A fog implantátum beültetés a fogpótlás legkorszerűbb módja. Egyetlen fog pótlásától, a többszörös foghiányon át a teljes fogatlanságig szinte bármilyen probléma orvosolható vele. Éppen ezért ma már a piacon óriási a választék mind gyártó, mind ár tekintetében. Ezen kívül az implantátum fajták csoportosíthatók a kezelés időtartama és menete, valamint méret és anyag tekintetében is. Cikkünk célja, hogy segítsen eligazodni pácienseinknek a fog implantátum fajták között. 

Hogyan válasszunk a fog implantátum fajták között? 

A fog implantátum beültetés mindenképpen a költségesebb kezelések közé tartozik, ezért sokan a kedvezőbb árú megoldásokat keresik, és ezeket választják szívesebben. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az implantátum akár egy egész életre szóló megoldás is lehet, azonban csak akkor, ha kiváló minőségű és az adott esethez tökéletesen passzoló fog implantátum fajta kerül kiválasztásra. 

Ez alapján nem nehéz belátni, hogy a drágább, de jobb minőségű implantátum hosszú távon mindenképpen megtérül – nem csak anyagi szempontból, hanem mert így sokkal kisebb az esélye a későbbi szövődmények kialakulásának is. 

Milyen szempontok alapján érdemes tehát inkább választani a fog implantátum fajták közül? 

 • Elismert gyártó, kiváló minőségű termékét válasszuk
 • Hosszú távú garanciával
 • Mindig az adott esethez kell illeszteni a döntést 

A fog implantátum fajtájának kiválasztása minden esetben a fogorvos és a páciens közös feladata!

Érdemes megismerni a különböző fogimplantátum fajtákat a választás előtt

A fog implantátumok fajtái

A fog implantátumokat több szempontból is érdemes csoportosítani: 

 • Hagyományos és azonnal terhelhető implantátumok 
 • Egy- és kétfázisú implantátumok
 • Méret szerint: standard, nagy és mini implantátumok
 • Anyag szerint: titánium és cirkónium implantátumok 
 • Gyártók szerint

Hagyományos és azonnal terhelhető implantátumok

Hagyományos fogimplantátum

Hagyományos fogbeültetés esetén először a fogimplantátum csavar kerül beültetésre az állkapocscsontba. Ezután egy pár hónapos gyógyulási idő következik, amely során az implantátum beépül a körülötte található csontszövetbe, azaz becsontosodik. A gyógyulást követően egy újabb, már jóval kisebb műtét során az implantátum nyaki részét szabaddá teszik, és ekkor kerül rá a felépítmény, azaz a közti elem és az eredeti foghoz teljesen hasonlító korona. 

Bár az eljárás hónapokat vesz igénybe, ez a módszer rendkívül széles körben alkalmazható, és rendkívül magas, legalább 95%-os az implantátum bennmaradási aránya.

Azonnal terhelhető implantátum

Pácienstől és esettől függően bizonyos esetekben arra is van lehetőség, hogy akár rögtön a foghúzás után megtörténjen a fog implantátum beültetése. Szintén lehetséges, hogy erre akár aznap vagy 1-2 napon belül kerüljön ideiglenes fogpótlás – ami, például hiányzó frontfogak esetén nagyon előnyös. 

Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a fajta fog implantátum beültetés sokkal szűkebb körben alkalmazható, és kisebb az implantátum bennmaradási aránya is. Szintén lényeges tudnivaló, hogy ez esetben is időre van szükség a csontosodásra és gyógyulásra, így 8-12 hétig az implantátum terhelése kerülendő és csak puha, pépes ételek fogyasztása javasolt. 

Egy- és kétfázisú implantátumok

Egyfázisú implantátumok

Az egyfázisú implantátum kifejezés azt jelenti, hogy a fogimplantátum beültetése egyetlen lépésben (egyetlen műtéttel) megoldható, a fogimplantátum gyökere és a közti elem egyetlen darabból áll. 

Ebben az esetben az implantátum feje túlnyúlik az ínyen, így a gyógyulás után elkerülhető egy második műtét. Az egyfázisú implantátumok ugyanakkor csak sűrű és nagy mennyiségű csontállomány esetén alkalmazhatók.

Kétfázisú implantátumok

A kétfázisú implantátumok esetén a titánium csavar (műgyökér) és a közti elem külön darabból állnak. Hagyományos implantáció esetén először a műgyökeret ültetik be, majd a csontosodás és gyógyulás után a területet újra feltárják, és a közti elem valamint a fogpótlás a helyére kerül. 

Kétfázisú implantátum esetében is van lehetőség az azonnal terhelhető implantátum beültetésére, rendelőnkben is ilyen eljárással készítünk azonnal terhelhető implantátumokat. 

