Fogpótlások: fogkorona, fogászati híd, részleges vagy teljes műfogsor

Rendelőnkben magasan képzett, tapasztalt fogorvosaink segítenek abban, hogy az elérhető legkorszerűbb eljárások közül megtalálja az ön számára legkedvezőbb megoldást

Az Astra Tech, ICX és Straumann implantátumok referencia rendelője

Fogpótlások

$

Rögzített fogpótlások: fogkorona és fogászati híd

$

Implantációs fogkorona és foghíd - gyakori kérdések

$

Mikor jó megoldás a fogkorona és a fogászati híd?

$

Az implantációs eljárással kivitelezett fogkorona és fogászati híd előnyei

$

Forradalmi megoldás a műfogsor területén: az implantációs fogprotézis

$

Az implantációs műfogsor előnyei

$

Hagyományos és implantációs fogprotézis - gyakori kérdések

A foghiány, akár egyetlen fogról, akár részleges vagy teljes foghiányról van szó, jelentősen rontja az ember életminőségét. Szerencsére ma már korszerű módszerek, eljárások, a legmodernebb technika és kiváló minőségű anyagok állíthatók a fogpótlás szolgálatába. Legyen az egy cirkon vagy porcelán korona, fogászati híd, kivehető fogprotézis, vagyis teljes vagy részleges műfogsor, a Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parodontológiai Centrumban megbízható és tartós megoldást kínálunk a hiányzó fogak pótlására.

Rendelőnkben az ezekben a módszerekben jártas, képzett és tapasztalt fogorvosok, és a tartós, esztétikus fogpótlások készítéséhez szükséges, csúcstechnikát képviselő eszközök és alapanyagok egyaránt rendelkezésre állnak.

fogpótlás dentpoint
implantációs fogpótlás

Implantációs fogpótlás: maximális hatékonyság, tartósság és kényelem

A legkorszerűbb eljárásokba beletartozik a fogimplantátumok alkalmazása is a fogpótlás területén. A szomszédos, ép fogak lecsiszolása a hagyományos, híddal történő fogpótló eljárások nélkülözhetetlen eleme. Az implantátumok segítségével azonban a fogpótláshoz nincs szükség az ép fogak anyagának megsértésére. Ráadásul akkor is megengedik fog korona és fogászati híd alkalmazását, amikor a hagyományos módszerekkel csak kivehető fogpótlásra van lehetőség. Az implantációs fogpótlás további előnye, hogy javítja a rágóképességet és a fogpótlás megjelenése is sokkal esztétikusabb a hagyományos fogpótlásokhoz képest.

A megfelelő helyre kerülő implantátumok akár a meglévő, billegő, evés vagy beszéd közben kellemetlenségeket okozó kivehető fogpótlásokat is képesek stabilizálni. Az implantátumokkal tehát jelentősen nő a páciensek komfortérzete és életminősége, magabiztossága

A Dentpointnál tehát mind a szükséges szaktudás és szakmai rutin, mind a szükséges technika, mind pedig a kiváló minőségű alapanyagok adottak hozzá, hogy minden páciensünk megkaphassa a számára legmegfelelőbb kezelést.

implantációs fogpótlás

Rögzített fogpótlások: fogkorona és foghíd

N

Rendelőnkben esztétikus, porcelánleplezésű, nagy teherbírású koronák és hidak állnak pácienseink rendelkezésére

N

A felhasznált technológiáknak és a precíz orvosi munkának köszönhetően hosszú távú, tartós megoldást jelentenek

N

Súlyosan károsodott fogak helyreállítására és kiterjedt foghiány pótlására egyaránt alkalmasak

A véglegesen a fogakra ragasztott koronák és hidak a rögzített fogpótlások csoportjába tartoznak.

Rendelőnkben a hagyományos rögzített fogpótlások mellett az implantációs fogpótlások is elérhetők.

A rögzített implantációs fogpótlások számos lehetőséget kínálnak egyetlen fog pótlásától akár a teljes fogatlanság komplex helyreállításáig. Amennyiben rögzített fogkorona- vagy hídpótlás kerül a behelyezett implantátumokra, az a fogakra készülő fogkoronákhoz hasonlóan ragasztással is fixálható. Ezt a megoldást szóló fogkoronák vagy kisebb kiterjedésű fogászati hidak esetén alkalmazzuk.

