A CBCT (Cone Beam CT) rendkívül korszerű eljárás, amellyel nagy felbontású, 3 dimenziós képek készíthetők a páciens fogairól, állcsontjáról, arcüregéről, orrmelléküregeiről, hallójáratáról. A Dentpointál egy csúcstechnikát képviselő fogászati CBCT berendezés áll pácienseink rendelkezésére.

A Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrumban nagy hangsúlyt fektetünk rendelőnk technikai felszereltségére. Ennek célja, hogy pácienseinknek az elérhető legkorszerűbb fogászati szolgáltatásokat biztosítsuk.

A Dentpointnál használt műszaki berendezések, fogászati eszközök és gépek fejlesztése folyamatosan napirenden van. Ennek jegyében a 2020-as évben beszereztünk egy Planmeca Promax 3D Plus CBCT berendezést, amely a 3D fogászati CT felvételek készítésének területén a jelenleg elérhető világszínvonalat képviseli.

Posztunkban áttekintjük:

 • Mit is jelent pontosan a CBCT eljárás?
 • Milyen kezelésekhez kapcsolódva alkalmazzuk ezt a diagnosztikai módszert?
 • Mi a CBCT vizsgálatok menete?
 • Milyen konkrét jellemzőkkel és előnyökkel rendelkezik a rendelőnkben használt CBCT berendezés?
 • Milyen előnyöket nyújt ez az eljárás a páciensek számára? 

Mi az a CBCT (Cone Beam CT)? 

A Cone Beam CT, azaz a CBCT egy háromdimenziós, digitális röntgen alapú eljárás. A CBCT egy háromdimenziós kép formájában jeleníti meg a páciens szájüregének felépítését, fogainak elhelyezkedését és csontállományának szerkezetét. A modern szájsebészeti, parodontológiai és implantológiai kezelések tervezésénél rendkívül hatékonyan használható ez a diagnosztikai eszköz.

Mi a CBCT segítségével létrehozott fogászati CT elkészítésének menete? 

CBCT felvétel készítése

1. A vizsgálatot lefolytató szakasszisztens vagy fogorvos megkéri a pácienst, hogy minden fémtárgyat távolítson el az érintett területről. (Például nyaklánc, fülbevaló, szemüveg, cserélhető fogpótlás stb.). Erre azért van szükség, hogy a készülő komputertomográfiai felvétel hibátlan legyen.

2. Bár a CBCT felvétel az egyik legkisebb dózisú sugármennyiség mellett készül, az előírások értelmében a páciensre ráadnak egy ólommelényt. Ez garantálja, hogy még véletlenül se érje szükségtelen sugárterhelés a páciens mellkasát, belső szerveit.

3. Az asszisztens ismerteti a pácienssel a vizsgálat pontos menetét. Ennek kapcsán instrukciókkal látja el, például a helyes testtartást, testhelyzetet illetően, illetve, hogy mennyi ideig legyen a páciens mozdulatlan.

4. Az expozíciós idő alatt (kb. 10-30) másodperc fontos a mozdulatlanság, így nem lesz elmosódott a felvétel. Az expozíciós idő leteltével a CBCT felvétel elkészül.

Milyen CBCT berendezés található a Dentpoint Fogászati Centrum rendelőjében?

A Planmeca az egyik vezető gyártó a fogászati diagnosztika terén, neve biztosíték a világszínvonalat jelentő technikai színvonalra. A cég a 3D-s CBCT röntgenek kategóriájában is hozza a tőle elvárt kiváló minőséget.

A Dentpointál alkalmazott Planmeca Promax 3D Plus ráadásul az egyik legtöbb funkcióval rendelkező CBCT berendezés ebben a kategóriában. Így az elérhető legalacsonyabb sugárterhelés mellett válik lehetővé a 3D diagnosztika és tervezés az implantológiai, parodontológiai és endodonciai kezelések során.

A készülék néhány jellemzője:

 • SCARA3 technológia. 
 • ProTouch 10”-es grafikus kezelőfelület – a jól áttekinthető, praktikus és gyors kezelőfelület felgyorsítja, megkönnyíti az orvos munkáját.
 • Planmeca CALM – Új páciensbemozdulás-korrekciós algoritmus, a mindenkori tökéletes eredményekért.
 • Planmeca AINO (Adaptive Image Noise Optimiser) – zajmentes képek
 • Planmeca ARA (Artefact Removal Algorithm) – vetületek kiszűrése.
 • Planmeca Ultra Low Dose protokoll.
 • Dell rekonstrukciós PC.
 • Nyitott pácienspozícionálás.

