogak ilyenkor extrém terhelésnek vannak kitéve – éjszakai fogvédő használatára van szükség
 • Refluxbetegség
 • Bulimia miatti rendszeres hányás
 • Szájszárazság, amelyet okozhat hormonális változás, de bekövetkezhet gyógyszer szedésének mellékhatásaként is.

Fontos tudni továbbá, hogy étkezés után fél órát kell várni a fogmosással, mivel a cukrok lebontásakor savas környezet keletkezik, és a fogmosással ilyenkor károsíthatjuk a fogzománcot.

A fogzománc pótlása

Fontos tudni, hogy csak a meglévő fogzománc erősíthető, a már elveszített foganyag nem képes visszaépülni. A fogzománc erősítő fogkrémek a meglévő zománcot erősítik és a fog érzékenységét csökkentik. Azonban ha a fog szuvas vagy kopott, akkor más kezelés is szükséges.

 • Amennyiben az elvékonyodott fogzománc csak érzékenységet okoz, de nem túl nagymértékű, illetve nem jelent esztétikai hátrányt, akkor fogzománc erősítő fogkrémet vagy speciális ecsetelőt lehet használni
 • Fogszuvasodás esetén minél előbb a fog tömése szükséges
 • Előrehaladott fogkopás esetén pedig porcelán héjak, vagy korona készítésére lehet szükség

A fogzománc kopása és a fogszuvasodás nem egyik napról a másikra következik be. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy ne hanyagolja el a fél évente esedékes fogászati kontrollt, ahol fény derül a kezdődő problémákra. Ilyenkor gyakran még a szájápolási szokások javításával is jelentős eredményeket lehet elérni. 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a kivehető fogsorok kapcsán érdekli a fogpótlás menete is, illetve további kérdései merültek fel, kérjük, olvassa el kezelési aloldalunk vonatkozó fejezetét. Az implantációs fogpótlásokkal kapcsolatban pedig itt talál részletes információkat

Minden egyéb fogászati kérdésben is örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!


Képek forrása: freepik.com