A fogfehérítés otthon vagy orvosi rendelőben is végezhető – de az otthoni eljáráshoz is fogorvosi segítségre és felügyeletre van szükség. A mai modern fogfehérítő eljárásokkal a kezelés biztonságos és fájdalommentes, az eredmény pedig tartós és látványos.

Mi a fogelszíneződés oka?

Nem mindenkinek tökéletesen fehérek a fogai, még egészséges, tiszta állapotban sem – ennek oka örökletes. A fogak színét azok a pigmentszemcsék határozzák meg, amelyek a fogzománcban, illetve az alatta található foganyagban helyezkednek el. Az, hogy kinek mennyire világos, fehér az eredeti fogszíne, genetikai tényezőktől függ.

Emellett számos külső hatás állhat a fogelszíneződés hátterében. A fogakra rakodó lepedék az alapos eltávolítás hiányában elszínezheti a fogakat. Ha a szájhigiéné nem kielégítő, és a lepedék tartósan a fogfelszínen marad, fogkő képződik belőle. A sárgás-barnás színű fogkő nem csak esztétikai szempontból előnytelen. Mivel a kórokozó baktériumok melegágya, így komoly betegségek – például fogágybetegség – kialakulását is elősegíti. Az erős színező hatású élelmiszerek – például feketekávé, cékla – rendszeres fogyasztása szintén hátrányosan befolyásolja a fogak színét. A dohányzás szerepe is jelentős, hiszen az erős dohányosoknál a fehér fogakból néhány év alatt sárga fogak lesznek.

Orvosi fogfehérítés

A fogfehérítést otthon és a rendelőben is végezhetjük. A rendelőben végzett kezelések gyorsabb eredményt hoznak, de rövid ideig tartó fogérzékenység, enyhébb fájdalom ritkán előfordulhat.

A rendelőben végzett fogfehérítés menete

 1. Előkészítő kezelések
  Az első lépés, hogy a fogsort alkalmassá tegyük a fogfehérítő beavatkozásra. A fogfehérítés előtt fontos a fogkő-eltávolítás, illetve a szuvas fogak, rosszul záró tömések ellátása. Ilyenkor természetesen szem előtt kell tartani, hogy a tömőanyag színére nem lesz hatással a fehérítés. A fogfehérítés kezdetén felvisszük az alsó és a felső fogínyre az ínyvédő anyagot, ami megakadályozza, hogy a fogfehérítő anyag érintkezzen az érzékeny lágyszövetekkel.
 2. Fogfehérítés
  Ezután felvisszük a fogakra a speciális fogfehérítő anyagot. A rendelőben végzett fogfehérítés tulajdonképpen egy kémiai folyamat, melynek során a fehérítőanyag reakcióba lép a fogakat elszínező anyagokkal. A fehérítőanyagban lévő iniciátort ezután egy UV-fényforrással aktiváljuk. A fogakat elszínező kromogének kémiai és optikai tulajdonsága az oxidáció hatására változik, így az eredmény egy gyönyörű, fehér fogsor. A kezelés végén mind a fehérítőanyagot, mind az ínyvédő anyagot eltávolítjuk.
fogfehérítés

Az orvosi fogfehérítés előnyei

 • az egész folyamat 1-2 óra alatt végbemegy, míg az otthoni fogfehérítés általában legalább 9-10 napig tart
 • a kezelés biztonságos, ráadásul folyamatos kontroll alatt zajlik
 • látványos eredmény
 • évekig tartó hatás

Fogfehérítés otthon

A fogfehérítés házilag is lehetséges – legalábbis ezzel kecsegtet a tengernyi tipp, amit az interneten olvashatunk. Van, ahol például a citrom-szódabikarbóna vagy az eper-szódabikarbóna keveréket ajánlják, mint hatékony házi fogfehérítő szert. Mások szerint a banán is jó fogfehérítésre, pontosabban a legjobb a héjával kenegetni a fogakat. Ezek a módszerek a gyümölcsökben lévő citromsav és a szódabikarbóna dörzshatására alapoznak. Ám ezzel a kombinációval az a gond, hogy nehéz eltalálni a kellő töménységet: ha nem elég koncentráltan használjuk, semmilyen hatása nem lesz. Ha viszont túlzásba visszük, a savas, durva szemcsés anyagok károsíthatják a fogzománcot.

Ezért érdemes az otthoni fogfehérítést is a fogorvos segítségével elvégezni. Ennek során először lenyomatot vesznek a fogakról, ennek alapján készítik el az otthon használható éjszakai fogfehérítő sínt. Ebbe kell beletenni a fogfehérítő anyagot, majd a sínt ráhelyezni a fogakra. Így éjszaka, alvás közben dolgozik a fogfehérítő.

