Az új korona alatti fájdalom sokféle okra vezethető vissza. Ezek egy része átmeneti, vagyis viszonylag rövid ideig áll fenn a korona alatt fogfájás. Ha azonban a fájdalom nem szűnik meg magától vagy súlyosbodik, komolyabb probléma állhat a háttérben.

Egy új korona alatti fájdalom adódhat a lecsiszolt fog érzékenységéből vagy abból, hogy a korona az ideálisnál magasabb, kényelmetlen. Amennyiben tartós a korona alatt a fogfájás, fajsúlyosabb oka is lehet a panaszoknak. Ilyenkor akár a ragasztott korona levétele is szükségessé válhat a korona alatti fájdalom okának megszüntetése érdekében.

A korona felhelyezése utáni fájdalom lehetséges okai

 

  • A korona felhelyezése utáni érzékenység

Szerencsére szó sincs arról, hogy maga a korona felrakása fájdalmas lenne. Néhány napig azonban előfordulhat, hogy a ragasztást követően kisebb érzékenységet tapasztal a páciens.

  • A csiszolt fog felszíne lassan regenerálódik

A korona alatt elhelyezkedő fog felszínét minden esetben lecsiszoljuk, mielőtt megtörténne a korona felhelyezése a fogra. A csiszolás által a fogban található mikroszkopikus méretű idegcsatornákat nem védi a fogzománc, ezek lényegében megnyílnak. Amennyiben a korona alatt ezek a nyitott csatornák nem záródnak el , jelentkezik a korona alatt a fogfájás. Szenzitív fogkrém alkalmazásával segíthetjük a csiszolt fogfelszín érzékenységének csökkenését, megszűnését. 

  • Magas fogkorona, kényelmetlen korona

A magas fogkorona következtében a harapás szabálytalan lehet, egyes fogak aránytalanul nagy megterhelésnek lehetnek kitéve. A korona újrapozicionálása révén ez a probléma könnyen orvosolható

  • Korona alatt romlik a fog

Ha a korona alatti fogfájás tartós, betegségek is okozhatják a panaszokat. Ilyen például a korona alatti szuvas fog, illetve a fogkorona alatti gyulladás. Ezek a ragasztott korona levétele után hatékonyan gyógyíthatóak. Azonban fontos, hogy minél előbb megtörténjen a szükséges kezelés, ezért, ha nem szűnik a fájdalom, minél előbb érdemes felkeresni a fogorvosunkat. 

A korona felhelyezése utáni fájdalom gyakran átmeneti - ha mégsem, fogorvosi beavatkozás válhat szükségessé.

A Dentpointnál elérhető koronákról ezen az oldalon olvashat bővebben.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a koronákkal, hidakkal, vagy bármilyen más témával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére. 

Várjuk szíves érdeklődését!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.