A fogfájás ellen sokféleképpen lehet védekezni, de nem minden módszer egyformán eredményes. A fogfájás csillapítására alkalmazott házi praktikák és fájdalomcsillapító gyógyszerek csak tüneti kezelést jelentenek. A fogfájás gyökeréhez csak orvosi segítséggel lehet eljutni. 

A fogfájás okai

Mindenek előtt érdemes tisztázni, mitől alakulhat ki a fogfájás. A fájdalom sokféle lehet, hasogató, nyilalló, szúró, éles, tompa, lüktető, enyhe – ez alapján, valamint attól függően, hogy hol alakul ki a fájdalomérzet, sejthető a fogfájás lehetséges oka. Egy fogorvos a rendelkezésére álló képalkotó eljárások és vizsgálati módszerek segítségével természetesen ennél pontosabban is képes diagnosztizálni a fogfájás kiváltó okát.

Az alábbi okok, betegségek állhatnak a fogfájás hátterében:

 • fogágybetegség,
 • ínygyulladás,
 • fogszuvasodás,
 • fogbélgyulladás,
 • a fog gyökerét körülvevő szövetek gyulladása,
 • a fogíny visszahúzódása,
 • félig előtört, megrekedt vagy a szomszédos fogakra torlódó bölcsességfog,
 • begyulladt állcsont a fogeltávolítás helyén
 • a fog kopása, sérülése, törése,
 • elmozduló protézis,
 • sérült fogtömés.
 • fogcsikorgatás

A leggyakoribb kiváltó okok: a fogszuvasodás és az ennek következtében kialakuló fogbélgyulladás, a fogágybetegség, illetve az ínygyulladás. Előbbire utalhat, ha nyilalló, hasogató, lüktető a fájdalom, amely éjszaka, fekvő helyzetben fokozódik, illetve a fog érzékeny a hidegre, melegre (bár utóbbi a fogíny visszahúzódásakor is jelentkezhet). A folyamatos, pulzáló fájdalom, illetve ha a fog a kopogtatásra is érzékeny, szintén fogbélgyulladást jelezhet.

Védekezés a fogfájás ellen

Aranyszabály, hogy a fogfájással mindig érdemes orvoshoz fordulni. Ha azonban erre valamiért nincs lehetőség, vagy a fájdalom enyhe, védekezhetünk a fogfájás ellen házilag is. Makacs, tartós vagy visszatérő fájdalom esetén hasznos lehet a fogfájásra fájdalomcsillapító gyógyszer, szedése. Ám ez csak tüneti kezelés, és nem helyettesítheti a diagnózis felállítását és az ennek megfelelően végzett orvosi kezelést.

 

Védekezés a fogfájás ellen

Lehetséges a fogfájás csillapítása házilag?

A válasz természetesen az, hogy bizonyos esetekben lehetséges. A házi praktikákkal kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy nem mindegyik hatásos, némelyik módszer kifejezetten árthat az egészségünknek. Ezek a megoldások kizárólag tüneti kezelést jelentenek, miközben a fájdalom valódi okát nem szüntetik meg. Emiatt, ha a fogfájás tartósan fennáll vagy visszatér, mindenképpen érdemes felkeresni egy fogorvost. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy bármennyire is kínzó a fájdalom, a fogfájás csillapítása 2 perc alatt általában nem lehetséges, ennél hosszabb időt vesz igénybe.

Vegyük sorra, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a fogfájás ellen házilag:

 • Jeges borogatás

A hideg borogatás az egyik leghatékonyabb módszer a fogfájás házilagos csillapítására – és mi lehetne ilyenkor praktikusabb a jégnél? A legjobb, ha fogunk egy jégakkut, mirelit zöldséget vagy nejlonzacskóba teszünk néhány jégkockát és bebugyoláljuk egy konyharuhába. Ezt a jeges “csomagot” kívülről a fájdalmas területre szorítva jelentősen enyhülhet a fájdalom, sőt az esetleges duzzanat is visszahúzódhat. A jeges borogatást kb. 5 perc után levehetjük. Ezt a módszert 10-15 percenként ismételhetjük. A patikákban kapható úgynevezett jégzselé párna is kiváló erre a célra, ugyanis a benne található gél mínusz 18°C-ig nem dermed meg, így jobban rásimul a borogatni kívánt területre.