Ha a készülő rögzített implantációs hídpótlás nagyobb, esetleg a teljes fogívre kiterjedő, sok szempontból előnyös lehet a foghidat csavarral rögzíteni. Az ilyen hidak előnye, hogy a fogmű bármilyen sérülésekor, vagy az implantátumok környékén szükséges ínykezelés esetén a teljes fogmű a fogorvos által könnyedén eltávolítható, majd a szükséges korrekciót követően visszahelyezhető.

implantációs hídpótlás
porcelán korona

Porcelán és cirkónium korona és foghíd

A porcelán korona a cirkónium koronához hasonlóan teljesen fémmentes megoldás a fogpótlásra. Ezáltal nemcsak a fémallergia küszöbölhető ki tökéletesen, de a hibátlanul esztétikus, a valódi fogakkal tökéletesen egyező megjelenés is könnyedén elérhető, még a frontfogak esetében is. A rendelőnkben elérhető Ivoclar e.max préskerámia és cirkónium-kerámia technológiák garanciát jelentenek a hosszú távú, megbízható fogpótlásra, csakúgy, mint a gyönyörű, természetes mosolyra.

porcelán korona

Fémkerámia fogkorona és foghíd

A fémkerámia fogkorona és fogászati híd olyankor praktikus megoldás, ha fontos a nagy teherbírás, ugyanakkor a pótlás nincsen szem előtt. Tipikusan az oldalsó területeken elhelyezkedő, kisőrlő és őrlő fogak pótlásánál jön szóba ez a megoldás, amikor egy rendkívül szilárd fémvázra viszik fel a pótlás külső felületét alkotó porcelánrétegeket. A fémváz általában kobalt-króm ötvözet. Nikkelt – amire sokan allergiásak – nem tartalmaz.

fogpótlás híd
aranykerámia korona

Aranykerámia fogkorona és fogászati híd

Amennyiben fémkerámia fogkorona mellett döntünk, az aranykerámia fogpótlások a legidőtállóbbak. A fogkorona vázának nemesfémtartalma ugyanis lehetővé teszi, hogy széle anyagtani okokból fakadóan a lehető legtökéletesebben záródjon. Annyira pontosan, hogy még mikroszkóppal sem látható semmiféle rés vagy differencia.

Amellett, hogy esztétikai szempontból is kiváló fogpótlás az eredmény, a higiénia és tartósság terén is kimagasló az aranykerámia fogkorona minősége. A szájüregben található baktériumok ugyanis nem képesek elszaporodni a fogkorona széleinél, így a fogszuvasodás rizikója is sokkal csekélyebb. Emellett az aranykerámia fogkorona élettartama akár lényegesen meghaladhatja a hagyományos fémkoronákét.

aranykerámia korona

A fogak előkészítése fogkoronákhoz és foghidakhoz

Rendelőnkben az implantációs fogpótlások mellett a hagyományos módon kivitelezett fogpótlások is elérhetők. A fog előkészítésekor a fémmentes megoldásokhoz hasonlóan, a fémkerámia koronák esetén is ún. vállas előkészítést alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a fog ínnyel szomszédos részébe egy kis peremet, vállat csiszol a fogorvos, ami megszabja a későbbi korona határát és megfelelő helyet biztosít a korona szélének. Mivel a fogtechnikus kolléga a gipsz vagy digitális mintán pontosan látja a preparáció határát, így az elkészült korona széle nem áll el a fogtól, és később nem okoz ínygyulladást. Ezzel az eljárással a fogpótlás sokkal természetesebb hatást kelt, és az íny számára is kíméletes megoldást jelent.

fogak előkészitése

Jelentkezzen be vizsgálatra!

Implantáció, fogkorona és foghíd – gyakori kérdések

Pótolható egy fog anélkül, hogy a szomszédos fogakat lecsiszolnánk?

Igen: erre a fogászati implantátumok jelentik a megoldást. Ilyenkor a saját foganyag károsodása nélkül elvégezhető a fogpótlás.

Mi az a fogimplantátum?

