Tudta, hogy egy egyszerű ínyvérzésből kezeletlenül súlyos egészségügyi probléma lehet, amely akár a szervezet egészét is érintheti? Hallotta már, hogy a fogínybetegségek és az ebből kialakuló fogágyat érintő krónikus gyulladásos folyamatok a fejlett világ egyik leggyakoribb egészségügyi problémáját jelentik? 

Ne aggódjon, ha nem, nincs egyedül: még mindig alacsony a társadalomban kialakult tudatosság szintje a fogínybetegségeket illetően.

Az Európai Parodontológiai Szövetség éppen ezért minden évben meghirdeti az Egészséges Íny Napját, amelynek céja:

 • Az ínybetegségek megelőzése
 • A korai diagnózis fontosságának tudatosítása
 • És a hatékony kezelési lehetőségek megismertetése. 
Egészséges íny napja

Miért olyan fontos, hogy odafigyeljünk az íny egészségére?

A fogíny a fogakat rögzítő csontot beborító rugalmas szövet, amely nagyon kritikus védelmi szerepet lát el. Véd a szájüregben található kórokozó baktériumok és a külső mechanikai ártalom ellen is. Egészséges állapotában az íny rózsaszínű és szorosan tapad a fogakhoz. 

Ha duzzadt, piros, esetleg vérzik, az mindig gyulladást jelez! Miért baj ez? 

Ha a gyulladás kezeletlen marad, akkor továbbterjedhet, ami hosszú távon a fogíny visszahúzódásához, és a mélybe terjedve a fogakat tartó csontállomány pusztulásához vezet. A fogak (vagy ha már implantátum került beültetésre, akkor a műgyökerek) kilazulhatnak, ami hosszú távon a fogak elvesztéséhez, vagy az implantátumok kilökődéséhez vezethet. 

És ez még nem minden. A gyulladás az egész testre továbbterjedhet és a következő súlyos betegségek kialakulásában is szerepet játszhat: 

 • Fogászati gócbetegség
 • Szív- és érrendszeri megbetegedések
 • Krónikus vesebetegség
 • Terhesség alatti szövődmények
 • Alzheimer-kór
 • Merevedés zavarok
 • Sőt, a legújabb kutatások szerint a Covid-19 betegség lefolyása is súlyosabb lehet

Egy korábbi, szintén az EFP és az Economics folyóirat közös kutatásából az is kiderül, hogy a fogíny- és fogágybetegségek megelőzésével nem csak egyéni, de társadalmi és gazdasági szinten is jelentős előnyöket lehetne elérni. Egyrészt rengeteg költség lenne megtakarítható a későbbi szövődmények kialakulásának megakadályozásával, nem mellesleg pedig az egészséges életévek száma is növekedhetne.

fontos az íny egészségével foglalkozni

Nem tapasztalok semmilyen tünetet – akkor az én ínyem egészséges?

Sajnos fogászati vizsgálat nélkül nem jelenthető ki, hogy a fogíny és a fogágy teljesen egészséges. A fogágybetegség ugyanis a világ egyik legelterjedtebb krónikus betegsége, amelynek korai formája becslések szerint akár a világ népességének 50%-át is érintheti. 

Ez egy igen alattomos, sokszor tünet- és fájdalommentes kór, amelynek kezelésében kulcsfontosságú a korai felismerés és a gyors intézkedés. 

Mit tehet Ön a fogínye egészségéért? 

 • Mosson naponta 2x legalább 2 percig alaposan fogat. Ehhez mindenképpen jó minőségű fogkefét szükséges használni, és érdemes beszerezni elektromos fogkefét, amely a kutatások szerint hatékonyabban képes eltávolítani a lepedéket
 • Ezen kívül elhagyhatatlan a fogközök alapos tisztítása is! Ezt fogselyemmel vagy megfelelő méretű fogköztisztító kefével teheti meg hatékonyan – kérje ki fogásza vagy dentálhigiénikusa tanácsát! 
 • Használjon fluoridos fogkrémet! 
 • Minimum fél évente pedig mindenképpen látogasson el professzionális szájhigiénés kezelésre, azaz ultrahangos és fogkőeltávolításra és polírozásra! 

A professzionális fogkő-eltávolítás további óriási előnye, hogy még korai stádiumban fény derülhet a fogakat és fogínyt érintő betegségekre. Márpedig korai stádiumban ezek a problémák még sokkal hatékonyabban és egyben költséghatékonyabban orvosolhatók.

Mi az EFP és miért érdemes figyelni a tevékenységüket? 

Az EFP – azaz magyarul Európai Parodontológiai Szövetség 1991-ben alakult:

 • 37 ország parodontológiai társasága veszt részt benne
 • Több, mint 16.000 parodontológus, fogorvos, kutató és dentálhigiénikus szakember a tagja
 • Rengeteg, a nyilvánosságot célzó kampányt szervez 
 • Víziója: “Parodontális egészség a jobb életért”

A 2022-es Egészséges Íny Napja alkalmából egy minden eddiginél kidolgozottabb cselekvési tervet készítettek a fogágybetegség négy stádiumának kezelésére. Emellett pedig létrehoztak egy nyilvánosan elérhető tartalomkészítő felületet, amellyel bárki készíthet az Íny napja alkalmából edukációs és figyelemfelhívó sablonokat. 

Felhívás pácienseinkhez

Kedves pácienseink és olvasóink! Segítsenek Önök is felhívni barátaik, szeretteik figyelmét az íny egészségének fontosságára akár a cikk megosztásával, vagy bármelyik, a kérdést érintő írásunk megismertetésével! Köszönjük! 

A témát érintő bejegyzéseinket itt találják: 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Ha bővebb információt szeretne a Dentpointnál elérhető fogászati kezeléseket, szolgáltatásokat illetően, böngéssze át az erről szóló aloldalunkat. Árainkról pedig itt olvashat részletesen. Emellett számos további, gyakran felmerülő kérdésre is választ kaphat fogászati témájú blogunk oldalain.

Amennyiben rendelőnket vagy fogászati berendezéseinket illetően – vagy bármilyen más témában – kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére. Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

 

dentpoint csapata budapest

Emellett e-mailen (info@dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves megkeresését!