 • Sós vizes öblögetés

A só antibakteriális, fertőtlenítő, sebösszehúzó és fájdalomcsillapító hatású, ezért a langyos – de semmiképpen sem forró – sós víz alkalmazható (1 kanál konyhasó 2 dl vízben feloldva). Érdemes ezzel az oldattal legalább fél percig öblögetni, ami az esetleges gyulladást, duzzanatot is mérsékelheti. Fontos megjegyezni, hogy ez a módszer elsődlegesen nyálkahártya sérülésnél, például aftánál segíthet. Ha a fájdalom oka, a gyulladás mélyen a fog gyökereinél, a csontban van, azon kevésbé tud enyhíteni. Foghúzás utáni sebösszehúzásra, fájdalomcsillapításra semmi esetre sem alkalmazzuk a sós vizes öblögetést, mert a véralvadék kimosódik a fogeltávolítás helyéről, így az könnyebben beszennyeződik, befertőződik ételmaradékokkal és borzasztó fájdalmas gyulladást tud okozni!

 • Szegfűszeg, szegfűszegolaj

A szegfűszeg eugenol tartalmának köszönhetően antibakteriális és enyhe érzéstelenítő hatással rendelkezik, ezért alkalmazható fogfájás ellen. A gyógyszertárban kapható szegfűszegolaj is, ebből 1-2 csepp elegendő a fájdalmas részre cseppentve. Ennek hiányában néhány szem egész szegfűszeg is használható. Érdemes először rágás nélkül a szájban tartani, amíg megpuhulnak, majd szétrágni, és a lehető legtovább az adott terület közelében hagyni a szájban. Kezdetben előfordulhat irritáló, illetve zsibbasztó érzés, de ez idővel elmúlik – ha szerencsénk van, a fájdalommal együtt. Ha azonban érzékeny az íny, a nyelv vagy a szájüreg nyálkahártyának bármelyik területe, inkább mellőzzük a szegfűszeg, de főleg a szegfűszegolaj használatát, mert erősen irritálhatja azt.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

 • Tea, gyógynövények

A tea kedvező hatását már sok helyen leírták a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán. A tealevél csersav tartalmának köszönhetően gátolja a fogak felszínén a biofilm képződést, így a fogszuvasodás ellen hat, kicsapja a fehérjéket, összehúzza a szájnyálkahártyát. Azonban valódi fogfájást csillapító hatása nincsen. Sőt, antibiotikumok mellett fogyasztva a tea csökkentheti azok baktériumokra kifejtett hatását. Emiatt körültekintően kell fogyasztani, a kezelőorvos utasításainak megfelelően.

 • Hagyma, fokhagyma

Bár a fokhagymának bizonyítottan van antibakteriális és enyhén fertőtlenítő hatása, fogfájás esetén mégsem ajánlott sem a fokhagyma olajának a fájdalmas területre való cseppentése, sem a tört vagy szeletelt fokhagyma alkalmazása a fájós fog melletti nyálkahártya illetve bőrfelületen. A fokhagyma ugyanis olyan irritáló összetevőket tartalmaz, amelynek hatására úgynevezett “égési” sérülések keletkeznek a nyálkahártyán.

 • Melyik a leghatékonyabb gyógyszer fogfájásra?

