A műfogsor óriási segítséget jelent a részleges vagy teljes foghiánnyal küzdők számára, ráadásul ez a leggazdaságosabb fogpótló megoldás. Cikkünkben áttekintjük, milyen műfogsor fajtákat különböztetünk meg, milyen lehetőségek vannak a műfogsor rögzítésére, és milyen lépései vannak a műfogsor elkészítésének. 

A fogágybetegség és a fogszuvasodás sajnálatos módon népbetegség Magyarországon, ami sokakat érint. Ebből következően viszonylag széles réteg az, amelynek szembe kell néznie a teljes vagy részleges foghiánnyal. A jó hír az, hogy ma már számos korszerű megoldással orvosolható ez a probléma. Ilyen a műfogsor is, ami amellett, hogy tartós és komfortos, esztétikailag is minden igényt kielégítő opció a teljes vagy részleges foghiány kezelésére. 

Cikkünkben áttekintjük 

 • milyen műfogsor fajták közül lehet választani,
 • milyen lehetőségek vannak a műfogsor rögzítésére,
 • mi a műfogsor készítésének, felhelyezésének menete a fogorvosi rendelőben,

Kezelési oldalunkon további információk is elérhetőek a műfogsorokkal kapcsolatban, beleértve azt is, hogy rendelőnkben kik végzik ezeket a beavatkozásokat.

műfogsor képek

Műfogsor fajták 

A műfogsorokat számos különböző elnevezéssel szokták illetni, például:

A műfogsor valójában egy olyan fogprotézis, amit nem rögzítenek fixen a szájüregben, így a páciens maga is kiveheti és beteheti azt. Az alsó és a felső fogazat pótlásánakesetében egyaránt alkalmazható. 

A minőségi részleges műfogsorok fémből készülnek: egy fém alaplemezre kerül a műínyt alkotó műanyag (akrilát) bevonat. Erre pedig a természetes fogakkal ma már tökéletesen megegyező megjelenésű műfogak kerülnek. Teljes műfogsor esetén az egész (alaplemez, műíny, műfogak) műanyagból készül.  

Részleges kivehető műfogsor

A részleges kivehető fogpótlást akkor alkalmazzuk, ha a páciensnek vannak ugyan saját fogai, de ezekre nem rögzíthetők a hiányzó fogait pótló koronák vagy hidak. A részleges fogsor ilyenkor jó szolgálatot tesz, praktikus és kényelmes megoldást jelent a foghiány pótlására. 

Teljes kivehető műfogsor

Ha a páciens az összes fogát elvesztette, teljes kivehető műfogsorral pótolhatjuk azokat. Ez a fogprotézis nem tartalmaz fémet, ám egy igen ellenálló anyagból, akrilátból készül. A teljes kivehető fogsor még tartósabb, ha valamilyen fémhálóval (pl. aranyhálóval) erősítjük meg.

Műfogsor rögzítés: hagyományos és implantációs műfogsorok

A műfogsor fajták aszerint is kategorizálhatóak, hogy hogyan rögzíthetjük őket az ínyhez, illetve a meglévő fogakhoz. A hagyományos megoldások mellett egyre népszerűbb az implantátumokkal történő rögzítés, amely az előbbiekhez képest számos előnnyel rendelkezik. 

Hagyományosan rögzített műfogsorok

1. Kapoccsal rögzített műfogsor

A részleges fogsoroknak ezt a típusát a köznyelvben felpattintható fogsornak vagy kapcsos fogsornak is nevezik, mivel a rögzítéséről speciális kialakítású fémkapcsok gondoskodnak. Típustól függően ezek a kapcsok lehetnek drótkapcsok, vagy a fém alaplemez részét képező öntött kapcsok is. Fémes színük és esetenként látható helyen történő rögzülésük miatt esztétikailag nem mindig a legmegfelelőbbek, stabilizáló hatásuk azonban kitűnő..

2. Teleszkóppal rögzített műfogsor

A teleszkópos fogsor olyan részleges kivehető fogsor, amely a meglévő fogakon kialakított teleszkópkoronákhoz csatlakozik. A teleszkóp két, egymáshoz pontosan illeszkedő fém perselyként képzelhető el, melynek egyik része a foghoz, az erre csúszó része a kivehető pótlásba kerül rögzítésre. Ez a rögzítés nagyobb satbilitást, nagyon pontos illeszkedést és esztétikus megjelenést biztosít. 