Milyen előnyei vannak a 3D CBCT-nek a páciensek számára?

 • Nagy felbontású, részletgazdag 3 dimenziós képek

A 3D CBCT felvételek minősége lényegesen jobb, mint a hagyományosan készített, kétdimenziós röntgenképeké. Ezáltal a fogorvos sokkal pontosabban képes felmérni a páciens állapotát és megtervezni a szükséges beavatkozásokat.

 • A vizsgálat rendkívül egyszerű és gyors 

Alig 10-30 másodpercet vesz igénybe egy 3D CBCT felvétel elkészítése.

 • Rendkívül pontosan tervezhető fogbeültetés 

A 3D CBCT felvétel készítése egy háromdimenziós, digitális eljárás. Ez azt jelenti, hogy az elkészült digitális kép számítógéppel tovább szerkeszthető. Így rendkívül pontosan megtervezhető az implantációs kezelés úgynevezett navigált sebészeti eljárással. A hibalehetőség nagyon alacsonyra csökken, ráadásul  a tervezett beavatkozások a páciens számára is jól átláthatók.

 • Minden korábbinál kisebb sugárterhelés

Egy hagyományos CT-hez képest lényegesen, akár 50-szer alacsonyabb sugárdózis éri a pácienst. 

 • Személyre szóló sugármennyiség

Mivel a berendezés a páciens csontszerkezete alapján határozza meg a CBCT felvétel készítéséhez szükséges dózist, a sugárterhelés még ennél is kevesebb lehet.

Milyen különböző CBCT felvételtípusok vannak, és mikor használjuk őket?

cone beam ct röntgen felvétel

Kistérfogatú nagyfelbontású fogászati 3D CBCT felvétel

Elsősorban a fogak gyökereinek, gyökércsatornáinak vizsgálatára használjuk. A kapott részletes, nagy felbontású CBCT felvétel kiválóan alkalmas:

 • a gyökérkezelés, vagy korábbi gyökértömés cseréjének  tervezésére
 • és a gyökérkezelés, csapos felépítés szövődményeinek (pl. gyökér repedés) felderítésére

Maxilla 3D CBCT felvétel

A maxilla jelentése: felső állcsont. Ez a páros csont az arckoponya elején, középen található. 

Ez a fajta CBCT felvétel is a fogíny alatti fog- és csontállomány feltérképezésére szolgál. Ehhez kapcsolódóan elsősorban:

 • a felső állcsont és az arcüreg rendellenességeinek diagnosztizálására, 
 • illetve az implantációs kezelések tervezésére használjuk.

Mandibula 3D CBCT felvétel

A mandibula jelentése: állkapocscsont. Ez a koponya egyetlen mozgatható csontja amely az alsó fogívet tartja.

A mandibula 3D CBCT felvétel is a fog íny alatti részét, illetve az azt körülvevő csontállományt érintő rendellenességek diagnosztizálására szolgál. Elsősorban a fogbeültetés tervezésénél alkalmazzuk.

Standard (Maxilla+Mandibula) 3D CBCT felvétel

Ez az eljárás gyakorlatilag az előző kettő CBCT felvétel típus egyesítése. A standard 3D CBCT felvétel tehát az alsó és a felső állkapocs egyidejű vizsgálatát jelenti. Ide tartozik többet között a TMI ízületi elváltozások feltérképezése. (A TMI jelentése: temporo-mandibularis ízület, ami gyakorlatilag az állkapocsízület neve az orvosi szakzsargonban.)

Sablon 3D CBCT felvétel

Implantációs navigált sebészeti tervezéshez használt CT sablonról készült felvétel, amely az implantáció előkészítésénél jut szerephez.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Ha bővebb információt szeretne a Dentpointnál elérhető fogászati kezeléseket, szolgáltatásokat illetően, böngéssze át az erről szóló aloldalunkat. Árainkról pedig itt olvashat részletesen. Emellett számos további, gyakran felmerülő kérdésre is választ kaphat fogászati témájú blogunk oldalain.

Amennyiben rendelőnket vagy fogászati berendezéseinket illetően – vagy bármilyen más témában – kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére. Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info@dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!