A fog elhalása viszonylag gyakori probléma, amelynek hátterében leggyakrabban az előrehaladott fogszuvasodás áll, de más okai is lehetnek. Hogyan ismerhető fel az elhalt fog, mik az árulkodó tünetek és mit lehet tenni, ha bekövetkezik a fog elhalása?

Mi az elhalt fog?

A fog elhalása a fogbél pusztulását jelenti. A fogbél a fog legbelső részében található, idegekből, erekből és egyéb szövetből álló része. A fogbél feladatai: 

 • A fog külső részeinek tápanyagokkal való ellátása
 • A fog érzőképességének biztosítása

Bár a fogbelet, azaz pulpát védi a dentin és a fogzománc, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a fogbélbe mégis kórokozó baktériumok jutnak be, amire a szervezet heves gyulladással reagál. A hosszabb ideig fennálló gyulladás a fogbél pusztulásához vezet, amely egy visszafordíthatatlan folyamat, mivel a pulpa nem képes a regenerálódásra. 

Az elhalt fog színe szürkéssé változhat

Mik lehetnek a fog elhalásának az okai?

Ahogy már említettük, a fogbél gyulladását kórokozók okozzák. De hogyan juthatnak be a kártékony baktériumok a fog belső részébe? 

Fogszuvasodás: a fog elhalásának leggyakoribb oka

A fog elhalása leggyakrabban a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt fogszuvasodás miatt következik be. 

A fogszuvasodás annak a következménye, ha a fogakat nem ápoljuk megfelelően. Ilyenkor a fogakon lepedék marad, amiből később fogkő keletkezik – ezek pedig a kórokozó baktériumok számára ideális közeget jelent a szaporodáshoz. A baktériumok szaporodásakor savas kémhatású közeg keletkezik, amely elkezdi kivonni a fogakban található szervetlen anyagokat, ásványi anyagokat. Ha ez a probléma huzamosabb ideig fennáll, a fog kilyukad. 

A folyamat a fogzománc felszínétől halad a fog belseje felé a dentin irányába, végül a fogzománc elvékonyodik, majd áttörik. Ha a szuvasodás eléri a fogbelet is, akkor a kártékony baktériumok bejutnak, és gyulladást okoznak. 

A kezeletlen fogszuvasodás is vezethet a fog elhalásához

Fontos tudnivaló, hogy a kezdődő fogbélgyulladás még visszafordítható, ezért bármilyen tünet esetén nagyon fontos, hogy mielőbb jelentkezzünk be fogorvosi konzultációra. Ha a problémát nem kezelik időben, akkor a fogbél és a fog elhal. 

Fogínygyulladás és fogágybetegség: amikor alulról támadnak a kórokozók

A fog elhalásának másik oka lehet a fogíny tartós gyulladása. Ilyenkor az íny felpuhulhat, a felpuhult íny és a fogak között rés, úgynevezett tasakok alakulnak ki. A tasakokban pedig még könnyebben szaporodnak a káros baktériumok, a gyulladás továbbterjed, a tasak pedig egyre mélyül. Végül a gyulladás eljut a foggyökér csúcsához, a kórokozók pedig bejutnak a fogbélbe. 

Az ínygyulladás és a fogágybetegség hátterében általában szintén a rossz szájápolási szokások és a fogkő-eltávolítás elmulasztása állnak, de további hajlamosító tényezőt jelent a rendezetlen fogsor, a dohányzás, bizonyos hormonális változások vagy valamilyen más betegség is.

Baleset, trauma 

Az is előfordulhat, hogy valamilyen külső hatás, baleset következtében a fogból letörik egy nagyobb darab. Ilyenkor a fogbél védelme megszűnik, és a kórokozók számára pedig szabaddá válik az út. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fog letörése esetén azonnal forduljunk orvoshoz! 

Sokkal nehezebben észrevehető, amikor a fejet ért ütés következtében a fog kimozdul a helyzetéből, egy idegszál pedig teljesen elszakad. Ilyenkor a fog pusztulása lassan megy végbe, szinte tünetek nélkül. 

Az elhalt fog tünetei

A fog elhalása járhat nagy fájdalommal, de ez egyáltalán nem törvényszerű. Ha például fogágybetegség következtében történő fog elhalásról van szó, akkor gyakran előfordul, hogy a folyamat egyáltalán nem okoz fájdalmat. 

