A cirkon koronák minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, ami elvárható egy korszerű fogpótlástól. Tökéletes pontossággal illeszkednek, ezért nagyon kényelmesek, ráadásul hihetetlenül szilárdak, nem korrodálódnak, ezért rendkívül tartós megoldást jelentenek. Megjelenésük pedig rendkívül hasonló a természetes fogakéhoz, ezért kiemelkedően esztétikus látványt nyújtanak. 

Mielőtt belekezdenénk, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk az ugyancsak az esztétikai fogászati beavatkozások közé tartozó fogfehérítésről szóló blogposztunkat. Esztétikai fogászati kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható minden lényeges kapcsolódó információ. (És természetesen az esztétikai fogászati beavatkozások árai is megtalálhatóak weboldalunkon.)

Mi az a cirkónium?

A cirkónium egy kémiai elem, ami az átmenetifémek közé tartozik. A cirkónium vegyjele: Zr, rendszáma: 40. Legfontosabb ásványa a cirkon, más néven cirkónium-szilikát, de a cirkónium más ásványokban is előfordul.

A fogászatban a cirkónium oxidját, a cirkónium-dioxidot (ZrO₂) alkalmazzuk. Ez egy fehér színű, por vagy kristályos alakban előforduló szervetlen vegyület. (A köznyelvben gyakran cirkónium-oxid vagy cirkon-oxid néven említik. A bevett gyakorlatnak megfelelően a cirkónium-dioxidból készült koronákra mi is cirkónium koronaként vagy cirkon koronaként hivatkozunk a továbbiakban.)

Milyen típusú fogpótlások készíthetők cirkonból?

Cirkonból a legtöbb típusú fogpótlás elkészíthető.

Így lehetséges:

 • szóló korona,
 • több szomszédos korona vagy
 • híd kialakítása is

Ezek eredeti foggyökér és implantátum esetében egyaránt alkalmazhatóak. 

A cirkónium korona

Míg a fogzománc hajlítószilárdsága körülbelül 200 MPa, a hagyományos, tisztán porcelánból készült koronáké pedig 120-190 MPa, addig a cirkónium-dioxidból készült koronáké 1200 MPa – ez magyarázza népszerűségüket és tartósságukat. Ráadásul fényáteresztő képességük megegyezik a fogzománcéval, így a valódi fogakhoz rendkívül hasonló, esztétikus megjelenést nyújtanak. Mindez természetesen a cirkon híd és a cirkon héj esetében is igaz.

A cirkon korona elkészítésének és felhelyezésének menete

A cirkónium korona valójában általában egy cirkóniumvázas, porcelánnal bevont korona. Elkészítése valamivel hosszabb időt vesz igénybe, mint a hagyományos fémvázas vagy porcelán koronáké. A kezelési folyamat, mint minden esetben, itt is a páciens állapotfelmérésével kezdődik. Ezután kialakítunk egy személyre szóló kezelési tervet. A következő lépés, hogy helyi érzéstelenítésben a korona felhelyezéséhez megfelelő formára csiszoljuk az érintett fogakat. Ezt követően lenyomatot veszünk a fogsorról, ami alapján a fogtechnikai laborban egy speciális, úgynevezett CAD/CAM számítógépes eljárással készül el a cirkon korona. Majd egy vázpróba következik, amelynek során a kezelőorvos behelyezi a félkész koronát. Ha a próba sikeres, sor kerül a korona véglegesítésére, ekkor kerül rá a porcelán bevonat is. A kezelés végén megtörténik a cirkon korona beragasztása, amit a hagyományos koronákéhoz hasonló ragasztóval végzünk.

A cirkon korona előnyei

 1. Nincs szürke csík a korona szélénél

A vállas kialakításnak köszönhetően nem jelentkezik a fémkoronáknál tapasztalható szürke csík az íny szélénél.

 • Kiemelkedő szilárdság és tartósság

A cirkon korona 5-6-szor szilárdabb a természetes fogaknál, és mintegy 10-szer szilárdabb a hagyományos fogpótlásoknál.

 • A cirkónium korona nem korrodálódik

Ennek köszönhetően rendkívül tartós, élettartama hosszú.

 • Fémallergia esetén is használható 

Mivel egyáltalán nem tartalmaz fémet, fémallergia esetén is alkalmazható.

 • Pontosan olyan, mint az eredeti

Az eredeti fogakéval teljesen azonos, természetes hatás, tökéletes, esztétikus megjelenés. Fényáteresztő képessége is megegyezik a természetes fogakéval.

 • Nincs fémes íz, sem hideg-meleg érzékenység

A cirkon koronáknál a hagyományos, fémből készült fogpótlásokra jellemző fémes íz, sem a fokozott hőérzékenység nem tapasztalható.

 • Tökéletes illeszkedés, maximális komfort

A számítógépes, precíziós CAD/CAM-eljárásnak köszönhetően tökéletesen pontos illeszkedés, kiemelkedő komfortérzet.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

A cirkon korona hátrányai

 • Rendkívül kemény anyaga miatt rágás közben károsodhat a koronát tartó fog, vagy akár a koronával érintkező természetes fogak is.
 • Jóval nehezebben észlelhető a korona alatt kialakuló esetleges fogszuvasodás.
 • Hosszabb idő alatt készül el, mint a hagyományos koronák.
 • Magasabb ár.

A cirkon korona ára

A cirkónium korona aktuális áráról rendelőnkben ezen az oldalon tájékozódhat.

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!