Egy speciális titán csavar, amely az állcsontba helyezve az elveszett fog gyökerét pótolja. Miután az implantátum becsontosodott (osszeointegrálódott) az állcsontba, lenyomatozás után rákerül maga a fogpótlás: a fogkorona, fogászati híd vagy műfogsor. 

Mennyire fájdalmas a fogimplantáció? 

A rendelőnkben elérhető, a világ élvonalába tartozó technikai berendezéseknek, eljárásoknak, és a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően a fogbeültetés teljes mértékben fájdalommentes kezelés.

Mit nevezünk fogkoronának? Mi az a fogászati híd?

A korona egy mesterséges fogmű, ami beborítja a fog (egyébként ugyancsak koronának nevezett,) sérült, az előkészítést megelőzően zománccal borított részét. A fogászati híd egyszeres- vagy többszörös foghiányt átívelő fogpótlás, ami gyakorlatilag több, egymáshoz kapcsolt fogkorona.

Egy fogkorona vagy fogászati híd elkészítése mennyi időt vesz igénybe?

Az esetek többségében elegendő 2-3 alkalom ezeknek a fogpótlásoknak az elkészítéséhez, ami rendszerint 1-2 hetes időintervallumot jelent. Az első kezelés alkalmával a fog előkészítésére, lecsiszolására kerül sor. Ezután lenyomat készül róla és ideiglenes fogkorona kerül rá. Fogkorona esetén a következő alkalommal akár sor kerülhet az átadásra is. Fogászati hidak esetében a második alkalom egy ún. vázpróba, amikor a fogorvos a fogmű fém vagy cirkónium-dioxid váz pontosságát vizsgálja meg. A rá következő 1-2 ülésen belül a híd átadható, beragasztható.

Fáj a fogkorona, fogászati híd elkészítése?

Mivel a beavatkozás helyi érzéstelenítés alatt megy végbe, a kezelés abszolút fájdalommentes. A mintavétel kellemetlen érzéssel járhat, de ekkor sem beszélhetünk fájdalomról.

A fogkorona, fogászati híd mennyire tartós?

Általánosságban a fémmentes és fémkerámia fogkoronák kihordási ideje kb. 10 év, az aranykerámiából készültek ennél is tovább, akár évtizedekig is tarthatnak. Nagyon sok múlik ugyanakkor a szájhigiénén és a rendszeres kontrollokon. Ha a szájhigiéné megfelelő, tényleg nagyon sokáig kitart a fogpótlás; ellenkező esetben viszont a fogkoronát, foghidat tartó fogak betegsége miatt a fogpótlás cseréje válhat szükségessé. Ilyen betegség lehet például a fogszuvasodás, fogágybetegség stb.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Mikor jó megoldás a fogkorona és a fogászati híd?

N

Nagy foganyag veszteség esetén (fogszuvasodás ellátására, letört fog rehabilitációjára, stb.)

N

Ha az érintett fogban nagyobb, cserélendő tömés található és az máshogy már nem ellátható

N

Elegendő számú meglévő saját pilérfog esetén

N

Esztétikai okokból is alkalmazható (például a két középső metszőfog közötti rés eltüntetésére, vagy gyökrékezelt fog elszíneződése miatt)

N

Ha a páciens nem szeretne implantátumot

N

Anyagi megfontolásokból

Jelentkezzen be vizsgálatra!

Az implantációs eljárással kivitelezett fogkorona és fogászati híd előnyei

N

Stabilabb fogsor, könnyebb rágás

N

Jobb artikuláció és mimika

N

Szebb mosoly

N

Az implantációval megállítható az állkapocs csontállományának sorvadása

N

Nagyobb komfortérzet, jobb életminőség

N

Az ép fogak anyagának megőrzése

Forradalmi megoldás a műfogsor területén: az implantációs fogprotézis

N

Segítségével igen kiterjedt, vagy akár teljes fogatlanság is hatékonyan kezelhető

N

A hagyományos eljárással rögzített műfogsorhoz képest kiemelkedő stabilitást és komfortérzetet nyújt.

N

A rögzített fogpótlásokhoz hasonlóan rendszeres ápolásra, kontrollra szorul

Fogprotézisnek, műfogsornak vagy teljes/részleges lemezes pótlásnak nevezzük azt a kivehető fogprotézist, amely részleges vagy teljes foghiány esetén pótolja az elveszett fogakat és azt a páciens saját kezűleg képes eltávolítani a szájából. Alapját egy fémlemez alkotja, ezen helyezkednek el a fogtechnikus által kialakított műíny és a műfogak. 

