A fogbeültetések kapcsán sajnos előfordulhat, hogy nem megfelelő a csontállomány, ami akadálya lehet a sikeres implantációnak. Jó hír azonban, hogy megfelelő csontpótló kezelésekkel növelhető a csontmennyiség, így még a csontszövet sorvadása esetén sem kell végleg búcsút inteni a fogimplantátumok adta előnyöknek. Cikkünkben most megnézzük, hogy mi is az a sinus lift és milyen típusai vannak. Bemutatjuk, hogy mi történik a sinus lift műtét során, milyen anyagokkal történik a csontpótlás és mennyi időt vesz igénybe a gyógyulás.

A sinus lift arcüreg emelés során csontpótló anyag bejuttatása történik

A sinus lift jelentése

A sinus lift  vagy arcüreg emelés egy speciális szájsebészeti eljárás. Célja, hogy az arcüreg megemelt nyálkahártyája alá helyezett csontpótló anyagból új csontállomány alakulhasson ki, megnövelve a felső állkapocs magasságát.

Miért lehet szükség sinus lift arcüreg emelésre?

A sinus, azaz az arcüreg a felső fogak feletti területen helyezkedik el. Abban az esetben, ha például hiányoznak a felső őrlőfogak, sokszor nagyon kis mennyiségű a csontállomány az arcüreg felőli részen, ami akadálya lehet a sikeres fogbeültetésnek. A fogak eltávolítását követően ugyanis a felső állkapocs sorvadásnak indul, emiatt anatómiailag az arcüreg is lejjebb kerül. Ez azért okoz problémát, mert a beültetendő fogaknak biztosítani kell a stabilitását és a megfelelő rágóerőt, amelyhez rágófogaknál legalább 2 cm hosszú és 4,5-5 mm átmérőjű csavar behelyezésére van szükség.

A nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű csontállomány hátterében a hiányzó fogakon túl az alábbiak állhatnak:

 • arcüregbe nyúló foggyökerek
 • tág arcüreg
 • korábbi gyulladásos folyamatok
 • súlyos fogágybetegség
 • a csontszövet funkcióvesztés következtében kialakult sorvadása

A sinus lift műtét típusai

Többféle arcüreg emelő műtét létezik. Hogy a páciens esetében melyik a legjobb, a meglévő csontállománytól,  valamint arcüreg falának lefutásától függ.

Zárt sinus lift, belső arcüreg emelés

Ezt abban az esetben végzi a szakorvos, ha a beültetendő fog felett csak 1-2 mm-nyi csontállomány hiányzik. A technika kizárólag akkor alkalmazható, ha a csont magassága minimum 6-7 mm. 

A beavatkozás során a szakember az implantátum számára készített furaton keresztül emeli meg az arcüreg csontos alapját egy speciális eszközzel. 

Nagy előnye, hogy csak kis metszéssel jár, így a gyógyulási idő is rövidebb. Emellett kevesebbe is kerül, hiszen kisebb mennyiségű csontpótló anyag használata szükséges.

Nyitott sinus lift, külső arcüreg emelés

Amennyiben több, mint 2-3 mm-t szükséges emelni a csont magasságán, azaz nagyobb mennyiségű csontpótlás indokolt, nyitott sinus lift műtét szükséges.

A külső arcüreg emelés során a szakorvos a felső állcsont oldalsó felén egy ún. csont ablakot nyit, és ezen keresztül emeli meg az arcüreg nyálkahártyáját, majd juttatja be a csontpótló anyagot.

A nyitott sinus lift műtét kétféleképpen történhet:

 • Két szakaszban – Azaz először a csontpótlásra kerül sor, majd a gyógyulási időt – nagyjából 6-9 hónap – követően az implantációra.
 • Az implantátum beültetésével egyidőben – Amennyiben a csontállomány elegendő a primer stabilitás biztosításához.

Hogyan zajlik a sinus lift műtét?

Az arcüreg emelést megelőzően a szájsebész vagy parodontológus szakorvos alaposan megvizsgálja az állkapocscsont állapotát és ez alapján megtervezi a sinus lift műtétet.

