A fogínygyulladást bár sokan nem gondolják komoly problémának, mégsem szabad félvállról venni, hiszen kezelés híján fogágybetegséghez és fogvesztéshez vezethet. Helyes fogápolási szokások kialakításával és néhány otthoni gyógymóddal visszaszorítható a gyulladás, hosszabb ideje fennálló és súlyosbodó tünetek esetén azonban mindenképp ajánlott fogorvoshoz fordulni.

Cikkünkben most megnézzük, hogy miért alakul ki a fogyínygyulladás, milyen tünetei vannak, mire érdemes odafigyelni a hétköznapok során, valamint adunk néhány tanácsot, hogy házilag mit tehetünk, ha ínygyulladás jeleit tapasztaljuk.

Hogyan alakul ki a fogínygyulladás és miért veszélyes?

A fogínygyulladás a fogágybetegség előszobája. Időben történő kezelése azért fontos, mert pusztítja a fogakat tartó szöveteket. Ez magában foglalhatja az ínyt, a parodontális rostokat és a csontot.

Az ínygyulladás (gingivitis) a fogakon lerakódott lepedék miatt alakul ki. Ez a vékony filmréteg baktériumokból, nyál és ételmaradékokból áll, és a fogszuvasodás egyik fő oka.

Amennyiben nem távolítjuk el rendszeresen ezeket a plakkokat, kemény lerakódássá, fogkővé alakulnak a fogak tövénél. A lepedék és a fogkő irritálja, és gyulladást okoz az ínynél.  Nem megfelelő szájhigiéné esetén ugyanis a szájban lévő kóros baktériumok elszaporodnak, ilyenkor az íny megduzzad és érzékennyé válik. Ez a gyulladásos reakció a szervezet természetes immunválasza a kórokozókra. 

Milyen tényezők növelhetik a fogínygyulladás kockázatát?

 • Nem megfelelő szájhigiéné
 • Várandósság (a hormonális változások fokozzák az íny érzékenységét)
 • Ellenőrizetlen cukorbetegség
 • Dohányzás
 • Bizonyos fertőzések és az egész szervezetet érintő (szisztémás) betegségek
 • Rosszul illeszkedő vagy nem megfelelően tisztán tartott korona, híd, műfogsor, fogszabályozó 
 • Fogtömések durva szélei
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. fenitoin, bizmut és egyes fogamzásgátló tabletták szedése)

Milyen tünetek jelzik a fogínygyulladást?

Az ínygyulladás tünetei a következők lehetnek:

 • Fogínyvérzés (fogmosáskor vagy fogselyem használatakor)
 • Az íny duzzanata
 • Élénkpiros vagy vöröses-lilás íny
 • Érintésre érzékeny, de egyébként fájdalommentes íny
 • Rossz lehelet

A fogínygyulladás kezelése házilag lehetséges?

Nagyon sok házi praktikákról olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy a fogínygyulladás kezelése házilag miként lehetséges. Az egyik elterjedt tévhit a sós vizes öblögetés, továbbá rengeteg recept található az interneten otthon is elkészíthető gyógynövényes gélekről, azonban ezek egyike sem jelent hatékony megoldást. 

Fogínybetegség esetén a klórhexidines szájöblítők javasoltak. Antibakteriális tulajdonságuknak köszönhetően segítenek a szájban található, gyulladást okozó baktériumok elpusztításában. Alkalmazásuk indokolt lehet foghúzás, vagy egyéb szájsebészeti beavatkozások előtt, illetve után a fogorvos javaslata alapján meghatározott ideig.

Ha mindennapos használatra keresünk megfelelő szájöblítőt, akkor például a Listerine kiváló választás. Baktériumölő hatása mellett megelőzi és csökkenti a lepedékképződést, mely az ínygyulladás egyik fő okozója. Friss leheletet biztosít és nem borítja fel a szájüreg flóráját.

A fogínygyulladás kezelése otthon például sós vizes öblögetéssel lehetséges.

Hogyan előzhető meg a fogínygyulladás?

Az ínygyulladás megelőzésének legjobb módja, a jó szájhigiénia. 

 • Legalább naponta kétszer mossunk fogat puha sörtéjű fogkefével és használjunk fogselymet a szűkebb fogközök, illetve fogköztisztító kefét a fogközi rések tisztántartására.
 • Sajátítsuk el a helyes fogmosás technikáját a még hatékonyabb eredményért.
 • 3 havonta cseréljük le fogkefénket.
 • Az elektromos és szónikus fogkefékkel rövidebb idő alatt még alaposabb tisztítást érhetünk el.
 • A házi megoldásokon túl javasolt legalább 6 havonta ajánlott felkeresni a fogászati rendelőt és professzionális fogtisztítást végeztetni. Sokszor ugyanis még a leggondosabb otthoni fogmosás és fogselyem használat mellett sem tudjuk eltávolítani az összes lepedéket. Gyakoribb tisztításra lehet szükség ínygyulladásra való fokozott hajlam esetén. 
 • Kerüljük a dohányzást.

Amennyiben az ínygyulladás tünetei súlyosbodnak vagy hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen kérjünk időpontot fogorvosunkhoz, mivel az ínygyulladás kezelhető és fontos megelőzni a fogágybetegség kialakulását.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Amennyiben a fogínygyulladást illetően – vagy bármilyen más témában – kérdése van, örömmel állunk rendelkezésére.  Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!