A cikk az italneked.hu oldalon jelent meg.

Ha szereted a jó vörösbort, biztosan tapasztaltad a jelenséget, hogy kedvenc italod fogyasztása közben a fogaid vöröses, lilás vagy akár kékes árnyalatokban pompáztak. Ez a nem túl bizalomgerjesztő jelenség felveti a kérdést: vezethet a borfogyasztás a fogak tartós elszíneződéséhez és károsodásához? És ha igen, mit tehetsz ellene?
A cikkből minden kiderül, de elöljáróban eláruljuk: a vörösbor fogyasztásának még jótékony hatásai is lehetnek a fogakra.

Miért színezi el a vörösbor a fogaidat?

Egy kis tudomány: a vörösbor fogyasztása közben három tényező közös hatása okozza a fogak elszíneződését. Nem nehéz kitalálni, hogy az egyik ludas a szőlőben található pigmentek csoportja, amelyeket egyébként antocianinoknak hívnak. Ezek a pigmentek felelősek a vörösbor fantasztikus lilás színéért.

A színes pigmenteket pedig a szőlő héjából, magjából és száraiból származó tanninok segítenek a fogakhoz kötni. Ugyanakkor megfigyelhető az is, hogy a különböző fajtájú borok eltérő mértékben színezik el a fogakat, ami a borok eltérő savasságának köszönhető. Minél savasabb ugyanis egy bor, annál porózusabbak lesznek a fogak és annál jobban képesek megfogni a felületét a színanyagok.

Ugyanakkor a fogak elszíneződése nem csak az adott bor savasságától függ, de egyénileg is változó lehet. A fogakon található fogkő és lepedék eleve könnyebben elszíneződik, ezért (és természetesen fogaid, fogínyed egészségének megőrzéséért) érdemes alapos fogmosást és fogköztisztítást végezni naponta két alkalommal és rendszeresen eljárni fogkőleszedésre.

Továbbá az erős, egészséges fogzománcot kevésbé tudják károsítani a savak, szóval törekedni kell a megfelelő szájápolásra is. Erős és ép fogaknál nem valószínű a fogak tartós elszíneződése, de ha mégis ezt tapasztalod, a fogorvos által végzett kíméletes fogfehérítés lehet a megoldás.

 

Nem mindegy, hogy hogyan iszod a bort

A borfogyasztás károsító hatását te magad is minimalizálhatod, ha megteszed a következő lépéseket:

  • Borozás előtt legalább 1 órával moss fogat és tisztítsd meg a fogközöket! Ha letisztítod a fogaidon található lepedéket, azzal mindenképpen jót teszel, de egyúttal megakadályozhatod a lepedék elszíneződését is.
  • Borozás után öblítsd ki a szádat tiszta vízzel! Ezzel leöblítheted a bor maradványait és kevesebb idő marad a káros hatások érvényesítésére
  • A bor fogyasztása közben rágcsálj valamit! Evés közben a nyáltermelés segít semlegesíteni a bor savasságát.
  • NE moss fogat közvetlenül borozás után! A borban található savak gyengítik a fogzománcot és a fogkefével könnyen megsértheted azt. Várj 30 percet fogmosás előtt!

A vörösbornak jótékony hatása is van a fogakra

Mielőtt elszomorodnál, hogy ez az isteni ital tönkreteszi a fogaidat, eláruljuk: egy 2018-as kutatásból kiderült, hogy a vörösbor elősegítheti a jó szájhigiénét. Ez a pozitív hatás a benne található polifenoloknak köszönhető. A polifenolok olyan antioxidánsok, amelyek megakadályozzák a fogakat károsító baktériumok elszaporodását és növelik a jó bacik arányát. A kulcs a megfelelő dózis: az előnyös hatás ugyanis maximum napi 1-2 dl bor fogyasztásakor jelentkezik.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.