Nagyon gyakori probléma, hogy a bölcsességfogak nem tudnak megfelelően előtörni, és a szájban található baktériumok az íny alá jutva gyulladást okoznak, ami kellemetlen fájdalommal és duzzanattal jár. Amennyiben megfelelő hely áll rendelkezésre a fog kinövéséhez, a probléma orvosolható az ínytasak tisztításával, ám a bölcsességfog eltávolítására is szükség lehet. Cikkünkből most megtudhatja, hogy mi is pontosan a pericoronitis és miért alakul ki? Hogy történik a diagnózisa és miként orvosolható a probléma?

A pericoronitis a fogíny gyulladása, duzzanata, amely az előtörőben lévő fogak körül alakul ki.

A pericoronitis jelentése

A pericoronitis a fogíny gyulladása, duzzanata, amely az előtörőben lévő fogak körül alakul  ki. Mivel ez a bölcsességfogat körülvevő ínyszövetet érinti leggyakrabban, a probléma elsősorban a 18-25 éves korosztálynál jelentkezik. Ekkor kezdenek ugyanis kinőni a hamadik nagyőrlők, ami egy hosszadalmasabb és sokszor nem éppen zökkenőmentes folyamat. 

A pericoronitis okai

A pericoronitis akkor alakulhat ki, amikor a bölcsességfog csak részben tudja áttörni az ínyt, mert nincs elegendő hely a szájban. A félig kibújt bölcsességfogon elhelyezkedő ínylebeny (operculum) alatt megtelepedhetnek az ételmaradékok, ami baktériumok melegágya. A kórokozók ínygyulladást okoznak, a fertőzés és duzzanat súlyos esetekben akár az állkapocsra, az arcra és nyakra is kiterjedhet.

A pericoronitis kockázati tényezői

A pericoronitis kockázatát növelő tényezők közé tartoznak:

 • az életkor (18-25 év)
 • a nem megfelelő szájhigiénié
 • a felső légúti fertőzések
 • stressz

Milyen tünetei vannak a pericoronitisnek?

Nézzük most meg, hogy milyen jelek figyelmeztethetnek a pericoronitisre!

Akut tünetek

 • intenzív, kisugárzó fájdalom
 • vörös, duzzadt íny a részlegesen áttört fog körül
 • fogínyvérzés, gennyes váladékozás
 • szájzár (trizmus,) amikor a száj és az állkapocs nyitása korlátozott
 • fájdalom nyeléskor
 • láz
 • étvágytalanság
 • fertőzés
 • megduzzadt nyirokcsomók 

Krónikus tünetek

 • alkalmi, tompa fájdalom vagy enyhe kellemetlen érzés
 • rossz szájíz és lehelet
A pericoronitis tünetei közé tartozhat az erős, kisugárzó fájdalom, a gennyes váladékozás, ínyvérzés, szájzár.

Hogyan történik a pericoronitis diagnózisa?

A fogorvos megvizsgálja a bölcsességfogakat, hogy lássa, hogyan növekednek és megtörtént-e az íny részleges áttörése, illetve ellenőrzi a bölcsességfogat körülvevő ínylebenyt.  

Röntgenfelvétel készítése is szükséges lehet annak megállapítására, hogy pontosan hogyan helyezkednek el a bölcsességfogak, illetve rendelkezésre áll-e elegendő hely a fog kinövéséhez.

A pericoronitis kezelése

Amennyiben a röntgenkép alapján van elegendő hely a bölcsességfog számára, a szakember kitisztítja és fertőtleníti az ínytasakot. Ilyen esetben fokozott figyelmet kell fordítani az otthoni ápolásra is. Érdemes puha sörtéjű fogkefét használni és rendszeresen antibakteriális szájvízzel öblögetni.

Bizonyos esetekben a problémára jó megoldás a bölcsességfogat borító ínyszövet kimetszése, ez hosszabb időre megszüntetheti a kellemetlenségeket. Az ún. circumcisio helyi érzéstelenítésben történik és fájdalommentes beavatkozás.

Milyen esetekben szükséges megválni a bölcsességfogtól?

Előfordulhat a terület újrafertőződése és a gyulladás, fájdalom visszatérése. Ilyenkor a bölcsességfog eltávolítása válhat indokolttá.

Amennyiben nincs elegendő helye a bölcsességfognak, a pericoronitis kezelésére szintén a bölcsességfog kihúzása a megoldás. 

Ez azonban nem csak az ínygyulladás szempontjából fontos. A bölcsességfogak ugyanis ha nem tudnak kinőni, a szabályos fogsorban is képesek torlódásokat létrehozni, mivel nyomják az előttük lévő fogakat. 

Mire kell számítani a bölcsességfog eltávolításakor?

 • A bölcsességfog eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. 
 • A szakember felszabadítja az íny alól a fogat, majd a szomszédos fogak épségére ügyelve eltávolítja. (Bizonyos esetekben kis mennyiségű csont eltávolítására is szükség lehet, amennyiben a bölcsességfog nehezen megközelíthető helyen található.)
 • Végül varratokkal történik a seb zárása, melyeket 7-10 nap múlva kell kivenni.

FONTOS TUDNI:  A bölcsességfog kihúzását követően a seb környékét két napig hűteni kell, emellett elengedhetetlen az antibakteriális szájöblítő használata. Szükség lehet fájdalomcsillapító, valamint antibiotikum alkalmazására is.

Miként előzhető meg a pericoronitis?

A prevenció érdekében fontos a megfelelő szájhigiéné fenntartása. A helyes fogápolási szokások segíthetnek az ételmaradékok és a baktériumok eltávolításában, ugyanakkor sajnos elmondható, hogy ínytasakok még a leggondosabb otthoni tisztítás mellett is  a kórokozók melegágyai.

Ezért nagyon fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, ami hozzájárulhat a probléma időben történő felismeréséhez, valamint lehetővé teszi az ínytasakok szakszerű fertőtlenítését.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Amennyiben a pericoronitis tüneteit tapasztalja várjuk szeretettel rendelőkben, és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!