A kivehető fogsor hordása során több év múlva, de akár 1-2 év után is  tapasztalható, hogy az addig tökéletesen illeszkedő protézis lötyögni kezd, kényelmetlenné válik. Ilyen esetben jelent megoldást a fogsor alábélelés, amikor a már nem illeszkedő fogsort hozzáigazítják az azt alátámasztó nyálkahártya-csont alaphoz.

A cikkből kiderül, miért és milyen esetekben lehet szükséges a fogsor alábélelése, mi az eljárás menete, és miért nem szabad elhanyagolni, ha úgy érezzük, mozog a protézis.

A fogsor alábélelés akkor szükséges, ha a kivehető fogsor instabillá válik

Mi a fogsor alábélelés és mikor van rá szükség?

A fogsor alábélelés az a folyamat, amelynek során a már nem tökéletesen illeszkedő fogsort korrigáljuk, hogy újra kényelmessé és stabillá váljon.

Annak, hogy miért szükséges az utólagos korrekció, két oka lehet: 

  1. Az idő múlásával megváltoznak az anatómiai viszonyok
  2. Valamilyen szájsebészeti beavatkozás történik és emiatt következik be változás

Miért változhatnak meg az anatómiai viszonyok az idő múlásával?

A fogak elvesztése után az első 2-4 hónapban a fogakat tartó csontállomány egy viszonylag nagy fokú sorvadáson megy keresztül. Ez a folyamat a későbbiekben is folytatódik, a csontállomány kivehető fogsor viselése során is folyamatosan épül le. Ez részben annak köszönhető, hogy mivel már nincs foggyökér, megszűnik a csont terhelése. A másik ok pedig, hogy a kivehető fogsor állandó nyomást gyakorol az állcsontra.

A fogíny és az állcsont sorvadásával az addig jól illeszkedő fogsor idővel instabillá válik, lötyögni kezd, alámegy az étel, csúszkál.  A jelenség egyaránt érinti az implantátumokon, a még meglévő fogakon és a fogatlan állcsonton elhorgonyzott kivehető fogpótlásokat is. 

Amennyiben a probléma kis mértékű, a fogsor alábélelés a megoldás: ilyenkor a műfogsort 1-2 nap alatt a fogtechnikai laborban korrigálják, és újra kényelmessé válik.

Szájsebészeti beavatkozás miatti igazítás

Az anatómiai viszonyok valamilyen szájsebészeti beavatkozás miatt is megváltozhatnak. Ilyen beavatkozás lehet

Fogimplantátum beültetésnél az ideiglenes fogsort sokszor már a rendelőben is hozzá lehet igazítani a megváltozott viszonyokhoz.

A fogorvos ilyenkor az implantátumok helyét csiszolással alakítja ki a fogsoron, gondosan ügyelve arra, hogy a fogsor ne érjen hozzá a beültetett csavarokhoz, és ne billeghessen használat közben. Ez azért is nagyon fontos, mert ha a gyógyuló implantátumot terhelés éri, az akadályozza a megfelelő gyógyulást, sőt akár az implantátum elveszítéséhez is vezethet.

Nagyobb változások esetén, például csontpótlásnál előfordulhat, hogy a fogsort alábéleléssel már nem lehet korrigálni, és új ideiglenes fogsor készítésére van szükség. 

A cikk további részében az első esettel, tehát az idő múlásával bekövetkezett anatómiai változások miatti fogsor alábéleléssel foglalkozunk. 

A fogsor alábéleléssel korrigálható a kivehető fogsor

A fogsor alábélelés menete

A fogsor alábélelést mindig egy fogorvosi konzultáció előzi meg, ahol a fogorvos eldönti, hogy a protézis korrigálható-e alábéleléssel. Ha a fogsor már károsodott, vagy túl nagy a változás, előfordulhat, hogy új fogsor készítésére lesz szükség. 

A fogsor alábélelés a következőképp zajlik: 

  • A fogorvos egy speciális lenyomatot készít, amelyet a kivehető fogsorral együtt a fogtechnikai laborba küld
  • A fogtechnikai laborban a fogsorral megegyező anyaggal korrigálják a protézist – az elkészült javítás utólag nem vehető észre
  • A kivehető fogsort visszaküldik a fogorvosi rendelőbe, ahol harapás próbával ellenőrzik, hogy az elkészült fogsor valóban megfelelő-e

A folyamat viszonylag rövid időt,  mindössze 1-2 napot vesz igénybe, tehát ennyi időt kell kibírni a kivehető fogsor nélkül.

Miért nem szabad elhanyagolni a kivehető fogsor rendszeres kontrollját? 

A kivehető fogsor esetében is nagyon fontos a rendszeres, éves kontroll betartása. Előfordulhat ugyanis, hogy a páciens még nem érzi, de már szükséges lenne a fogsor alábélelése. Ha pedig már tapasztalható instabilitás, nem érdemes várni: az időben történő fogsor alábélelés ugyanis megelőzheti a fogsor károsodását. 

Miért károsodhat a fogsor?

A csontvesztés miatt egyre növekszik a protézis és az íny közötti rés, megváltozik a kivehető fogsort érő terhelés. Egy nagyobb harapásnál pedig könnyen előfordulhat, hogy a protézis megreped, vagy akár eltörik. Az új fogsor készítése pedig sokkal költségesebb és több időt vesz igénybe, mintha csak alábéleléssel korrigálnák.

Mindezek mellett a kivehető fogsor és a nyálkahártya helyes tisztítását is ellenőrzi a fogorvos.

A rendszeres kontroll és az időben felfedezett problémák tehát megnövelik a kivehető fogsor élettartamát, időt és pénzt spórolnak a páciensnek. 

Milyen gyakran szükséges a fogsor alábélelése? 

Pontos időtartamot nem lehet meghatározni, hiszen a fogíny- és a csontsorvadás mértéke egyénileg változik. Általánosságban elmondható, hogy 1-2 évente válhat szükségessé a fogsor alábélelése.

Fogsor alábélelés ára

Az aktuális fogsor alábélelés árakat a fogászati árak oldalunkon találja.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.