A fogfehérítés otthon vagy orvosi rendelőben is végezhető – de az otthoni eljáráshoz is fogorvosi segítségre és felügyeletre van szükség. A mai modern fogfehérítő eljárásokkal a kezelés biztonságos és fájdalommentes, az eredmény pedig tartós és látványos.

Mielőtt belekezdenénk, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk az ugyancsak az esztétikai fogászat kategóriájába tartozó cirkónium koronákról szóló blogposztunkat. Esztétikai fogászati kezelésekről szóló aloldalunkon pedig megtalálható minden lényeges kapcsolódó információ. (És természetesen az esztétikai fogászati beavatkozások árai is megtalálhatóak weboldalunkon.)

Mi a fogelszíneződés oka?

Nem mindenkinek tökéletesen fehérek a fogai, még egészséges, tiszta állapotban sem – ennek oka örökletes. A fogak színét azok a pigmentszemcsék határozzák meg, amelyek a fogzománcban, illetve az alatta található foganyagban helyezkednek el. Az, hogy kinek mennyire világos, fehér az eredeti fogszíne, genetikai tényezőktől függ.

Emellett számos külső hatás állhat a fogelszíneződés hátterében. A fogakra rakodó lepedék az alapos eltávolítás hiányában elszínezheti a fogakat. Ha a szájhigiéné nem kielégítő, és a lepedék tartósan a fogfelszínen marad, fogkő képződik belőle. A sárgás-barnás színű fogkő nem csak esztétikai szempontból előnytelen. Mivel a kórokozó baktériumok melegágya, így komoly betegségek – például fogágybetegség – kialakulását is elősegíti. Az erős színező hatású élelmiszerek – például feketekávé, cékla – rendszeres fogyasztása szintén hátrányosan befolyásolja a fogak színét. A dohányzás szerepe is jelentős, hiszen az erős dohányosoknál a fehér fogakból néhány év alatt sárga fogak lesznek.

Orvosi fogfehérítés

A fogfehérítést otthon és a rendelőben is végezhetjük. A rendelőben végzett kezelések gyorsabb eredményt hoznak, de rövid ideig tartó fogérzékenység, enyhébb fájdalom ritkán előfordulhat.

A rendelőben végzett fogfehérítés menete

 1. Előkészítő kezelések
  Az első lépés, hogy a fogsort alkalmassá tegyük a fogfehérítő beavatkozásra. A fogfehérítés előtt fontos a fogkő-eltávolítás, illetve a szuvas fogak, rosszul záró tömések ellátása. Ilyenkor természetesen szem előtt kell tartani, hogy a tömőanyag színére nem lesz hatással a fehérítés. A fogfehérítés kezdetén felvisszük az alsó és a felső fogínyre az ínyvédő anyagot, ami megakadályozza, hogy a fogfehérítő anyag érintkezzen az érzékeny lágyszövetekkel.
 2. Fogfehérítés
  Ezután felvisszük a fogakra a speciális fogfehérítő anyagot. A rendelőben végzett fogfehérítés tulajdonképpen egy kémiai folyamat, melynek során a fehérítőanyag reakcióba lép a fogakat elszínező anyagokkal. A fehérítőanyagban lévő iniciátort ezután egy UV-fényforrással aktiváljuk. A fogakat elszínező kromogének kémiai és optikai tulajdonsága az oxidáció hatására változik, így az eredmény egy gyönyörű, fehér fogsor. A kezelés végén mind a fehérítőanyagot, mind az ínyvédő anyagot eltávolítjuk.
fogfehérítés

Az orvosi fogfehérítés előnyei

 • az egész folyamat 1-2 óra alatt végbemegy, míg az otthoni fogfehérítés általában legalább 9-10 napig tart
 • a kezelés biztonságos, ráadásul folyamatos kontroll alatt zajlik
 • látványos eredmény
 • évekig tartó hatás

Fogfehérítés otthon

A fogfehérítés házilag is lehetséges – legalábbis ezzel kecsegtet a tengernyi tipp, amit az interneten olvashatunk. Van, ahol például a citrom-szódabikarbóna vagy az eper-szódabikarbóna keveréket ajánlják, mint hatékony házi fogfehérítő szert. Mások szerint a banán is jó fogfehérítésre, pontosabban a legjobb a héjával kenegetni a fogakat. Ezek a módszerek a gyümölcsökben lévő citromsav és a szódabikarbóna dörzshatására alapoznak. Ám ezzel a kombinációval az a gond, hogy nehéz eltalálni a kellő töménységet: ha nem elég koncentráltan használjuk, semmilyen hatása nem lesz. Ha viszont túlzásba visszük, a savas, durva szemcsés anyagok károsíthatják a fogzománcot.

Ezért érdemes az otthoni fogfehérítést is a fogorvos segítségével elvégezni. Ennek során először lenyomatot vesznek a fogakról, ennek alapján készítik el az otthon használható éjszakai fogfehérítő sínt. Ebbe kell beletenni a fogfehérítő anyagot, majd a sínt ráhelyezni a fogakra. Így éjszaka, alvás közben dolgozik a fogfehérítő.

