Endodoncia vagy gyökérkezelésre általában akkor van szükség, ha bakteriális fertőzés hatására károsodik a fog belsejében lévő élő szövet, a fogbél, ugyanakkor a fog többi része ép. A fertőzést a fog fájdalma, érzékenysége, elszíneződése jelezheti, azonban nem kell rögtön kétségbe esni, hiszen a beavatkozással jó eséllyel megmenthető a fog, és a kezelés hatására a fertőzés következtében fellépő fájdalom is megszüntethető.

Cikkünkben most megnézzük, hogy mit takar az endodoncia fogalma. Mikor van szükség gyökérkezelésre és milyen tünetek jelezhetik a problémát. Bemutatjuk, hogy hogyan zajlik a gyökérkezelés és milyen típusai vannak.

Az endodoncia fogalma egy olyan kezelést takar, melynek során a fertőzött szövet eltávolításra kerül, a fogorvos megtisztítja, feltölti és lezárja a gyökércsatornákat, majd helyreállítja a fogkoronát.

Mi az endodoncia jelentése?

Az endodoncia fogalma a gyökérkezelés szakirányát takarja, mely a fogak megtartásával, megmentésével, a mikroszkópos gyökérkezeléssel, valamint a hozzá kapcsolódó mikrosebészettel  és a gyökérkezelt fogak hosszú távú helyreállításával foglalkozik. A fogászat egyik legdinamikusabban fejlődő ága.

Megtartó fogászat és endodoncia: Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyakran előfordul, hogy sérülés vagy fogszuvasodás miatt a pácienseknél bakteriális fertőzés alakul ki, ami miatt károsodik a fog belsejében lévő élő szövet, az ún. pulpa (fogbél). Ilyenkor gyulladás és erős fogfájás alakulhat ki. A fertőzés továbbterjedése fájdalommentes is lehet, a végeredmény azonban ugyanaz, elhal a fog és gócfertőzés jön létre a gyökércsúcs körül. A gyökérkezelés során a fertőzött  vagy károsodott szövet eltávolításra kerül, a fogorvos megtisztítja, feltölti és lezárja a gyökércsatornákat, majd helyreállítja a fogkoronát.

A gyökérkezelés a fogak megtartását célozza abban az esetben, ha a fog belső, idegeket tartalmazó, érzékeny része károsodott, a többi része azonban ép. Az eljárással elkerülhető a fog kihúzása, amely a fogászat hajnalán az egyetlen lehetséges megoldás volt. 

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy gyökérkezelésre van szükség?

Olykor előfordul, hogy konkrét előjelek nélkül van szükség gyökérkezelésre, a legtöbb esetben azonban konkrét tünetek figyelmeztetnek arra, hogy feltétlenül fel kell keresni a fogorvost. Ilyenek lehetnek például:

 • az erős, makacs fogfájás
 • az evéskor vagy nyomás hatására erősödő fájdalom a fogban
 • a fog elszíneződése
 • a fog érzékenysége hidegre, melegre
 • a fog körüli íny duzzanata

Endodoncia: hogyan történik a gyökérkezelés?

A gyökértömést helyi érzéstelenítésben végzik, így az esetek többségében teljesen fájdalommentes. 

 1. A kezelés során a fogszakorvos megnyitja a fogat, hogy eltávolítsa a szuvas részeket, majd feltárja a gyökércsatornákat. Ez fogtól függően általában 1-4, de akár 5 csatorna is lehet. 
 2. A következő lépés a fertőzött szövetek, erek, idegek eltávolítása a gyökércsatornákból.
 3. Ezután a kezelő orvos egy elektromos bemérő műszer segítségével meghatározza a gyökércsatorna hosszát, amit a csatorna feltágítása követ kézi illetve gépi eszközökkel.
 4. Ezt követi a csatornák fertőtlenítése és kiszárítása.
 5. Végül a gyökércsatornák betömése következik, amikor a fogorvos gyógyszeres, szövetbarát gyökértömő anyagot juttat be résmentesen a gyökércsatorna teljes hosszába.

