Az afta a szájüregi nyálkahártya  gyakori betegsége, a népesség körülbelül 20 százalékát érinti. Az esetek többségében otthon is kezelhető, de komoly tünetek is kísérhetik, amelyekkel ajánlott orvoshoz fordulni. Az alábbiakban sorra vesszük az afta okait, tüneteit, valamint azt, hogy mit tehetünk az afta ellen. 

Mi az az afta?

Az afta (aphta) egy típusától függően változatos méretű, sárgás-fehéres színű fekélya szájban. Pontosabban az orca, a nyelv, a lágy szájpad és a garat nyálkahártyáján, a szájüregben keletkező hámfosztott terület, amit pirosas színű gyulladásos udvar övez. Az afta a nyálkahártya egyik leggyakoribb megbetegedése, a népesség mintegy 20%-át sújtja. Mérete az egészen apró, gombostűfejnyitől az 1 centiméteresig változhat, ritkán 2-3 centiméteres óriásafta is kialakulhat. Általában ártalmatlan betegség, de rendkívül kellemetlen lehet, gyakran kíséri a méretéhez képest intenzív fájdalom. Különösen az ivás, illetve az evés irritálhatja, de a beszéd is okozhat nehézségeket.

Az afta okai

Az, hogy az afta kialakulása pontosan milyen tényezőkre vezethető vissza, pontosan nem tisztázott. Oka lehet a stresszes életmód, a legyengült immunrendszer, illetve a nem megfelelő táplálkozás, különösen a B12-vitamin, a folsav, a vas és a cink hiánya. Egyes élelmiszerek is okozhatják, különösen a citrusfélék, az eper, a málna, a dió és a paradicsom fogyasztásával összefüggésben figyelték meg az afta kialakulását. A fogkrémek habzóanyagaként alkalmazott SLS is kiválthat nyálkahártyairritációt, aftás elváltozásokat az arra hajlamos embereknél.

Az afta okai közé sorolják az örökletes tényezőket is, mivel azoknál, akinek a családjában korábban már jelentkezett, nagyobb eséllyel jelenik meg.

Az afta további hajlamosító tényezői:

 • a nyálkahártya sérülése
 • vírusfertőzés (herpesz)
 • hormonális tényezők (menstruáció, hormontartalmú fogamzásgátlók, terhesség, menopauza),
 • allergia,
 • kémiai irritáció (fogkrémek SLS tartalma)
 • egyes betegségek tünete is lehet (például Bechet-kór, lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegségek),

Az afta tünetei

Az afta fehéres-sárgás színű, piros szélű fekély a szájüregben, három típusát ismerjük: Mikulicz-, Cook, Sutton-afta.. A herpesszel ellentétben, ami általában az ajkak külső felszínén alakul ki, az afta mindig belül a nyálkahártyán (nyelven, a orca belső felületén, illetve a lágy szájpadon, a garatban) jelenik meg. Típustól függően számuk és méretük változhat; lehet több darab néhány milliméteres elváltozás, vagy akár 2-3 centiméteres fekélyből 1-2 darab. Tünetei között domináns az erős fájdalom, mely akár evési és nyelési nehézséget is okozhat. Levertség, láz, illetve nyirokcsomó-duzzanat nem jellemző, ritkán fordul elő.

Mit tehetünk az afta ellen?

Az afta azok közé a betegségek közé tartozik, amelyeket az esetek döntő többségében otthon is kezelhetünk. Sajnos az afta gyors eltüntetése ritkán sikerül, de a sebek 1-6  hét elteltével begyógyulnak, a fájdalom megszűnik. Ahhoz, hogy a gyógyulási idő minél rövidebb legyen, illetve az aftával járó tünetek a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák, valamint az afta kiújulásának megakadályozására az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

 • a csípős, savanyú, fűszeres, forró ételek mellőzése,
 • a szénsavas üdítők elhagyása,
 • puhább fogkefe és olyan fogkrém használata, ami nem tartalmaz SLS-t (a fogkrémek habzóanyaga),
 • gyógynövényes teákkal való öblögetés (geránium, apróbojtorján),
 • kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás
 • cinktartalmú élelmiszerek (vörös húsok, máj, csirkehús, olajos magvak) fogyasztása,
 • stresszmentes életmód, elegendő pihenés és alvás

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Az afta kezelése súlyosabb esetben

Az aftánál is előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordulni vele:

 • ha gyakran kiújul,
 • felülfertőződik,
 • nagy számban jelentkezik,
 • a szájüreg jelentős területét érinti,
 • hosszú idő után sem szűnik meg,
 • láz, illetve nyirokcsomó-duzzanat esetén,
 • ha – jellemzően gyerekek esetében – a beteg az afta miatt nem vesz magához elegendő folyadékot, és kiszáradás fenyegeti,
 • egyéb tünetek is kísérik (például fogyás, bőrtünetek, ízületi fájdalmak).
Afta kezelése

Ilyen esetekben, amikor nehezebben leküzdhető az afta, ecsetelő alkalmazását javasolhatja a kezelőorvos. Segíthetnek a különféle, például lidokainos érzéstelenítők, illetve szájfertőtlenítők, szopogatótabletták is. A B12-vitamin kúraszerű szedése megfelelő mennyiségben szintén eredményes az afták elleni küzdelemben.

Aftához hasonló nyálkahártyafekélyt (úgynevezett dekubituszt) letört fog vagy egy elmozduló protézis is okozhat, ami viszont az irritáló tényező kiküszöbölésével néhány napon belül meggyógyul, a kellemetlenség megszűnik.  Ilyenkor is érdemes fogorvoshoz fordulni.

Gyakran feltett kérdések

Mi az az afta?

Sárga vagy fehér színű nyálkahártya elváltozás, amelynek mérete pár milliméterestől általában 1-3 centiméteresig terjed. Az afta tulajdonképpen egy fekély, amit piros színű, gyulladásos udvar vesz körbe.

Az afta mennyi idő alatt múlik el?

Az, hogy hány nap alatt gyógyul meg az afta, csak becsülhető. Általában 1-2 hétután visszahúzódnak, eltűnnek a fekélyek, megszűnik a fájdalom. Amennyiben ennél tovább húzódik a gyógyulási idő, illetve más, súlyosabb tünetek (például láz) is jelentkeznek, ajánlott orvoshoz fordulni.

Mitől alakul ki az afta?

A pontos oka ismeretlen, de kialakulását elősegíti többek közt a nyálkahártya sérülése, bizonyos ételallergiák, egyes vitaminok és tápanyagok hiánya, a legyengült immunrendszer, vírusos szájfertőzés, kémiai irritáció, illetve hormonális tényezők és a stressz is.

Lehetséges az afta otthoni kezelése?

Az afta az esetek többségében hatékonyan kezelhető otthon, és magától elmúlik. A gyógyulási idő lerövidíthető a csípős, savanyú, fűszeres ételek és a szénsavas italok mellőzésével. Segíthet a stressz csökkentése, a kiegyensúlyozott, cink és B12-vitamin-tartalmú ételekben gazdag táplálkozás. A fájdalom enyhíthető érzéstelenító oldattal való öblögetéssel, ez segíti az étkezést is. A fertőtlenítő hatású szájvizek, ecsetelők, szopogatótabletták használata is javallott, valamint a nyálkahártyát irritáló, sérült fogak, elmozdult fogpótlások helyreállítása, illetve a fogkő-eltávolítás.

Afta a szájban – képek

Afta a szájban
Afta a szájban 2

Forrás:Wikipédia

Aftával küzd és megbízható fogorvost keres?

Amennyiben az aftával vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!