Az otthoni fogfehérítés előnyei

 • a fogak nem válnak hirtelen érzékennyé, ami az orvosi fogfehérítésnél előfordulhat
 • a fogfehérítés mértéke kontrollálható
 • kényelmes

Mire figyeljünk fogfehérítés után?

A fogfehérítés után legkevesebb 3 napig érdemes tartózkodni az erősen színező élelmiszerektől. Ilyen például a vörösbor, feketekávé, tea, cékla, bogyós gyümölcsök stb. A dohányzást is érdemes mellőzni erre az időszakra, sőt, a hölgyek esetében a rúzs is kerülendő. Az erősen színező élelmiszerek intenzív fogyasztása természetesen azt eredményezi, hogy a fogfehérítés eredménye hamarabb elillan. Ezért a tartós eredmény érdekében érdemes megfontolni az ilyen jellegű élelmiszerek fogyasztásának csökkentését. Sokat segíthet az is, ha az ilyen élelmiszerek fogyasztása után 2-3 korty vízzel öblögetünk, csökkentve a fogakat elszínező hatásukat.

Melyek a fogfehérítés kockázatai?

A fogfehérítés, amennyiben szakember felügyelete alatt végzik, biztonságos beavatkozás. A rendelőben végzett kezelés közben, illetve után jelentkezhet fogérzékenység, enyhe fájdalom, de az esetek többségében nincsenek ilyen panaszok sem. A fogfehérítés után jelentkező érzékenység oka, hogy a speciális fogfehérítő anyag vizet von el a fogból, így a benne lévő idegek érzékenyebbé válnak. Ez az érzékenység csak átmeneti, általában egy nap alatt elmúlik.

Fogfehérítés

A fogfehérítést kizáró tényezők

 • szuvas, gyulladt, beteg fogak
 • ínygyulladás vagy egyéb, a szájüreget és/vagy a fogakat érintő megbetegedés
 • nem pontosan záródó tömések
 • terhesség, szoptatás
 • fogak fejlődési rendellenességei, zománchibák

A fogfehérítés ára

A rendelőnkben elérhető fogfehérítő kezelések aktuális árairól itt tájékozódhat.

Gyakran feltett kérdések a fogfehérítéssel kapcsolatban

Meddig tart a fogfehérítés? 

A rendelőben végzett fogfehérítés az esetek többségében 1-2 órát, az otthoni, éjszakai fogfehérítő sínnel végzett eljárás pácienstől és esettől függően jellemzően 9-10 napot vesz igénybe

Fájdalmas a fogfehérítés?

A fogfehérítés fájdalommentes kezelés. Az orvosi fogfehérítés, mivel a folyamat közben a speciális fogfehérítő anyag vizet von el a fogból, érzékenységgel, enyhe fájdalommal járhat esetenként. Ez azonban csak átmeneti állapot, 1-2 nap után érzékenység csökkentő paszták segítségével megszűnik. 

Mi az a belső fogfehérítés?

A belső fogfehérítést kizárólag a gyökérkezelt fogak esetében alkalmazzuk. A gyökérkezelt fog gyakran más színárnyalatot vesz fel a fogsor többi részéhez képest. Ilyenkor egy különleges fehérítőanyagot juttatunk a gyökérkezelt fog belsejébe, amit ideiglenes töméssel zárunk le. Ezt az eljárást 5-10 naponta megismételjük, mindaddig, amíg a fog kellően fehér színt vesz fel. Jellemzően 2-3 kezelés elegendő szokott lenni. 

Fogfehérítés banánnal – jó ötlet, vagy nem?

A banán, és különösen a héja gazdag magnéziumban és káliumban.Bizonyos helyeken, pl. életmódmagazinokban olvashatjuk, hogy ajánlják a fogfelszín banánhéjjal való kenegetését, dörzsölését, ami így “optikailag fehéríti” a fogakat. Tény, hogy egy ilyen kúrával nem ártunk a fogaknak. Ha azonban a professzionális otthoni vagy rendelőben végezhető fogfehérítő eljárásokhoz hasonló eredményre számít valaki, csalódni fog. Továbbá érdemes megfontolni, hogy a banán héját számos vegyszerrel kezelik a jobb szállíthatóság érdekében, emiatt ezen vegyszerek is közvetlen érintkezésbe léphetnek a száj nyálkahártyájával, ahol könnyedén felszívódhatnak.

Hány éves kortól vehető igénybe a fogfehérítés?

Hivatalosan 18 éves kortól vehető igénybe, de indokolt esetben – szülői beleegyezéssel – korábban is elvégezhető.

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!