A fogszuvasodás igen gyakori fogászati probléma, amely érintheti a rágófelszínt, a fogközi területeket, illetve a fognyakat is. Utóbbi esetben beszélhetünk fognyaki szuvasodásról, amely főleg a rossz szájhigiéné és a fogászati kontrollok elhanyagolása miatt következik be. A cikkből kiderül, mi is pontosan a fognyaki szuvasodás, mik lehetnek az okai, és milyen kezelési lehetőségek vannak. Végül a megelőzésről is szó lesz. 

Általánosságban a fogszuvasodásról, annak visszafordításáról, kezeléséről és megelőzéséről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Mi az a fognyaki szuvasodás? 

A fognyak a fog azon része, amely a foggyökér és a fogkorona találkozásánál helyezkedik el. Egészséges, tehát nem visszahúzódott íny esetén ez a terület a közvetlenül a fogíny melletti zománcon található. Amennyiben a fog szuvasodása ezen a területen fordul elő, fognyaki szuvasodásról beszélünk.

A fognyaki szuvasodás a fognyak területén alakul ki

A fognyaki szuvasodás nem összetévesztendő a fognyaki kopással. A fognyaki kopás, amely a fog fokozott érzékenységével jár, nem jelenti a fog romlását.

Oka pedig általában az íny visszahúzódása, vagy a fogkefével történő körkörös helyett egyenes irányú túlzott súrolás. Fognyaki kopás és érzékenység jó szájhigiéné mellett is kialakulhat, míg a fognyaki szuvasodás általában az elégtelen fogápolás következménye. 

Mely területeken jellemző a fognyaki szuvasodás? 

Leggyakrabban az alsó örlőket érinti a probléma, de jelentkezhet a kisörlőknél, szemfogaknál is, és nem ritka a felső metszőfogaknál sem.

A fognyaki szuvasodás okai

A fognyaki szuvasodás legfőbb oka a rossz szájhigiéné, ami a helytelen és/vagy rendszertelen fogmosási szokásoknak köszönhető. Ha az íny melletti területeken nem kerül eltávolításra a lepedék, az kedvez a káros baktériumok elszaporodásának. A kórokozóknak köszönhetően a száj PH-értéke savas irányba tolódik el, ami a fogból az ásványi anyagok kioldódásához, majd az idő előrehaladtával a fog romlásához vezet.

A fognyaki szuvasodásra a helytelen fogápolási szokásokon kívül a következő tényezők hajlamosítanak: 

 • Szájszárazság: a nyál ilyenkor nem tudja ellátni védőfóliáját, semlegesíteni a szájüreg savas PH-értékét (oka lehet például gyógyszeres kezelés, vagy egyéb egészségügyi probléma)
 • Felborult szájüregi baktériumflóra: a savas közeget eredményező, kórokozó baktériumok túlzott elszaporodása
 • Magas cukor-, szénhidrátbevitel: a cukor nagymértékben elősegíti a kórokozók elszaporodását
 • Fogszabályzó viselése: megnehezíti a fog tisztítását
 • Régebbi tömés, vagy gyökérkezelés
 • Harapási rendellenességek, vagy összetorlódott fogak
 • Túlzott alkohol- vagy drogfogyasztás
 • Kizárólag fluoridmentes fogkrém és szájápolási termékek használata
A fognyaki szuvasodás kezelése történhet fognyaki töméssel

A fognyaki szuvasodás tünetei, lefolyása

A fognyaki szuvasodás első, jellegzetes tünete a fognyak területén jelentkező fehér elszíneződés. A fog kifehéredése annak köszönhető, hogy az ásványi anyagok már elkezdtek kioldódni a fogból. Nagyon fontos tudnivaló, hogy ekkor még a szuvasodás visszafordítható helyes fogápolással! 

Előrehaladottabb állapotban a következő tünetek jelentkeznek: 

 • A kifehéredett rész felpuhul, szinte elmálik, először sárgás színű lesz
 • Majd később barnás, fekete területek jelennek meg a fognyakon, mélyedések keletkeznek, a fog  “kilyukad”
 • Fájdalom, érzékenység már ekkor jelentkezhet, de NEM minden esetben! A fájdalom megjelenése egyéni érzékenységtől is függ, ezért ne várjuk meg, míg jelentkezik!
 • Előrehaladott esetben a fog szuvasodása eléri a fogbelet és az itt található idegeket, fogbélgyulladást és az idegek károsodásást okozva. Ilyenkor már jelentkezik a fájdalom
 • A fognyaki szuvasodás végül eljuthat a foggyökér csúcsához, és a fog körüli állkapocs csontot is érintheti. A fájdalom ilyenkor már állandó és gyakran elviselhetetlen. Ilyenkor akár gennyesedés, tályog is kialakulhat.
 • Végül bekövetkezhet a fogkorona teljes pusztulása is.

A fognyaki szuvasodás kezelése

Az első stádiumban, tehát a fognyakon jelentkező fehér folt, csík megjelenésekor a folyamat még visszafordítható a helyes fogápolással, valamint fluorid tartalmú szájöblítők és helyileg alkalmazott fluorid zselé rendszeres használatával. 

Ha ez nem történik meg, és elkezdődik a terület felpuhulása, már kizárólag fognyaki tömés segíthet. Ilyenkor a szuvas részt fúrással eltávolítjuk, majd speciális anyaggal betömjük. A metszőfogak esetén ma már lehetőség van észrevehetetlen, a fog többi részével teljesen megegyező színű tömés elkészítésére. A fogtömések típusairól és a kezelés menetéről ebben a cikkben olvashat bővebben. 

Ha a fognyaki szuvasodás eléri a fogbelet és az idegeket, a tömés már nem mindig elegendő, gyökérkezelés lehet szükséges. Nagyon előrehaladott esetben pedig már csak a szájsebészeti beavatkozás segíthet, de az is előfordulhat, hogy a fog nem menthető meg, és el kell távolítani. 

a fognyaki szuvasodást a helyes fogápolás segít megelőzni

A fognyaki szuvasodás megelőzése

Amíg a rágófelszíni szuvasodás még a leggondosabb szájápolási szokások mellett is előfordulhat, a fognyaki szuvasodás szinte teljesen megelőzhető a helyes szájápolási szokások elsajátításával.

Ezen kívül javasolt:

 • Fluoridos fogkrémet használni
 • Változatosan, kiegyensúlyozottan táplálkozni
 • Elhagyni a cukros ételeket és leszokni a nassolásról
 • Rendszeresen, félévente járni fogászati kontrollra, fogkő eltávolításra

Rendelőnkben a fogkő eltávolítás vagy fogászati kontroll során megbeszéljük a helyes fogápolás lépéseit, javaslatot teszünk annak fejlesztésére. 

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!