Saját fogból csont? Első hallásra talán hihetetlenül hangzik, pedig egy új eljárásnak köszönhetően a kihúzott fogakból is készíthető úgynevezett autológ graft anyag. Ez az eddigi fogászati csontpótlás tapasztalatok alapján a hagyományos anyagoknál gyorsabb és szervesebb transzplantációt, csontpótlást tesz lehetővé.

Az implantációs kezelések előfeltétele, hogy a beavatkozáshoz elegendő mennyiségű és minőségű csontállomány álljon rendelkezésre. Ha a páciens állkapocscsont-állománya ehhez túl kevés (pl. régebben eltávolított fog helyén, fogágybetegség miatt elveszett fogak pótlása esetén, stb.), csontpótlásra van szükség. A következőkben egy forradalmian új eljárást fogunk ismertetni. Az eljárás lényege, hogy a csontpótláshoz szükséges anyagot, az úgynevezett graftot a páciens saját,  menthetetlenné vált fogából, esetleg a rágófunkció tekintetében kevésbé fontos bölcsességfogak foganyagából nyerjük.

Hogyan lesz a saját fogból csont, vagyis a dentinből graft?

A menthetetlen (balesetben megsérült; törött; súlyos fogágybetegség miatt nem menthető, stb.) fogakat eltávolítás után megtisztítjuk az esetleges szuvas szövetektől, fogkőtől, tömésektől, majd egy Smart Dentin Grinder nevű eszköz segítségével ledaráljuk.
A granulátumokat ezután kémiailag átalakítjuk és fertőtlenítjük. Mindezen beavatkozások után a graft alkalmassá válik csontpótló eljárásokra. Különösen előnyös tulajdonsága a technikának, hogy a kapott granulátumok térfogata a donor fog térfogatának körülbelül háromszorosa, így egy fogból is viszonylag nagy mennyiségű graftanyagot nyerhetünk.

A csontképződés elősegítése szempontjából miért előnyösebb a dentin az eddigi fogászati csontpótlás tapasztalatok alapján?

  • A dentin autológ anyag, vagyis a szervezet saját anyaga, így osteogen (csontosodást elősegítő) tulajdonságai kiemelkedőek. Ez azt jelenti, hogy rendkívül gyorsan integrálódik a csontszövetbe, amelyre ültették.
  • Összetétele nagyon hasonlít a csonthoz, így tovább rövidül a beépülés ideje.
  • Kedvezően hat a csontregenerációra.
  • Kisebb mértékű a gyógyulás során bekövetkező reszorpció (felszívódás)
  • A csontgerinc magasságát és szélességét tartósan megőrzi.
  • Az xenogén grafthoz (műcsonthoz) képest sűrűbb az állaga.
  • A komplikációk (pl. kilökődés) valószínűsége jóval alacsonyabb dentingraft használata esetén.

A dentin graftanyagként történő felhasználását közel 30 éve kutatják a világ élvonalába tartozó tudományos műhelyekben. A kutatási eredmények és az eddig felhalmozott gyakorlati fogászati csontpótlás tapasztalatok alapján egyaránt megbízható eljárás, amely a hagyományos csontpótló módszereknél  bizonyos esetekben hatékonyabb és gyorsabb.

Az alkalmazott autológ graft arany standarnak minősül, a végeredmény pedig tartós és esztétikus, beleértve a kiváló gingiva (fogíny) minőséget is.

A fogászati csonptótlás tapasztalatok szerint a dentinalapú csontpótlás a csontképződés elősegítése szempontjából ideális.

 

 A fogászati csonptótlás tapasztalatok szerint a dentinalapú csontpótlás a csontképződés elősegítése szempontjából ideális.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a csontpótló eljárásokkal vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.