A fogágy gyulladás szinte népbetegség, a fogak elvesztésének idősebb korban leggyakrabban ez áll a hátterében. Kialakulása évekig, évtizedekig tart és nagyrészt megelőzhető lenne a megfelelő fogápolással és rendszeres fogászati kontrollal, amelyet azonban sokan elmulasztanak. A bejegyzésből kiderül, hogy mik a fogágy gyulladásának lehetséges okai, hogyan alakul ki a abetegség, és mit lehet tenni a megelőzésért és kezelésért. 

Mi az a fogágy gyulladás? 

Először is lássuk, hogy mit jelent a fogágy kifejezés! A fogágy a fogínyből, a foggyökér körüli rugalmas kötőszövetből és a fogat tartó csontszövetből épül fel. Ezek krónikus gyulladása a fogágy gyulladás, vagy másnéven fogágybetegség.

Kiket érint a fogágy gyulladás? 

A fogágy gyulladás elsősorban az idősebb korosztály betegsége, bár ritkán előfordul egy fiatalokat érintő, gyors lefolyású, agresszív formája is. 

Ugyanakkor, mivel maga a betegség kialakulása évekig, évtizedekig tart, az első fázis, amely a fogínygyulladás, már egészen fiatal felnőtt korban megjelenhet. Éppen ezért fontos, hogy már fiatal korban tudatosítsuk a fogágy gyulladás jelentette veszélyt. 

hogy alakul ki a fogágy gyulladás?

A fogágy gyulladás típusai és okai

Ahogy már említettük, megkülönböztethető a fogágy gyulladás gyors lefolyású, ritka, fiatal korban megjelenő változata, és a klasszikus, lassan kialakuló, idősebb korban jellemző betegség. Ezen kívül a gyulladás elterjedésének mértékében is lehetnek különbségek: 

 • Gyakoribb formája a több fogat, vagy akár egész fogívet érintő gyulladás, amely a fogágybetegség súlyosabb változata. Ennek hátterében általában a helytelen fogápolási szokások, vagy a fogápolás elhanyagolása miatt elszaporodott kórokozó baktériumok állnak, de esélyét a genetikai hajlam is erősen növelheti;
 • Előfordul az is, hogy a betegség lokálisan alakul ki, és csak 1-2 fogat érint. Ilyenkor a gyulladás sokszor egy elhanyagolt szuvas fogra vezethető vissza, amely gyulladása terjed át a fogágyra. Az is előfordul, hogy egy hiányzó fogat nem pótolnak, így a mellette lévő fog bedől, a nem megfelelő terhelés pedig a csontszövet gyulladását és felszívódását okozza;

A fenti okokon kívül számos más rizikófaktor fordul elő, ami hajlamosít a betegség kialakulására:

 • Rendszeres, intenzív dohányzás
 • A szájüregi baktériumflóra összetétele
 • Hormonális változások
 • Hiányzó fogak vagy rendezetlen fogsor
 • Betegségek, például cukorbetegség, csontritkulás
 • Bizonyos gyógyszerek szedése (például vérnyomáscsökkentők, vagy epilepszia elleni szerek) 

A fogágy gyulladás tünetei

A fogágy gyulladás sokszor alattomos betegség, előfordul ugyanis, hogy a tünetek eleinte alig észrevehetőek, vagy egyáltalán nem jelentkeznek. A páciens gyakran már csak akkor fordul orvoshoz, amikor a betegség súlyossá válik. 

Milyen tünetek utalhatnak a fogyágy gyulladására? 

 • Kezdeti stádiumban a fogínygyulladás tüneteire kell figyelni, ilyenkor a folyamat még visszafordítható. Ilyen tünetek a vérző, duzzadt, piros íny, a fogíny fájdalma.
 • Rossz lehelet, kellemetlen szájszag
 • A fogíny elválása a fogaktól, tasakok keletkezése
 • A fogíny visszahúzódása
 • Előrehaladott állapotban rések keletkezése a fogak közt
 • Mozgó, instabil fogak
 • A fog elveszítése
Milyen a fogágybeteg fog?

A fogágy gyulladás kialakulása, lefolyása

A fogágybetegség kialakulása hosszabb, többlépcsős folyamat, amit annál könnyebb kezelni, minél előbb kerül felfedezésre. Fontos ezért megismerni a folyamat lépéseit.

#1 Fogínygyulladás

 A fogínygyulladás nagyon gyakori már a fiatal felnőttek körében is. Ha a fogmosás, fogápolás nem eléggé hatékony, akkor a fogakon tartósan lepedék, azaz dentális plakk marad. A lepedék, illetve az ebből keletkező fogkő tökéletes életteret biztosít a kórokozó baktériumok elszaporodásának. A kórokozók pedig immunreakciót és az íny gyulladását váltják ki, amelynek egyik első jele a fogmosás közben jelentkező fogínyvérzés és a duzzadt, piros íny.

