Globális egészségügyi probléma, mégis meglepően kevesen hallottak róla. A fogágybetegség nem csak egyéni szinten veszélyes, de komoly gazdasági és társadalmi hatásai is vannak. Még a fejlett, nyugati országokban is rengeteg érintett páciens van, sokuk nem is tud a betegségről. 

Az Economics folyóirat kutatócsoportja (Economics Intelligence Unit – EUI) és a Európai Parodontológiai Szövetség (EFP)  most kiterjedt kutatást végzett a témában, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a témára. A kutatásból ugyanis egyértelművé vált, hogy a fogágybetegség megelőzésével nem csupán egyéni,de társadalmi és gazdasági szinten is jelentős előnyöket lehetne elérni. A cikkből megtudhatja, hogy miért lenne annyira fontos a fogágybetegség elleni tudatosabb fellépés, és milyen lépéseket kellene tenni.

Ha még nem hallott a fogágybetegségről, vagy nem teljesen világos, hogy mit jelent, olvassa el a Fogágybetegség kialakulása, tünetei és kezelése című cikkünket!

A fogágybetegség kialakulása évekig tart

Miért annyira veszélyes a fogágybetegség?

Bár a fogágybetegség kialakulása évekig tart, tünetei nem, vagy csak alig észrevehetőek. Eleinte csupán egy kis fogínyvérzés, fogínygyulladás jelentkezik, amelyet a legtöbben ártalmatlan jelenségnek tulajdonítanak. Azonban, ahogy a helyzet súlyosbodik, a gyulladás a fogíny, majd a fogakat tartó csontállomány sorvadását okozza, amely a fogak elvesztését is okozhatja. A fogvesztésnek köszönhetően pedig sérül a rágófunkció, amely hatással lehet az emésztésre; a beszédfunkció és a megjelenés romlása pedig komoly lelki, önértékelési problémákhoz vezet. 

Ez már önmagában súlyos gond, de a probléma itt még nem áll meg. A jelenlegi kutatások szerint a fogágybetegségnek ennél is súlyosabb következményei lehetnek: 

 • 19%-kal növeli a  szív- és érrendszeri betegségek kialakulását 65 év alatti személyeknél, 65 év felett ez az arány 44%
 • Kölcsönös az összefüggés a cukorbetegséggel
 • Komoly kockázati tényező a terhesség alatt – itt írtunk a terhesség alatti fogászat fontosságáról 
 • Több kutatási eredmény utal arra, hogy a fogágybetegség növeli a demencia, mentális hanyatlás és az Alzheimer-kór kockázatát

Elképesztő a gyakorisága

A köztudatban alig szerepel a fogágybetegség, pedig a világon a hatodik leggyakoribb egészségi probléma. De beszéljenek a számok: 

 • A GBD (Global Burden of Disease) 2017-es kutatása szerint a világ népességének 11%-a szenved súlyos fogágybetegségben
 • Ez alig kevesebb, mint a szexuális úton terjedő betegségben szenvedők aránya (16%)
 • És gyakoribb (!), mint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők aránya (6,6%)

Becslések szerint azonban a fogágybetegség enyhe formája akár a Föld népességének 50%-át is érintheti! 

Logikusnak tűnhet a feltételezés, hogy a fogágybetegség a fejlődő országok betegsége, de sajnos a valóság kiábrándító. Az Economics riport tanulsága szerint ugyanis a nyugat-európai fejlett országok is érintettek, és az elmúlt 25 évben nem történt csökkenés a betegség előfordulásában. 

Megtérül, ha a fogágybetegséget megelőzik

Nagyon megérné foglalkozni a témával

Az Economics riportja globális szinten hiánypótló, eddig ugyanis nem állt rendelkezésre a fogágybetegség kezelésével kapcsolatos költséghatékonysági vizsgálat. A kutatók ezért 6 országban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban végeztek átfogó vizsgálatot.

A kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy a fogágybetegség megelőzése nem csak egyéni, de össztársadalmi és gazdasági érdek is volna. A kutatók különböző forgatókönyveket vázoltak fel és egyenként kiszámolták a forgatókönyvek megvalósulásához szükséges beruházás mértékét és annak megtérülését (ROI) a következő 10 évben.

Ezek voltak a lehetséges forgatókönyvek:

 1. Minden marad a régiben, a döntéshozók semmit nem tesznek a helyzet megváltoztatásáért
 2. Még kevesebbet fektetnek a fogínygyulladás kezelésébe, így hosszú távon nagyobb az esély a fogágybetegség kifejlődésére
 3. Megszüntetik az ínygyulladást, és ezzel radikálisan lecsökkentik a fogágybetegség kialakulásának esélyét
 4. A már kialakult fogágybetegséget semmilyen módon nem kezelik
 5. A már kialakult fogágybetegség 90%-át diagnosztizálják, és a fogágybetegséget kezelik. 

A kutatás eredményei szerint a legszerencsésebb forgatókönyv a harmadik, azaz már a fogínygyulladás állapotában történő kezelés. A szükséges befektetés mértékét összehasonlítva azzal, hogy a későbbi szövődmények megelőzésével mennyi költség lenne megtakarítható, minden vizsgált országban egyértelműen ez a forgatókönyv hozta a legnagyobb megtérülést.

Nem beszélve arról, hogy (Hollandia kivételével) ez a forgatókönyv növelné meg legjobban az egészséges életévek számát (HLY) is. 

Mit kellene tehát tenni? 