A fog helyreállítása a gyökértömést követően

A gyökértömés után a fogkorona helyreállítása szükséges, azonban a hiány pótlására nem megfelelőek a hagyományos tömőanyagok. A gyökérkezelt fog ugyanis nagyon törékennyé válik és gyakori, hogy evés közben – nagyobb behatás nélkül is – könnyebben eltörik.

Ezért fontos a kezelt fog védelme, amely a hiányzó fogszövet kiterjedésének nagyságától függően inlay vagy onlay betéttel vagy koronával biztonsággal megoldható és tartós, esztétikus megoldást biztosít.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a fog annyira meg van gyengülve, hogy fém- vagy üvegszálas csappal is meg kell erősíteni a korona felhelyezése előtt.

Az endodoncia jelentése gyökérkezelés.

Endodoncia: hagyományos gyökérkezelés és mikroszkópos gyökérkezelés

Most pedig nézzük meg, mi a különbség a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés között.

Hagyományos gyökérkezelés

A hagyományos gyökérkezelés szabad szemmel történik, többnyire “érzésre”. A fertőzött  területek maradéktalan kitisztítása és a gyökércsatornák bemeneteinek feltárását követően kézi reszelés útján kerülnek eltávolításra a fertőzött, gyulladt vagy elhalt szövetek.

Mikroszkópos gyökérkezelés

Az eljárás sokkal hatékonyabbá és precízebbé teszi a gyökérkezelést, hiszen a gyökércsatornák feltárása fogászati mikroszkóp alatt történik, ami 25-30-szoros nagyítást tesz lehetővé. Az így végzett beavatkozásokkal akár 99%-os sikerességi arány érhető el, és rengeteg, korábban kihúzásra ítélt fog menthető meg.

A mikroszkópos gyökérkezelést képzett szakorvos-endodontus végzi.

Mikor érdemes feltétlenül mikroszkópos gyökérkezelést alkalmazni?

Lássuk most azokat az eseteket, amikor a mikroszkópos gyökérkezelés a legjobb megoldás:

 • Bizonyos őrlőfogak, vagy rendellenes anatómiai felépítésű fogak esetében célszerű rögtön mikroszkópos gyökérkezeléssel kezdeni, így csökkenthető a beavatkozások száma és jelentősen nagyobb az esélye a sikeres kezelésnek.
 • Előfordul, hogy a hagyományos gyökérkezelés nem sikerül, mivel szabad szemmel nem látható, ezért el nem távolított szövetrészek maradnak. A mikroszkópikus nagyítás azonban lehetővé teszi ezek feltárását és teljes kitisztítását. 
 • A hagyományos gyökérkezelés során számolni kell azzal is, hogy a használt műszer vége letörik és a fogban marad, ezért a mögötte lévő terület nem tisztítható ki rendesen. Ez a fog újbóli begyulladásához vezethet. A fogászati mikroszkóp segíthet ennek eltávolításában, vagy megkerülhető a betört rész, így a fog teljesen kitisztítható és kezelhető.

Endodoncia árak: mennyibe kerül a hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelés?

A kezelőorvos a vizsgálatot követően minden esetben elmondja, hogy melyik a legideálisabb megoldás a gyökérkezelésre.

A mikroszkópos gyökérkezelés ára magasabb, mint a hagyományos gyökérkezelésé. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy a mikroszkóp ára sokkal magasabb, emellett azonban a bevatkozás során felhasznált anyagok és a kezelésre fordított idő is többe kerül. Ráadásul a legmodernebb eszközök használatához speciálisan képzett személyzet is szükséges. Ugyanakkor a fogak megtartása érdekében mindenképpen nagyon kifizetődő eljárás. Mikroszkópos gyökérkezelés esetén a saját megmentett fog akár évtizedekig is tartós lehet. Ehhez természetesen nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása.

Hagyományos és mikroszkópos gyökértömés árainkról itt tájékozódhat >>

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!