A fognyaki tömés a tömések egy speciális fajtája, amely a fognyakon jelentkező szuvasodás vagy kopás kezelésére alkalmas. Célja, hogy megszüntesse az étkezéskor, ivás közben vagy fogmosáskor jelentkező fognyaki érzékenységet, megelőzze a fognyak állapotának további romlását és a fogíny további visszahúzódását és javítsa vagy helyreállítsa a fog megjelenését. Cikkünkből kiderül, hogy mikor lehet szükséges a fognyaki tömés, és mi a kezelés menete. 

Mikor válhat szükségessé a fognyaki tömés? 

A fognyak a fog fogínyhez közeli része, amely a foggyökér és a korona találkozásánál található. Normális esetben a nagy részét fogíny borítja. Az ezen a részen található fogzománc vékonyabb, a fog sérülékenyebb és érzékenyebb, ha pedig a fogíny valamilyen oknál fogva visszahúzódik, nagy az esélye a fognyaki érzékenységnek és a fog további sérülésének.

A fognyak foganyagának sérüléseit fognyaki töméssel lehet javítani.

A fognyak sérüléseit fognyaki töméssel lehet orvosolni. Milyen okai lehetnek a fognyak sérülésének? 

Fognyaki kopás

A fognyaki kopás viszonylag gyakori jelenség, aminek számos oka lehet. Ilyenkor a fog nem lyukas, tehát nem áll fenn szuvasodás. Mi minden vezethet a fognyaki kopás kialakulásához?

 • Helytelen fogmosás: a túl kemény fogkefe használata, és az erős, vízszintes irányú súrolás a fogzománc sérülését és a fogíny visszahúzódását okozza
 • Gyakrabban fordul elő gyökérkezelt fogak esetén
 • Hajlamosító tényező a magasabb életkor
 • Harapás okozta túlterhelés
 • Saverózió (pl. reflux esetén)
 • A fogínygyulladás és fogágybetegség miatt is kialakulhat ínyrecesszió, ekkor más, kiegészítő kezelések is szükségessé válhatnak

 A fognyaki kopás tünetei lehetnek: 

 • A fog a visszahúzódott íny miatt hosszabbnak tűnhet – azaz több látszik ki a fogból, mint régebben
 • A területen bemélyedés keletkezik – ez lehet alig észrevehető, minimális mértékű, de akár egészen mély is
 • A fognyak érzékennyé válhat a hidegre, melegre, édesre, savanyúra
 • A fognyaki kopás esetén nincs barnás, feketés elszíneződés! 

A fognyaki kopás tünetei enyhébb esetben megfelelő fogkrém vagy szájvíz használatával orvosolhatóak lehetnek, súlyosabb esetben fognyaki tömés, vagy akár fogínyplasztika is szükségessé válhat. 

Ha fognyaki érzékenységet tapasztalunk, érdemes ellátogatni a fogorvoshoz

Fognyaki szuvasodás

A fognyaki szuvasodás a fognyaki részeken a fog romlása miatt keletkező szuvasodást, “lyukak” kialakulását jelenti. Oka a legtöbb esetben a rossz szájhigiéné. A nem megfelelő fogápolás miatt ugyanis a fogakon található lepedék nem kerül eltávolításra, illetve ebből pár hét alatt fogkő keletkezik. A lepedék és fogkő pedig tökéletes környezetet teremt a kórokozó baktériumok elszaporodásának, aminek következtében a száj PH-értéke savassá válik, a fogból pedi kioldódnak az ásványi anyagok, és a fog “kilyukad”.

A fognyaki szuvasodásról ebben a cikkben írtunk bővebben >>>

A fognyaki szuvasodás tünetei: 

 • Eleinte fehér foltok jelennek meg az érintett területen – korai stádiumban azonban még visszafordítható a szuvasodás! 
 • Később barnás, fekete foltok alakulnak ki, mélyedések keletkeznek a fognyakon
 • Hosszú távon érzékenység majd fájdalom alakul ki
 • Kezeletlenül a szuvasodás elérheti a fogbelet, ami szinte elviselhetetlen fájdalommal jár

A fognyaki szuvasodás megelőzése legtöbb esetben lehetséges a helyes fogápolási szokások megtanulásával. 

Hogyan készül a fognyaki tömés? 

A fognyaki tömést ma már speciális kompozit tömőanyagból készítik, amely a fogzománccal megegyező keménységű polimer mátrix műanyag. A tömés szakszerűen elkészítve nagyon jól illeszkedik a foghoz, külső szemlélő számára pedig észrevehetetlen, tehát esztétikailag nagyon szép eredményt biztosít. 

A fognyaki tömés ritkán elválhat a fognyaktól, ezért érdemes félévente-évente a fogászati kontroll során ellenőriztetni.

A fognyaki tömés elkészítésének menete

 • Először fogászati ellenőrzés történik, ahol a pácienssel közösen kezelési tervet készítünk és tájékoztatjuk a kezelés menetéről, a szükséges lépésekről
 • Ha szükséges, akkor helyi érzéstelenítést alkalmazunk, így a beavatkozás teljesen fájdalommentes lesz.
 • Ha van sérült foganyag (szuvasodás esetén), akkor az első lépés ennek eltávolítása fúróval vagy kézi műszerekkel. A fognyaki tömést ugyanis csak egészséges, szuvasodás mentes környezetbe lehet elkészíteni. Fognyaki kopás esetén nem kell eltávolítani a fog anyagából.
 • Nagyon fontos, hogy a kezelt terület teljesen száraz legyen, hiszen a töméshez használt anyagok csak így tudnak tökéletesen megkötni. Ennek érdekében kofferdamot alkalmazunk. 
 • A foganyagot ezütán úgynevezett orto-foszforsavas felületi kezeléssel készítjük elő.
 • A kezelt területre kötőanyagot viszünk fel, amit UV lámpával polimerizálunk
 • Ezután következik a kompozit rétegek felvitele. A több rétegben történő felvitelnek köszönhetően az eredeti fog színével megegyező tömést kapunk
 • Végül a tömést csiszolással és polírozással a fog formájához igazítjuk.

Fájdalmas-e a fognyaki tömés? 

Ahogy már említettük, a kezelés a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes. A kezelés után enyhe érzékenység lehetséges, mivel a fognyaki rész vékonyabb, és közelebb van az érző, idegekkel átszőtt fogbélhez. Az érzékenység általában pár nap alatt megszűnik, és jóval enyhébb az addig jelentkező fognyaki érzékenységnél. 

A Dentpoint-nál kizárólag kiemelkedő minőségű anyagokat alkalmazunk, munkatársaink pedig különös figyelmet fordítanak a fogak megfelelő előkészítésére és a tömés szakszerű elkészítésére. 

Fontos azonban tudni, hogy  kompozit tömések élettartama még megfelelő technika és a legjobb minőségű anyagok alkalmazása mellett is 8-10 év, ezért a félévenkénti fogászati kontroll vizsgálatok során is rendszeresen ellenőrizni kell a meglévő töméseket. 

Fognyaki tömés árak

A kompozit tömések árairól a fogászati árak aloldalunkon tájékozódhat.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!képek forrása: freepik.com