AZ EFP és az EUI a téma részletes átvizsgálása után 5 fontos ajánlást fogalmazott meg, amellyel komoly előrelépést lehetne tenni a fogágybetegség visszaszorításában. 

A megelőzés és öngondoskodás tudatosítása egyéni és társadalmi szinten

A fogágybetegség kialakulásában óriási az egyén felelőssége. Sajnos még mindig tartja magát a 2×2 perces mítosz, mely szerint a napi kétszeri két perces fogmosás elegendő a fogak egészségének megőrzéséhez. Valójában a napi fogápolási rutin része kellene, hogy legyen a fogköztisztítás fogselyemmel és fogköztisztító kefével, illetve fluoridos fogkrém használata. Ezt kellene kiegészítse a rendszeres professzionális szájhigiénés kezelés (ultrahangos fogkőleszedés és polírozás) és kontrollvizsgálat, mely során az esetleges problémákat időben diagnosztizálnák, és kezelési tervet tudnának létrehozni. 

Bár a rendszeres vizsgálatnak az elsődleges költségei magasabbak lennének az eddiginél, hosszú távon bőven megtérülnének, hiszen megtakaríthatóak lennének a kezelési költségek. Ráadásul a helyes fogápolás oktatását, valamint fogkőleszedést nem csak fogorvos, hanem a segítő személyzet (dentálhigiénikus) is végezheti, amely tehermentesítené a fogorvosokat, és tovább csökkentené az anyagi terheket. 

A fogorvosi és az általános orvosi vizsgálatok jobb integrációja

Még a vizsgált, fejlett országokban is hatalmas probléma, hogy gyakorlatilag nincs információáramlás a fogorvosi és az egyéb orvosi ellátások között. Ez azért is megdöbbentő, mert bizonyítottak az összefüggések a fogágybetegség és más súlyos betegségek között. Ennek megfelelően: 

 • Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a két terület közötti összefüggéseket még jobban felderítsék, 
 • Ezeket tudatosítsák az orvostársadalomban
 • Elektronikus tudásmegosztás szükséges, amivel a fogorvos jobban részt vehet a közösségi ellátásban

Ennek eredményeképp óriásit javulhatna a betegellátás az egymással összefüggő területeken, jobban eloszlana a kezelés terhe a fogorvosok bevonásával, és több figyelem juthatna az alacsonyabb társadalmi csoportok kezelésére is.

Társadalmi szintű kampányok, amelyek minden réteghez eljutnak

A fogágybetegség kilakulásában magas kockázati tényezőt jelent az alacsonyabb társadalmi és gazdasági csoporthoz való tartozás. Éppen ezért a szegényebb rétegekre különös figyelmet kellene fordítani:

 • Az egyéb közegészségügyi kampányok részeként nagyobb hangsúlyt kell fektetni a helyes fogápolás technikájának elsajátítására már a bölcsődékben is, később pedig az óvodákban és iskolákban
 • Kifejezetten a helyes fogápolással foglalkozó workshopok szervezése az iskolákban
 • Fogászati tanácsadások 

A fogágybetegség megelőzésében szintén óriási szerepe van az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, és a dohányzás csökkentésének, vagy elhagyásának. Az alacsonyabb társadalmi rétegekben egyúttal nagyobb mértékben jellemző mind a dohányzás, alkoholfogyasztás, mind az egészségtelen, tápanyagban szegény ételek fogyasztása. Ennek a tendenciának a javulását nem csak a közegészségügyi kampányokkal, de az érintett nagyvállalatokra való nyomásgyakorlással (dohányipari, cukor-, és alkoholipar) is elő kell segíteni. 

Elérhető fogászati szolgáltatásokat mindenkinek

A fogágybetegség kialakulásának kedvez, hogy a legtöbben csak akkor mennek el a fogorvoshoz, ha már baj van. Ez pedig annak köszönhető, hogy sok országban a fogászati ellátás igen költséges, és sokan nem engedhetik meg maguknak az ellenőrzést. Bár Magyarországon a fogászati szűrés és a fogkőleszedés a társadalombiztosítás által támogatott, sokan mégsem veszik igénybe ezt a hosszú várakozási idők és a tb-s ellátások rossz híre miatt.

Éppen ezért kiemelt figyelmet kellene szentelni annak, hogy a fogászati ellátás elérhetőbb legyen, és a közegészségügyi intézményekben is megfelelő színvonalon, modern eszközökkel folyjon. Bár ez jelentős befektetéssel járna, hosszú távon mindenképpen megtérülne. 

Kérjük olvasóinkat, hogy minél szélesebb körben beszéljenek a témáról!

Végül egy kérés olvasóinkhoz, pácienseinkhez

Ahogy már említettük, a riport készítőinek az volt a célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét erre a fontos közegészségügyi problémára és elindítsanak egy pozitív változást. 

Azonban ehhez idő kell. Addig is kérjük kedves pácienseinket, hogy minél szélesebb körben beszéljenek a kérdésről, tanítsák meg gyermekeiket és szeretteiket a helyes fogápolásra, és járjanak rendszeres ellenőrzésre! 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Ha bővebb információt szeretne a Dentpointnál elérhető fogászati kezeléseket, szolgáltatásokat illetően, böngéssze át az erről szóló aloldalunkat. Árainkról pedig itt olvashat részletesen. Emellett számos további, gyakran felmerülő kérdésre is választ kaphat fogászati témájú blogunk oldalain.

Amennyiben rendelőnket vagy fogászati berendezéseinket illetően – vagy bármilyen más témában – kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére. Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

 

Emellett e-mailen (info@dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves megkeresését!