A fogimplantátum beültetése

Fog implantátum fajták méret szerint

A fog implantátum méretén a beültetendő csavar átmérőjét kell érteni. Méret szerint lehet a fogimplantátum: 

 • Standard méretű: (3,5 – 4,2 mm átmérőjű) – ez a szokásos méretű implantátum az elülső fogak pótlásánál
 • Széles: (4,5 – 6 mm) átmérőjű – ezt leginkább a nagyobb méretű rágófogak pótlásánál szokták alkalmazni
 • Mini implantátumok: (2 – 3,5 mm átmérőjű) – kisebb mennyiségű csontállomány esetén javasolt a használata, vagy abban az esetben, ha túl sűrű a páciens fogsora

A fogimplantátumok anyaga

 • Ma már a legtöbb fog implantátum anyaga titánium, vagy annak ötvözete. Ennek oka, hogy a titánium egy bioinert, tehát allergiát nem okozó anyag, amelynek rendkívül nagy a teherbírása és a tartóssága. 
 • Ezen kívül elérhetőek még a cirkónium-dioxidból készült fogimplantátumok is, amely egy nagyon kemény és szilárdkerámia. Szintén bioinert és nagy szilárdságú, stabil tartós anyag. Előnye, hogy a titániumnál minimálisan gyorsabb a becsontosodás ideje, hátránya, hogy ha valamilyen okból kifolyólag el kell távolítani, az eltávolítás nehezebben kivitelezhető. 

Ezen kívül ma már a legtöbb fogimplantátumot valamilyen felületkezeléssel (mikrobarázdákkal vagy homokfúvással, esetleg valamilyen aktív felületkezelő anyaggal) látják el. Ezek az eljárások elősegítik a gyorsabb gyógyulást, a csontszövet jobb tapadását, de van olyan anyag is, amely a későbbi gyulladások esélyét csökkenti.

2 fázisú fogimplantátum

Mennyire fontos a gyártó a fog implantátum fajtájának kiválasztásakor? 

Nagyon lényeges, hogy mindenképpen megbízható gyártó kiváló minőségű termékét érdemes választani. A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parodontológiai Centrumban kizárólag prémium kategóriába tartozó gyártók termékeit alkalmazzuk, amelyek a lehető legkorszerűbb és legjobb minőségű termékeket készítik. 

A rendelőnkben alkalmazott márkák: 

 • Straumann (Svájc) 
 • Astra Tech / Dentsply (Svédország) 
 • ICX (Németország) 

Lássuk, melyik gyártó mitől különleges!

Straumann

A svájci Straumann a világpiac vezetője fogimplantátumok területén, mintegy 40 éve gyárt fogászati implantátumokat. Különleges vívmányaik: 

 • SLActive: 4 hetes csontosodást lehetővé tevő felszín
 • Roxolid implantátum anyag, amely a titánium és a cirkónium különleges ötvözete, a hagyományos titániumhoz képest másfélszeres teherbírással rendelkezik. Így keskeny csontban is alkalmazható, sok esetben elkerülve a csontpótlást

A Straumann azoknak ajánlható, akik szeretnék elkerülni a felesleges csontpótlást, valamint fontos, hogy minél gyorsabban sor kerüljön a fogpótlás viselésére. A Straumann a fogimplantátumokra örök gyártói garanciát ad.

Astra Tech / Dentsply

Az Astra Tech / Dentsply fogimplantátumok akár súlyos fogágybetegséget követően is alkalmazhatóak, és élen járnak az egyéni esztétikájú, digitális eljárással készült fogpótlások készítésében is. Különleges innovációik a következők: 

 • Osseospeed: ez a különleges kialakítású titán felület gyorsabb csontképződést, gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé
 • Conical Seal Design: a fogimplantátum speciális kúp alakú kialakítású, amely segít a terhelést a csont mélyebb részeibe is eloszlatni
 • MicroThread finombarázdált felület: szintén segít a terhelés megfelelő elosztásában és a csontba történő tökéletes beépülésben

Az Astra Tech a Straumannhoz hasonlóan szintén örök garanciát vállal a fogimplantátumokra.

ICX

Az ICX fogimplantátumok elsősorban azoknak ajánlottak, akik kis- és nagyörlő területén szeretnék a foghiányukat helyreállítani. Ezeket az implantátumokat a kiemelkedően jó ár-érték arány jellemzi. 

 • Az ICX implantátumok felületi kiképzése a szükséges mikroérdességgel kombinálva azt eredményezi, hogy csökken az implantátum vesztés lehetősége a gyógyulási időszakban, mivel pozitívan befolyásolja a csontosodást illetve az implantátum mechanikai és biológiai stabilitását. 

A cég a behelyezett implantátumokra 10 éves gyártói garanciát vállal. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csupán ennyi lenne az élettartama az ICX implantátumoknak, melyek a tradicionális prémium gyártókhoz hasonló sikerességi mutatókkal bírnak.

dentpoint csapata budapest

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!