A rossz lehelet nagyon megnehezítheti a mindennapokat, az önbizalom csökkenéséhez, szorongáshoz, valamint a társas kapcsolatok leépüléséhez vezethet. Nem csoda, hogy a boltok polcai hemzsegnek a rágógumiktól, mentolos cukorkáktól, szájvizektől és egyéb olyan termékektől, amelyek semlegesíthetik a kellemetlen szájszagot. Ezek azonban csak rövid távon nyújtanak megoldást, mindenképpen foglalkozni kell a probléma  gyökerével. A nem megfelelő szájhigiéné, különböző betegségek, bizonyos élelmiszerek fogyasztása, rossz szokások egyaránt okozhatnak szájszagot. Cikkünkben most megnézzük, hogy mi állhat a rossz lehet hátterében és mit tehetünk ellene.

 A kellemetlen szájszag kiváló oka lehet a nem megfelelő szájhigiéné.

Miért alakulhat ki kellemetlen szájszag? A rossz lehelet okai

A rossz lehet (halitosis) leggyakoribb okait a szájban kell keresni, azonban bizonyos életmódbeli szokások és egyéb egészségügyi problémák is állhatnak a hátterében. Nézzük most meg, hogy mi okozhat kellemetlen szájszagot!

Nem megfelelő szájhigiéné, helytelen fogápolási szokások

A fogápolás hiánya vagy a helytelen napi rutin könnyen ronthat leheletünk frissessegén. A fogakon ugyanis az ételek és italok elfogyasztása után egy lepedékréteg képződik, mely kórokozók táptalaja. Ahhoz, hogy elkerülhessük a kellemetlen szájszag kialakulását, fontos ennek rendszeres eltávolítása, különösen azért, mert fogkőképződést és fogínygyulladást is eredményezhetnek, amelyekből kezelés híján csontvesztéssel járó fogágybetegség alakulhat ki. Elengedhetetlen, hogy ne csak a fogak, hanem a nyelv tisztaságára is figyelmet fordítsunk.

Fogszuvasodás

Ha kellemetlen szájszagot tapasztalunk, akkor nem ritka, hogy a háttérben szuvas fogak állnak. Fogszuvasodásra figyelmeztethet például a fogak elszíneződése, érzékenysége hidegre, valamint az édes ízekre, ilyenkor célszerű felkeresni a fogorvost.

Dohánytermékek

A dohányzás kellemetlen szájszagot okoz. Azoknál, akik rendszeresen cigarettáznak, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki további ínybetegségek, melyek szintén a rossz lehelet forrásai lehetnek.

Szájszárazság

A szájszárazság vagy xerostomia ugyancsak járhat rossz lehelettel, mivel ebben az esetben kevesebb nyál termelődik, a száraz nyálkahártya pedig hajlamos lehet a bakteriális fertőzésekre. A csökkent nyálmennyiség a fogak öntisztulási képességének romlásával, valamint természetes remineralizációjuk korlátozott folyamatával, egyúttal a fogszuvasodás esélyének növekedésével jár.

A szájszárazság lehet különböző gyógyszerek mellékhatása, okozhatják nyálmirigy-problémák vagy a szájon keresztüli légzés. A reggeli kellemetlen szájszag különösen azoknál lehet probléma, akik nyitott szájjal alszanak.

Reflux: rossz lehelet gyomorból

A kellemetlen szájszag hátterében sok esetben savas reflux keresendő. Ennek a problémának a jellegzetessége, hogy a gyomortartalom rendszeresen visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami a gyomorégés mellett keserű vagy savanyú ízt okozhat a szájban. A reflux elsődleges oka az alsó nyelőcső nem megfelelően működő záróizma.

Egyéb betegségek

A fentieken túl az alábbi egészségügyi problémák is kiváltói lehetnek a rossz leheletnek:

 • szezonális allergiák
 • légúti fertőzések, például tüdőgyulladás vagy hörghurut
 • hosszú távú (krónikus) orrmelléküreg fertőzések
 • cukorbetegség
 • gyomor-bélrendszeri problémák
 • máj- vagy veseproblémák
 • torok- és mandulagyulladás
 • nyelőcső divertikulum

Milyen hatással vannak az ételek a leheletre?