A fogínygyulladást még nagyon hatékonyan lehet kezelni, ha a fogkövet eltávolítják, és a páciens megtanulja a hatékony fogápolás szabályait.

#2 Tasakképződés, korai fogágy gyulladás

A következő fázisban a gyulladás már átterjed a fogíny mélyebb részeire, az íny elválik a fogaktól és úgynevezett tasakok alakulnak ki. Ezekben a tasakokban még könnyebben megtapad a lepedék, amelyből további, íny alatti fogkő alakul ki, illetve még könnyebben szaporodnak a baktériumok. 

Kezeletlenül a tasakok egyre mélyülnek, a gyulladás pedig továbbterjed.

#3 Előrehaladott fogágygyulladás

A gyulladás később átterjed a fogakat tartó csontszövetre, amely ennek következtében elkezd lebomlani. Az íny pedig gyakran sorvadni kezd és visszahúzódik. A foggyökér ilyenkor szabaddá válik, súlyos esetben akár fél-egy cm is kilátszódhat belőle. A szabadon maradó gyökér pedig különösen érzékeny a külső hatásokra, és gyakran károsodni kezd. A folyamat ebben az esetben már nem visszafordítható, csak lassítható vagy szerencsés esetben megállítható.

#4 Súlyos fogágy gyulladás

A csontszövet leépülésével és a fogíny visszahúzódásával a fogak mozogni kezdenek, rések alakulnak ki köztük. Ez leggyakrabban az egy gyökerű elülső fogaknál figyelhető meg. A mozgó fogak gyakran fájdalmasak, egy idő után harapásra már nem alkalmasak. Ebben a stádiumban gyakran már nem lehet megmenteni a fogat, amely végül kihullik. 

A fogágy gyulladás megelőzése és kezelése

A fent leírtak alapján nyilvánvaló, hogy a fogágybetegség esetén a megelőzés a legfontosabb. Minél később kezdődik meg a kezelés, annál nehezebb és költségesebb eredményt elérni, gyógyulás pedig a szó hagyományos értelmében már nem várható. 

A fogágygyulladás megelőzése

Lássuk, mi mindent lehet teni a fogágybetegség kialakulása ellen: 

 • A helyes fogápolás elsajátítása, helyes fogmosási technika és rendszeres fogköztisztítás
 • Rendszeres, professzionális fogkőeltávolítás
 • Változatos, egészséges táplálkozás, rostokban, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend
 • A dohányzás mértékének csökkentése, vagy teljes leszokás
 • Rendszeres, legalább évenkénti fogászati kontroll

A fogágygyulladás kezelése

A fogágy gyulladásának kezelése mindig az orvosi rendelőben történik. A kezelés attól függ, hogy mennyire előrehaladott a gyulladás.

 • A korai szakaszban elegendő a professzionális fogkőeltávolítás és fogtisztítás, és ilyenkor még akár végleges és teljes gyógyulás is bekövetkezhet. 
 • Ha már elindult a tasakképződés, akkor szükség van az ínytasakok mélytisztítására (íny alatti tasak) is, amely eltávolítja a fogkövet, gyulladt szöveteket és lerakódásokat. Nem túl mély tasakok esetén még mindig 100%-os gyógyulás következhet be.
 • Amennyiben a csontpusztulás már elkezdődött, és sok, illetve mély tasak képződött, műtéti azaz nyitott paradontális kürettálásra van szükség;
 • Ha az anatómiai viszonyok lehetővé teszik, akkor csontpótló  beavatkozásra vagy ínyplasztikára is szükség lehet, amely után megszűnnek a gyulladásos panaszok és a fogak ismét stabilan rögzülnek.

A Dentpoint Implantológiai és Parondontológiai Centrumban még a reménytelennek tűnő – összetett csontpótlást, ínyplasztikai kezelést vagy a fogpótlás terén személyre szabott megoldásokat igénylő – esetekben is hosszú távú, tartós eredményre számíthatnak a hozzánk fordulók.

Rendelőnk szakmai vezetőjének, Dr. Molnár Bálint parodontológus, egyetemi docensnek PhD fokozata és 15 éves egyetemi oktatói tapasztalata van.

A fogágygyulladás utókezelése

Az előrehaladott fogágygyulladás sajnos teljesen nem gyógyítható meg, ugyanakkor megfelelő kezeléssel és utókezeléssel tünetmentessé tehető. Ehhez a megelőzéshez hasonló lépéseket kell tenni, tehát különös figyelmet fordítani a rendszeres fogápolásra, fogkő eltávolításra és kontrollra, valamint az egészséges életmódra és a dohányzás elhagyására is szükség van.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!