Sokféle vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszer kapható a gyógyszertárakban fogfájásra. A fenti kérdésre azonban nem könnyű válaszolni, hiszen ezek a fájdalomcsillapítók általában nem kizárólag fog eredetű fájdalom csillapítására szolgálnak. Ráadásul a hatás számos különféle körülménytől függ, mint például az adott betegség, a páciens szervezetének egyéni sajátosságai, mit és mennyit evett, illetve az egyidejűleg fogyasztott gyógyszerek is erősíthetik vagy gyengíthetik egymás hatását stb.
Az, hogy kinek melyik gyógyszer a leghatásosabb, a hatóanyagtól is függ. A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók között sokféle különböző hatóanyagú gyógyszer található. A leggyakoribbak az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők, az acetil-szalicilsav, az ibuprofen, a diklofenák és a paracetamol tartalmú gyógyszerek. Az, hogy valakinek melyik a leghatékonyabb, úgy deríthető ki, ha az adott gyógyszer kipróbálásra kerül. Nem mindegy azonban, hogy kinek milyen kísérőbetegségei vannak, illetve milyen mennyiségben vesz be fájdalomcsillapítót, mert bizonyos készítmények súlyosbíthatják az esetleges emésztőrendszeri problémákat, mások pedig májkárosodást idézhetnek elő. Emiatt fontos, hogy orvosi utasítás szerint adagoljuk a megfelelő gyógyszereket.

Mikor kell orvoshoz fordulni fogfájás esetén?

Mikor kell orvoshoz fordulni

Fontos kiemelni, hogy a fent említett módszerek nem egyenértékűek a szakszerű orvosi kezeléssel, és semmi esetre sem helyettesítik azt. Továbbá az biztosan nem követ el hibát, aki a fogfájás legelső jelére orvoshoz fordul, még ha enyhe fájdalomról is van szó. Ha azonban a fogfájás intenzív és tartós, illetve újra és újra visszatér, haladéktalanul ajánlott felkeresni egy fogorvosi rendelőt.

Gyakran feltett kérdések a fogfájással kapcsolatban

Mi a legjobb megoldás fogfájás ellen?

A fájdalomcsillapító gyógyszerek széles választéka áll rendelkezésre a fogfájás csillapítására, ezek ugyanakkor csak tüneti kezelést jelentenek. A legjobb megoldás felkeresni egy jól felszerelt rendelőt, ahol képzett fogorvosok állapítják meg a fájdalom pontos okát és határozzák meg a diagnózisra támaszkodva a leghatékonyabb kezelést.

Fogfájásra milyen gyógyszer ajánlott terhesség esetén?

Egyes fájdalomcsillapítókat, például a paracetamol tartalmú készítményeket biztonsággal lehet szedni a várandósság és a szoptatás időszaka alatt is. Több olyan fájdalomcsillapító is van azonban, amely akár a magzatot is károsíthatja, vagy más okból nem ajánlott szedni a terhesség alatt. Egyes nem szteroid gyulladáscsökkentő  készítmények (mint például az ibuprofen tartalmú gyógyszerek) alkalmazása a terhesség első trimeszterében kerülendő, az utolsó trimeszterben pedig a koraszülés veszélye miatt nem ajánlott. Szoptatási időszakban viszont használható fájdalomcsillapításra. A folyamatosan változó gyógyszerkínálat megnehezíti, hogy pontos felsorolást adjunk. Ezért a terhesség alatt mindig a kezelőorvos fogorvos tanácsait kell követni, mielőtt a beteg fájdalomcsillapítót kezd szedni. A recept nélkül kapható gyógyszerek esetében pedig alaposan át kell tanulmányozni a betegtájékoztatót, és csak akkor használni a készítményt, ha ez alapján terhesség alatt is szedhető. A vény nélküli fájdalomcsillapítók esetén is törekedni kell arra, hogy mindig a legkisebb hatásos dózist alkalmazzuk a lehető legrövidebb ideig, hogy sem a magzat, sem az anya ne szenvedjen semmilyen károsodást.

Kezelhető otthon a fogfájás?

A fogfájás otthon is kúrálható különféle gyógynövényekkel, illetve gyógyhatású élelmiszerekkel, valamint vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal is. Ezek azonban nincsenek hatással a fájdalmat kiváltó betegségre. Ezért – főleg, ha intenzív, tartós vagy visszatérő a fájdalom – a fogfájással érdemes orvoshoz fordulni.

Fáj a foga és megbízható fogorvost keres?

Amennyiben egy nagy szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező, professzionális fogorvosi csapatot szeretne maga körül tudni, illetve egy olyan rendelőt keres, ahol a lehető legjobb kezelésben részesülhet, Dr. Molnár Bálint és kollégái várják jelentkezését.

Ide kattintva léphet velünk kapcsolatba.