Az elfogyasztott ételek a szájban kezdenek lebomlani, így tehát már elfogyasztásukkor befolyásolják a leheletet. Majd felszívódásukkor a véráramba, és a tüdőbe jutnak, befolyásolva a kilélegzett levegőt. Ha erős szagú fogásokat fogyasztunk, a fogmosás, sőt még a szájvizek is csupán átmenetileg képesek elfedni a szagokat, amelyek mindaddig érezhetők, míg az étel át nem halad az egész szervezeten.

Milyen ételek  és italok okozhatnak kellemetlen szájszagot?

 • Sajtok
 • Hagyma
 • Fokhagyma
 • Bizonyos fűszerek
 • Narancslé 
 • Kávé
 • Alkohol

Ugyanígy rossz leheletük lehet azoknak a diétázóknak is, akik nem étkeznek elég gyakran. Amikor a szervezet lebontja a zsírt, a folyamat során olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek kellemetlen szagot okozhatnak.

Mit tehetünk rossz lehelet ellen? Tanácsok kellemetlen szájszag ellen házilag

Kellemetlen szájszag ellen gyógyszer nem létezik, de a helyes fogápolási szokások elsajátításával és alkalmazásával sokat tehetünk a friss leheletért.

 • Étkezések után alaposan távolítsuk el az ételmaradékokat a fogfelszínről és a fogközökből, valamint ügyeljünk a nyelv tisztítására is. A fogkefe mellett érdemes fogköztisztítót és fogselymet is alkalmazni a nagyobb hatékonyságért, valamint időszakosan alkalmazva a szájvizek is segítenek megakadályozni a kórokozók elszaporodását a szájüregben.
 • Különös figyelmet kell fordítani a fogimplantátumokra, fogsorokra és a rögzített vagy kivehető fogszabályozó készülékekre, hiszen gondos ápolás híján kórokozók melegágyai lehetnek.
 • Cseréljük a fogkefénket 2-3 havonta, illetve betegségek után. 
 • Ne feledkezzünk meg a rendszeres fogászati kontrollokról, melyek fényt deríthetnek az esetleges szuvas fogakra és az ínygyulladás korai kezelésével megelőzhető lehet a fogágybetegség kialakulása, mely fogvesztéshez is vezethet. Továbbá a fogkő rendszeres eltávolítása is elengedhetetlen a tökéletes szájhigiénéhez.
 • A cukormentes mentolos cukorkák vagy rágógumik az erős szagú ételek és italok fogyasztása után átmenetileg semlegesíthetik a kellemetlen szájszagot.
 • Reflux esetén érdemes figyelni arra, hogy étkezést követően legalább 2-3 órát várjunk a lefekvéssel, továbbá a három nagy étkezés helyett inkább többször, kisebb mennyiségeket fogyasszunk a nap folyamán.
 • Ajánlott elhagyni a dohányzást, az alkohol és a cukros készítmények fogyasztását.
 • Igyunk sokat, hogy elkerüljük a szájszárazságot, valamint a nap folyamán érdemes odafigyelni az orron át történő légzésre.
A rossz lehelet lehet reflux eredetű, amikor a gyomor tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Fogmosás után rossz lehelet: mikor forduljunk orvoshoz rossz lehelet esetén?

A fenti praktikák sok esetben hatásosak rossz lehelet esetén és hamar megszüntetik a kellemetlen panaszokat. Amennyiben azonban a szájszag hosszabb távon fennáll, ajánlott mielőbb felkeresni a fogorvost, hiszen fogszuvasodás, fogínygyulladás vagy fogágybetegség is állhat a hátterében. Amennyiben pedig más eredetű problémára gyanakszik, további vizsgálatok céljából más specialistához irányíthat.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Amennyiben Ön is kellemetlen szájszaggal vagy bármilyen fogászati problémával küzd, várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!