A műfogsorok rögzítése történhet hagymányos módon vagy implantátumok segítségével.

A hagyományos módon rögzítésre kerülő megoldás is elérhető a rendelőnkben. Hagyományos eljárás esetén a műfogsor nem implantátumokkal, hanem kapcsokkal vagy másféle rejtett rögzítésekkel kapcsolódik a még ép fogakhoz. Ugyanakkor itt is alkalmazható a fogászati implantátumokon alapuló fogpótlás. Ez a hagyományos fogpótlásoknál lényegesen stabilabb, komfortosabb alternatívát jelent, ezért pácienseinknek elsősorban ezt ajánljuk. 

implantációs fogpótlás

Részleges és teljes kivehető fogsor

Részleges kivehető fogsort akkor alkalmazunk, ha több, egymás mellett elhelyezkedő foghiányt szeretnénk pótolni, de a meglévő természetes fogak száma vagy teherbírása nem engedi meg hagyományos fogászati híd használatát. 

A teljes kivehető fogsor teljes foghiány esetében ideális opció. Itt különösen indokolt a fogászati implantátumok használata, mivel – főleg az alsó fogsor esetében – egyébként problémás a kivehető fogprotézis stabil megtámasztása. Már 2-4 fogimplantátum beültetésével is nagyságrendekkel javul a rágóstabilitás, és ezzel a páciensek életminősége is.

Bizonyos esetekben teljes kivehető fogpótlás helyett állcsontonként 4-6-8 implantátum segítségével akár teljes rögzített hídpótlás, úgynevezett körhíd is készíthető. Ezzel a megoldással akkor is lehetséges az eredeti fogazattal szinte teljesen megegyező funkcionális és esztétikai helyreállítás, amikor a teljes fogatlanság már hosszú évek, akár évtizedek óta fennáll.

Jelentkezzen be vizsgálatra!

Az implantációs műfogsor előnyei

N

Kiterjedt vagy teljes fogatlanság esetén is hatékony megoldás

N

Egy mozdulattal kivehető, egyszerű a tisztítása

N

Könnyen javítható megoldás

Hagyományos és implantációs fogprotézis – gyakori kérdések

Mennyi időt vesz igénybe, amíg egy kivehető fogsor elkészül?

Első alkalommal lenyomatot veszünk, ez alapján készíti el a fogtechnikus a kivehető fogsort. A műfogsor átadásáig legalább két további próba következik. Tehát optimális esetben 4 alkalom után, akár 2-3 hét alatt elkészülhet az ön műfogsora. Ha kombinált fogpótlásra kerül sor, vagyis részben saját fogakhoz rögzített fogprotézist készítünk, akkor 2-3 üléssel több kezelésre van szükség. 

A protézisem instabillá vált, lötyög. Mit tehetek?

A testünk többi részéhez hasonlóan szájüregünk, ínyünk is folyamatosan változik. Ilyenkor előfordulhat, hogy a korábban pontosan illeszkedő fogprotézis már nem illeszkedik tökéletesen. Szerencsére a kivehető műfogsor könnyen korrigálható, sőt, implantátumokkal is hatékonyan stabilizálható. Az eredmény pedig egy stabil és komfortos fogsor.

Az új műfogsor idegen tárgyként viselkedik a számban, úgy érzem, sosem fogom megszokni. 

Az, hogy az új műfogsor idegen érzést kelt, természetes dolog. Nem is várható el, hogy azonnal megszokjuk. Szükség van bizonyos időre, hogy a száj és a nyelv “megtanulja”, megszokja az új fogprotézist. Ez általában néhány hét, legfeljebb 1-2 hónap alatt lezajlik. Ennek az időszaknak a lerövidítése érdekében kezdetben érdemes éjszakára is bent hagyni a műfogsort. Ha a kellemetlen érzés egy hét után sem szűnik meg, akkor pedig érdemes felkeresni a rendelőt. Ilyenkor megvizsgáljuk a fogprotézist, és ha szükséges, korrigáljuk. Ezek a korrekciók néhány perc alatt elvégezhetőek, és maradéktalanul megszűnik a diszkomfort érzés.