3. Patentokkal elhorganyzott műfogsor

A kivehető műfogsort itt is a meglévő fogak tartják, de nem kapcsok vagy teleszkópos megoldással, hanem patentok révén. A patent egyik része a fogra épített ún. stégen, a másik a műfogsoron található. Ezért ezt a megoldást stéges rögzítésnek is hívják. A patentokkal rögzített műfogsor előnye, hogy kiemelkedően stabil és nagyon kényelmes a páciens számára. 

4. Csúsztatókkal rögzített műfogsor

A műfogsor fajták közül ez az egyik kiemelkedően esztétikus és komfortos megoldás. A csúsztatókkal rögzített részleges kivehető fogpótlás ugyanis a meglévő fogakra épített hídhoz, pontosabban az ezen található csúsztatóhoz csatlakozik. Tehát ez a fajta fogprotézis gyakorlatilag behelyezéskor a helyére csúszik. Így kíméli a meglévő fogakat, a rögzítőelemek pedig garantáltan láthatatlanok maradnak. Ideális megoldás, ha a páciensnek csak a frontfogaihoz lehet rögzíteni a műfogsort. 

Implantátumokkal rögzített műfogsor

műfogsor felhelyezés

Az implantátumok segítségével rögzített kivehető fogsor minden szempontból előnyösebb a hagyományosan rögzített műfogsor fajtáknál. Teljes foghiány esetén ez fokozottan igaz. Könnyű ki- és behelyezni, és nagyságrendekkel jobb rágóstabilitást biztosít, ezáltal lényegesen javítja viselője komfortérzetét, magabiztosságát és életminőségét. Már 2-4 fogimplantátum beültetésével is tökéletes rögzítés érhető el. 

A műfogsor készítésének lépései

műfogsor szájüregbe helyezve

Ahhoz, hogy minden páciens a számára megfelelő műfogsor készüljön, az alábbi lépések szükségesek:

 • Első alkalommal sor kerül az állapotfelmérésre és a kezelési terv elkészítésére a pácienssel lefolytatott konzultáció keretében.
 • A műfogsor készítését mindig megelőzi a szájhigiéné fejlesztése (ultrahangos fogkőleszedés, stb.) és az esetleges egyéb fog eredetű betegségek (pl. fogszuvasodás) és fogágybetegség kikezelése stb.
 • Amennyiben szükséges, ideiglenes fogsor is készülhet a páciens számára.
 • Ha implantumokkal rögzítjük a műfogsort, akkor a következő lépés a fogimplantátum csavarok beültetése. 
 • Ezután kerül sor az implantátumok felszabadítására és az ínyformázásra.
 • Az alsó, illetve a felső fogsorról, teljes foghiány esetén az ínyről precíziós lenyomatot veszünk. (Hagyományosan rögzített műfogsor esetében az előző két lépés természetesen kimarad.)
 • Amennyiben fix pótlások is készülnek (pl. csúsztatókkal rögzített műfogsor esetén), azok a kivehető pótlással egyidőben kerülnek elkészítésre.
 • A végleges teljes vagy részleges műfogsor (és az esetleges fix fogpótlások) felhelyezésre kerül. A páciensnek részletesen megmutatjuk ennek módját, folyamatát, hogy otthon, önállóan is gördülékenyen el tudja végezni. 

Műfogsor árak

A protézis árak kapcsán fontos kiemelni, hogy a műfogsor a legkevésbé költséges megoldás foghiány esetén. Az, hogy mennyibe kerül egy műfogsor számos tényezőtől függ, például:

 • mekkora a páciens foghiánya,
 • készül-e fix fogpótlás rész (korona, híd) a kivehető fogpótlás mellé,
 • hagyományos vagy implantátumos rögzítésű műfogsorról van szó stb.

Ezért nem lehet egy általános, minden esetben érvényes műfogsor árat meghatározni. Ennek ellenére az alábbi információk alapján megbecsülhető a készülő fogpótlás költsége: 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a műfogsorokat illetően – vagy bármilyen más témában – kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

A Dentpoint csapata

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!