A fogászati rendelőkben egyre jellemzőbb az a tendencia, hogy a páciensek már nemcsak alapvető, egészségügyi szempontból fontos beavatkozások miatt jelentkeznek ellátásra. Megnőtt az igény esztétikus fogászat iránt, hogy az ápolt, kifogástalan megjelenéshez az áhított tökéletes mosoly is elérhető legyen.

Az esztétikai fogászat célja, hogy a legjobb minőségű eszközökkel, a legmagasabb színvonalon, az orvos és a páciens szoros együttműködése révén a lehető legszebb, legtermészetesebb mosolyt hozzuk létre az archarmónia és a megfelelő funkció helyreállításával.

Az esztétikai fogászathoz tartozik a fogfehérítés mellett a magas minőségű, fogszínű tömőanyagokkal készített restaurációk, az inlay-ek vagy másnéven betétek és a fémmentes héjak, koronák és hidak készítése.

A porcelán vagy másnéven kerámia héj és a direkt héj a foghéjak két nagy csoportja. Posztunkból kiderül, mikor melyik mellett érdemes dönteni.

Mikor mondhatjuk, hogy esztétikus egy foghéj?

A foghéjak készítésének célja elsősorban a fogak kedvezőtlen formájának, külalakjának, például zománchibáknak a korrekciója, vagy foghézagok, másnéven diasztémák zárása.

A fogszín javítására is van lehetőség héjak segítségével, de szem előtt kell tartani, hogy az esztétikus héjak vastagsága minimális. Egyes helyeken, például a fognyaknál csupán 0,3 mm vastag, ami az eredeti fogszínt nem tudja drasztikusan elfedni, alatta áttűnhet a természetes fogszín.

A héjkészítésnek több lépcsője van. Nagyon fontos a mosolytervezés, szimulációs próbahéjak készítése műanyagból, majd a végleges héj elkészítése.

Mi a direkt héj?

A direkt héj a legmagasabb esztétikai elvárásoknak megfelelő, külön erre a felhasználási területre kifejlesztett, speciálisan rétegzett tömőanyagból készül.

A természethű restauráció elkészítéséhez gyakran 6-7 különböző árnyalat felvitele is szükséges lehet. A helyreállítandó terület természetétől függően ezt az eljárást is megelőzi egy gondos tervezési fázis, amelynek alapján sablon segítségével a fogorvos által a fogakra tömőanyagot rétegezve készül el a héj.

Nagy előnye ennek a módszernek, hogy

  • az esetek többségében nem kell hozzá ép foganyagot feláldozni,
  • a zománcot lecsiszolni,
  • illetve bármikor alakítható, kiegészíthető,
  • ha megsérül, helyreállítható.

A direkt héj hátránya viszont, hogy a tömőanyagok sajátosságából adódóan a használat során kopik és matt lesz a héj felszíne. Ez azt jelenti, hogy bizonyos időközönként a felszínét újra fel kell polírozni, tehát folyamatos, rendszeres “szervízt” igényel. A direkt héj akár egy ülésben elkészíthető, az esetek többségében nem igényel fogtechnikai laboratóriumi hátteret, így olcsóbb az elkészítésük.

forrás: freepik.com

Milyen esetben ajánlható a direkt héj?

Azokban az esetekben, amikor kismértékű eltérést kell korrigálni, például lepattant egy kis darab a fog éléből, de a zománc többi része ép, elegendő lehet tömőanyagból felépíteni a fogat.

Tökéletes megoldás lehet akkor is, ha valaki nem szeretne ép fogzománcot feláldozni például foghézagok zárásához. Vagy abban az esetben, ha valaki nem engedheti meg magának, hogy kerámia héjakat készíttessen a fogaira.

Mi a kerámia héj?

A kerámia vagy porcelán héj rendkívül esztétikus préskerámiából készül. A héjkerámia tudja legtökéletesebben utánozni a természetes fogzománc megjelenését, amellett, hogy ellenállóbb a különböző stresszhatásokkal szemben.

A hátránya viszont, hogy a legtöbb esetben 0,3 – 1mm vastag ép fogzománcot kell feláldozni a fogak ajak felőli oldalán az elkészítéséhez. Ám ez még mindig kedvezőbb foganyagveszteséggel jár, mint egy korona elkészítése.

A fogak preparálását követően a fogorvos egy precíziós lenyomatot készít. Ez alapján a héjkerámiát fogtechnikus a laboratóriumban mintázza meg gondos munkával, amelyeket a kezelőorvos ragaszt rá a fogakra a következő kezelés alkalmával.

Kinek ajánlható a kerámia héj?

A kerámia héj kiválóan alkalmas a fogak alakjának, méretének és színének korrigálására. Amennyiben rendelkezésünkre áll elegendő fogzománc a héj megfelelő rögzítéséhez és sem színben, sem harapási pozícióban nincs nagymértékű eltérés, nincs akadálya a héjak készítésének.

Mikor nem ajánlott héjat készíteni?

  • Nagymértékben elszuvasodott frontfogak esetén vagy olyan esetekben amikor kevés ép fogzománc áll rendelkezésre a héjkészítéshez, inkább koronák készítése javasolt.
  • Erős éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás esetén nem ajánlott héjat készíteni. Ilyenkor olyan pályákon mozoghat az állkapocs, aminek következtében rossz pozícióban találkozik az alsó és a felső fogsor, így előfordulhat a héj megrepedése, lepattanása vagy törése. Ez részben megelőzhető akkor, ha a héjak beragasztásával egyidejűleg éjszakai harapásemelő is készül és ezt a páciens rendszeresen használja.
  • Rossz szájhigiéne esetén nem ajánlott a héjak készítése. 
  • Nagyfokú harapási rendellenesség esetén először fogszabályzó kezelés javasolt, csak ezután lehetséges a héjak elkészítése.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogtömés vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

A Dentpoint Centrum fogorvosai, dentálhigiénikusai és fogászati asszisztensei.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!