A fog ragasztó cement olyan speciális ragasztó, ami tartósan rögzíti a fogpótlásokat. 

Mivel lehet fogat ragasztani, pontosabban: hidat, koronát rögzíteni a fogra?

A korona és a híd a rögzített fogpótlások közé tartozik, azokat a páciens saját kezűleg eltávolítani nem tudja. A rögzítéshez speciális ragasztót, általában fogászati ragasztó cementet (röviden, köznyelvi kifejezéssel: fog ragasztó cement) használunk.

A fogászati cementeknek több fajtája van: vannak ideiglenes cementek, melyekkel az ideiglenes pótlásokat rögzítjük a fogakhoz. Ezek előnye, hogy a rövid távú stabil tartás mellett könnyebb eltávolítást tesznek lehetővé a kezelések ideje alatt. Az úgynevezett végleges fog ragasztó cementek anyagtanilag több csoportba sorolhatók, de összességben mindről elmondható, hogy céljuk a stabil és tartós rögzítés. Ezt elősegíti a fog ragasztó cement igen kis mértékű oldékonysága . Tulajdonságaik, mechanikai jellemzőik révén pedig ellenállóak és tartósak, így ideálisak a fogpótlások hosszú távú rögzítéséhez.

Mennyi idő alatt szilárdul meg a fog ragasztó cement?

Speciális fog ragasztó cement a válasz a kérdésre, hogy mivel lehet fogat ragasztani

Léteznek önkötő (self curing) és fényrekötő cementek (light curing) is. Előbbi csoportba tartozó fogragasztó anyag igen gyorsan, pár perc alatt megköt, ilyenkor azonban még nem szilárdul meg teljesen. Végleges keménységét, maximális rögzítő erejét körülbelül 24 órán belül nyeri el a ragasztástól számítva. Emiatt az első két órában javasolt teljesen mellőzni az étkezést. Kemény, a teljes fogsort megterhelő (pl. mogyoró, dió, stb.), illetve ragadós (pl. karamell) ételeket pedig csak 1 nap elteltével fogyasszunk.

Fényrekötő (light curing) társaik azonnal megkötnek a polimerizációs lámpa fényére, stabilitásuk és rögzítő erejük azonnali.
Az úgynevezett kettős kötésű (dual curing) cementeket szintén meg kell világítani, azonban kémiailag kötő komponense miatt az óvatos használat, néhány órás kímélés javasolt ennél a típusnál is.

 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogászati ragasztókkal vagy a rögzített fogpótlásokkal kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.