A fog elhalásának tehát számos jele lehet, amelyek külön–külön is jelentkezhetnek:

 • Szűnni nem akaró, erős, lüktető fájdalom – ez általában a fogszuvasodás miatt kialakuló heves gyulladás tünete
 • Folyamatos fogínyvérzés, az íny duzzanata, esetleg fájdalom – ínygyulladás és fogágybetegség jele lehet
 • Érzékenység rágásra, nyomásra
 • A fog elszíneződése, elszürkülése
 • A fog hirtelen bekövetkező törése: az elhalt fog tápanyag hiányában elveszíti a rugalmasságát és kevésbé terhelhetővé, törékennyé válik

Az elhalt fog diagnózisa

A fenti tünetek lehetnek a fog elhalásának jelei, de sok esetben más fogászati probléma is állhat a háttérben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy bármilyen tünet esetén forduljunk fogorvoshoz. A diagnózis felállításához a szájüregi vizsgálaton kívül általában röntgen készítésére is szükség lesz.

Az elhalt fog kezelése

Amennyiben a fogbélgyulladást időben felfedezik, a folyamat még visszafordítható és általában töméssel kezelhető. De ez csak kezdeti stádiumban igaz: tartósan fennálló fogbélgyulladás esetén a fogbél sajnos már nem menthető meg. Az elhalt fogbél már nem képes a regenerálódásra. Ráadásul a gyulladás továbbterjedésével tályog, góc is kialakulhat az elhalt fog gyökerénél, ami az egész szervezetre kiható gócbetegséghez vezethet.

Gyökérkezelés és mikroszkópos gyökérkezelés

A huzamosabb ideje fennálló és előrehaladott fogbélgyulladás esetén már csak a gyökérkezelés jelenthet megoldást. Ilyenkor a fogban futó gyökércsatornák feltárásra és kitisztításra kerülnek, ami azt jelenti, hogy mechanikus úton eltávolítják a fertőzött, gyulladt vagy elhalt szöveteket. A fertőzött  területek teljes eltávolításával a gyulladás visszahúzódik és a fog megmenthetővé válik. 

Bizonyos esetekben ugyanakkor igen nehézkes a fertőzött szövetek teljes feltárása és eltávolítása: például ha a fog anatómiai elhelyezkedése megnehezíti a munkát, vagy vékony, szabad szemmel láthatatlan, esetleg szabálytalan gyökércsatornák esetén. Ilyenkor jelenthet megoldást a fogászati mikroszkóp, aminek segítségével a kezelést nagyjából harmincsszoros nagyításban lehet elvégezni, jelentősen megnövelve a beavatkozás sikerességét. 

A Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrumban mind a hagyományos mind a mikroszkópos gyökérkezelés elvégzésére van lehetőség, az eljárást minden esetben nagy szakmai tapasztalattal rendelkező fogorvosok végzik. 

Elhalt fog fehérítése

Ha a fogat gyökérkezeléssel sikerült megmenteni, még mindig okozhat esztétikai problémát az elszíneződés. Ilyenkor van lehetőség az elhalt fog eredeti színének visszaállítására az elhalt fog fehérítésével.

Foghúzás

Nagyon előrehaladott stádiumban előfordulhat, hogy már nincs lehetőség a gyökérkezelésre vagy nem sikerül a gyökérkezelés. Ilyenkor az egyetlen megoldás az elhalt fog eltávolítása. 

Foghúzás után pedig szükségessé válik a kihúzott fog pótlása, például híd készítésével, vagy implantátum beültetéssel.

Hogyan előzhető meg a fog elhalása? 

 • Ahogy más fogászati problémák megelőzésében, ebben az esetben is óriási szerepet játszik a rendszeres és helyesen végzett fogápolás és a megfelelő szájhigiéné fenntartása, nem csak fogkefével, de fogközkefékkel vagy fogselyemmel is. 
 • Ezen kívül fontos a rendszeres professzionális fogkő eltávolítás és fogászati szűrővizsgálat
 • A fogak egészségét segíti még a változatos, kiegyensúlyozott, cukorban szegény táplálkozás
 • Sport esetén pedig használjunk fogvédőt
 • Éjszakai fogcsikorgatás esetén éjszakai fogvédő alkalmazása javasolt
dentpoint csapata budapest

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a foggyulladás vagy bármilyen más fogászati téma kapcsán további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! 

Honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

 

Várjuk szíves érdeklődését!