Az otthoni fogfehérítés előnyei

 • a fogak nem válnak hirtelen érzékennyé, ami az orvosi fogfehérítésnél előfordulhat
 • a fogfehérítés mértéke kontrollálható
 • kényelmes

Mire figyeljünk fogfehérítés után?

A fogfehérítés után legkevesebb 3 napig érdemes tartózkodni az erősen színező élelmiszerektől. Ilyen például a vörösbor, feketekávé, tea, cékla, bogyós gyümölcsök stb. A dohányzást is érdemes mellőzni erre az időszakra, sőt, a hölgyek esetében a rúzs is kerülendő. Az erősen színező élelmiszerek intenzív fogyasztása természetesen azt eredményezi, hogy a fogfehérítés eredménye hamarabb elillan. Ezért a tartós eredmény érdekében érdemes megfontolni az ilyen jellegű élelmiszerek fogyasztásának csökkentését. Sokat segíthet az is, ha az ilyen élelmiszerek fogyasztása után 2-3 korty vízzel öblögetünk, csökkentve a fogakat elszínező hatásukat.

Melyek a fogfehérítés kockázatai?

A fogfehérítés, amennyiben szakember felügyelete alatt végzik, biztonságos beavatkozás. A rendelőben végzett kezelés közben, illetve után jelentkezhet fogérzékenység, enyhe fájdalom, de az esetek többségében nincsenek ilyen panaszok sem. A fogfehérítés után jelentkező érzékenység oka, hogy a speciális fogfehérítő anyag vizet von el a fogból, így a benne lévő idegek érzékenyebbé válnak. Ez az érzékenység csak átmeneti, általában egy nap alatt elmúlik.

Fogfehérítés

A fogfehérítést kizáró tényezők

 • szuvas, gyulladt, beteg fogak
 • ínygyulladás vagy egyéb, a szájüreget és/vagy a fogakat érintő megbetegedés
 • nem pontosan záródó tömések
 • terhesség, szoptatás
 • fogak fejlődési rendellenességei, zománchibák

A fogfehérítés ára

A rendelőnkben elérhető fogfehérítő kezelések aktuális árairól itt tájékozódhat.

Gyakran feltett kérdések a fogfehérítéssel kapcsolatban

Meddig tart a fogfehérítés? 

A rendelőben végzett fogfehérítés az esetek többségében 1-2 órát, az otthoni, éjszakai fogfehérítő sínnel végzett eljárás pácienstől és esettől függően jellemzően 9-10 napot vesz igénybe

Fájdalmas a fogfehérítés?

A fogfehérítés fájdalommentes kezelés. Az orvosi fogfehérítés, mivel a folyamat közben a speciális fogfehérítő anyag vizet von el a fogból, érzékenységgel, enyhe fájdalommal járhat esetenként. Ez azonban csak átmeneti állapot, 1-2 nap után érzékenység csökkentő paszták segítségével megszűnik. 

Mi az a belső fogfehérítés?

A belső fogfehérítést kizárólag a gyökérkezelt fogak esetében alkalmazzuk. A gyökérkezelt fog gyakran más színárnyalatot vesz fel a fogsor többi részéhez képest. Ilyenkor egy különleges fehérítőanyagot juttatunk a gyökérkezelt fog belsejébe, amit ideiglenes töméssel zárunk le. Ezt az eljárást 5-10 naponta megismételjük, mindaddig, amíg a fog kellően fehér színt vesz fel. Jellemzően 2-3 kezelés elegendő szokott lenni. 

Fogfehérítés banánnal – jó ötlet, vagy nem?

A banán, és különösen a héja gazdag magnéziumban és káliumban.Bizonyos helyeken, pl. életmódmagazinokban olvashatjuk, hogy ajánlják a fogfelszín banánhéjjal való kenegetését, dörzsölését, ami így “optikailag fehéríti” a fogakat. Tény, hogy egy ilyen kúrával nem ártunk a fogaknak. Ha azonban a professzionális otthoni vagy rendelőben végezhető fogfehérítő eljárásokhoz hasonló eredményre számít valaki, csalódni fog. Továbbá érdemes megfontolni, hogy a banán héját számos vegyszerrel kezelik a jobb szállíthatóság érdekében, emiatt ezen vegyszerek is közvetlen érintkezésbe léphetnek a száj nyálkahártyájával, ahol könnyedén felszívódhatnak.

Hány éves kortól vehető igénybe a fogfehérítés?

Hivatalosan 18 éves kortól vehető igénybe, de indokolt esetben – szülői beleegyezéssel – korábban is elvégezhető.

Amennyiben az itt olvasottak bizalmat ébresztettek Önben vagy további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet vagy időpontot is foglalhat rendelőnkbe. Ezen felül e-mailen (info @ dentpoint . hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Tisztelt Pácienseink, rendelőnk augusztus 2-től 22-ig szabadság miatt zárva tart. Sürgős esetben kérjük írjanak nekünk e-mailt az info@dentpoint.hu címre. Megértésüket köszönjük.