A beavatkozás menete:

 • Helyi érzéstelenítés után lebenyt képez, és egy csontablakot képez, amin keresztül elérhető az arcüreg nyálkahártyája
 • Megemeli az arcüreg nyálkahártyáját, majd az így létrejött térbe csontpótló anyagot helyez. Ezzel erősíti meg a csontszerkezetet vagy növeli a csontállományt, lehetővé téve az implantátumok biztonságos és sikeres beültetését. 
 • A csontablakot a csontpótló tetejére visszahelyezi, vagy  membránt használ és titán szegecsekkel rögzíti a csontozathoz, melynek feladata, hogy a csontpótló anyagot rögzítse a regenerálódási időszak során.
 • Varratokkal zárja a műtéti területet.

A gyógyulási időszak alatt a csontpótló anyag fokozatosan integrálódik a meglévő csontszövetbe. Amennyiben a beavatkozás nem az implantátum behelyezésével egyidőben történik, a csont megerősödését követően nyílik lehetőség az implantátumok beültetésére.

Milyen anyagokkal történik a sinus lift? 

A sinus lift során a csontpótló anyag lehet:

 • saját csont
 • állati eredetű, ún. xenograft csontpótló anyag
 • ezen anyagok keverékéből létrehozott csontpótló anyag

ÉRDEMES TUDNI: Saját csontszövet esetén a modern műtéti eljárásoknak köszönhetően nincs arra szükség, hogy egy másik műtéti területet tárjunk fel csontkivétel céljából.

Az arcüreg emelés során használt membránok:

 • felszívódó kollagén membrán
 • nem felszívódó teflon/ePTFE membrán

Mennyi ideig tart a sinus lift?

A beavatkozás ideje elsősorban attól függ, hogy milyen technikát alkalmaz a szakorvos, illetve egy vagy két oldalon van szükség a csontpótlásra.

Amennyiben zárt arcüreg emelés történik, nagyjából 10-15 percet vesz igénybe az implantáció során. Nyitott sinus lift esetén oldalanként fél-egy órára kell számítani.

Mik a teendők a sinus lift műtét után?

A sinus liftet követően előfordulhat fájdalom, duzzanat, érzékenység, de ezek néhány napon belül elmúlnak. 

Tekintsük most át a legfontosabb tennivalókat!

 • A beavatkozás után antibiotikum kúra javasolt a szájsebész előírásai szerint.
 • A műtétet követően fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmények szedése lehet szükséges az orvos utasításai alapján.
 • Duzzanat bár nem mindenkinél alakul ki, de normálisnak tekinthető. Fontos 2-3 nap otthoni pihenés és a műtéti terület hűtése az első napon.
 • A csontpótlás területét szigorúan tilos masszírozni, nyomkodni. 
 • A beavatkozás másnapjától a műtéti sebet a kezelőorvos utasításainak megfelelően kell tisztítani, fogmosás után pedig antibakteriális, klórhexidin-tartalmú szájöblítővel öblögetni. 
 • 2-3 hétig kerülendő minden megerőltető fizikai aktivitás (pl. intenzív sport, nehéz fizikai munka stb.), továbbá az előrehajlás.
 • A műtétet követően mellőzendő az orrfújás, tüsszentés. 
 • A sinus liftet követő kéthetes gyógyulási időszakban tilos a dohányzás, és javasolt az  alkoholfogyasztás elhagyása is.

A legfontosabb műtét utáni teendőkről a kezelőorvos részletes tájékoztatást ad.

Milyen esetekben nem végezhető a sinus lift?

A sinus lift műtétet megelőzően fontos biztosítani a szájban az egészséges környezetet, ennek hiányában nem végezhető az arcüreg emelés.  Így például el kell távolítani a fogkövet és kezelni a szuvas fogakat, valamint egyéb fogágy és fogbetegségeket.

Továbbá ügyelni kell arra, hogy az arcüreg tiszta, gyulladásmentes legyen, hiszen csak így garantálható a komplikációmentes gyógyulás. Arcüreggyulladás esetén előzetesen célszerű fül-orr-gégészt felkeresni.

A sinus lift ára: mennyibe kerül az arcüreg emelés?

Rendelőnkben minden páciensünk számára egyénre szabott kezelési tervet készítünk. 

Az ár az alábbiaktól függhet:

 • a csontpótló anyag típusától
 • a csontpótló anyag mennyiségétől
 • milyen típusú beavatkozás szükséges

Szakorvosunk részletesen elmondja a műtét részleteit és válaszol a felmerülő kérdésekre.

A fogszakorvossal történő konzultációt megelőzően tájékozódjon sinus lift árainkról!

Sinus lift Budapesten a Dentpointnál: érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és bármilyen felmerülő kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésére! Implantációra, csontpótlásra van szüksége? Keressen bennünket bizalommal! 

Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!