Kivehető fogpótlásom nem illeszkedik tökéletesen, folyamatosan nyomja az ínyem. Van erre valami megoldás?

A problémát az okozhatja, hogy a kivehető pótlás alapját képező lágyszövetek kis területen nagyobb nyomást kapnak. Korrekcióval a fogpótlás az új helyzethez igazítható, szükség esetén pedig új fogpótlást is lehet készíteni, ami már tökéletesen illeszkedik.

Ki végzi a fogpótlásokat?

Dr. Molnár Péter

Dr. Molnár Péter

fogorvos, a fog- és szájbetegségek szakorvosa

Fő szakmai tevékenysége:

 • Szájsebészeti beavatkozások
 • Fogmegtartó kezelések
 • Rögzített- és kivehető fogpótlások

Dr. Kesjár Katinka

/szülési szabadságát tölti/

fogorvos, konzerváló fogászat- és fogpótlástan szakorvos

Fő szakmai tevékenysége:

 • Gyökérkezelés
 • Fogmegtartó kezelések
 • Esztétikai fogászat
 • Rögzített- és kivehető fogpótlások

Dr. Szvoboda Balázs

fogorvos, parodontológus szakorvos-jelölt

Fő szakmai tevékenysége:

 • Parodontológia
 • Fogmegtartó kezelések
 • Esztétikai fogászat
 • Rögzített- és kivehető fogpótlások
Dr. Suskó Ivett

Dr. Suskó Ivett

fogorvos, konzerváló fogászat- és fogpótlástan szakorvos

Fő szakmai tevékenysége:

 • Gyökérkezelés

 • Fogmegtartó kezelések

 • Esztétikai fogászat

 • Rögzített- és kivehető fogpótlások

Bejelentkezés fogászati vizsgálatra

Ha rendelőnk felkeltette az érdeklődését, lépjen velünk kapcsolatba!

Hat meggyőző érv a Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrum mellett:

 • Barátságos, nyugodt környezetben várjuk;
 • Fogorvosaink felkészültek pácienseink teljeskörű kezelésére, rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi továbbképzéseken;
 • Munkánk legfőbb célja a hosszú távú, minőségi eredmény;
 • Orvosaink és asszisztenseink számára is alapvető az empatikus hozzáállás, amelynek a páciens van a fókuszában;
 • Munkáinkra garanciát vállalunk;
 • Számunkra kiemelten fontos az Ön elégedettsége.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Írjon nekünk

Bejelentkezés

+36 30 257 6088
+36 1 365 6674

Rendelő

1114 Budapest, Fehérvári út 7. I. em. 3.

}

Nyitvatartás

H, K, CS: 14-20:00
SZE: 8-20:00

Email

info@dentpoint.hu

Facebook

fb.com/dentpoint.hu

Médiamegjelenések

Dr. Molnár Bálint A mozgó fogak nagy része ma már megmenthető címmel tartott előadást a Semmelweis Egyetem konferenciáján. Az előadást nagy érdeklődés és médiavisszhang követte. Az egyetem oldalán is megjelent egy részletes beszámoló, amit számos szakmai oldal átvett, és tévéinterjúk sora követett.

Pácienseink véleménye

Rátonyi Kriszta - televíziós műsorvezető

“Műsorvezetőként a mosolyom a munkaeszközöm, ezért nagyon fontos a fogaim szépsége. Minden alkalommal biztonságban érzem magam, amikor beülök A Dentpoint rendelőben a fogorvosi székbe. Kivételes, amikor a hozzáértés és az empátia egyszerre van ilyen magas szinten jelen, de Dr. Molnár Bálint és csapata bebizonyította, hogy ez lehetséges.”

Széll Tamás - mesterszakács

“A kiváló ételek elkészítése csak a receptek pontos alkalmazásával, nagy odafigyeléssel lehetséges. A Dentpointnál pontosan azt a magas szintű szakmaiságot és figyelmet tapasztaltam, amit én is megkövetelek a gasztronómiában. Számomra egyértelmű, hogy ha fogorvosi kezelésről van szó, Dr. Molnár Bálintot és a Dentpoint csapatát választom.”