A cikk a Style.hu-n jelent meg.

Hajhullás, gyulladt pattanások és egyéb bőrproblémák: a legtöbben először a kozmetikusnál keresik az okokat. Ha nem járnak sikerrel, talán eljutnak bőrgyógyászhoz, de sokszor ez sem vezet eredményre. Kevesen tudják ugyanis, hogy a fenti problémák hátterében gyakran a szervezetben valahol máshol keletkezett gyulladás, azaz valamilyen góc áll. A góckutatás azonban megoldást jelenthet!

Az alattomos góc

A góc a szervezetben hosszú ideje jelen lévő, krónikus gyulladást jelent, amely jellemzően betokozódik. A betokozódás a szervezet természetes védekező mechanizmusának köszönhető, ami így próbálja elvágni a gyulladás helyén található kórokozók és az ezek által termelődött toxinok útját. Sajnos, legtöbbször sikertelenül: a méreganyagok és baktériumok a véráramba jutva eljutnak a szervezet más pontjaiba is eljutnak, ott okozva komolyabb problémákat. Eközben az eredeti gyulladás helyén tünetek nem, vagy csak alig jelentkeznek.

A kezeletlen gócok foltokban jelentkező hajhullást, kopaszodást, akne jelentkezését, de akár fáradékonyságot, rossz alvást is okozhatnak. Súlyosabb esetben pedig ekcéma, pikkelysömör, ízületi gyulladás, de akár szív- vagy veseproblémák is jelentkezhetnek. A terhesség alatti fogászati gócok pedig koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz és egyéb magzati komplikációkhoz vezethetnek.

A góckutatás segít felderíteni a bajt

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, akkor ne késlekedj: érdemes minél előbb góckutatást végeztetned. Ez többféle orvosi szűrővizsgálatot, többek között fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati vagy urológiai és természetesen fogászati góckutatást jelent majd.

A fogászati góc a leggyakoribb

A tünetek hátterében legtöbbször fogászati jellegű probléma áll, ezért ha felmerül a gyanú, hogy gyulladásos góc van a szervezetedben, minél előbb érdemes időpontot kérni a fogorvoshoz! A fogászati góc kialakulásának hátterében ugyanis rengeteg különféle probléma állhat. Például krónikus fogínygyulladás vagy fogágybetegség, problémás bölcsességfog, szuvas fog, vagy kilazult tömés, elhalt fog, ciszta vagy tályog is.

A legtöbb fogászati rendelőben elérhető teljes góckutatás segítségével azonban könnyen ki lehet deríteni, mi a valós probléma.

hajhullás góckutatas

Miből áll egy fogászati góckutatás?

Egy fogászati góckutatás egy teljes szájüregi vizsgálattal kezdődik. Ilyenkor átvizsgálják a szájüreg állapotát, különös tekintettel a nyálkahártya, nyelv és nyirokcsomók területére. Ezután a vitalitás vizsgálat következik, amely teszteli a fogbél és fogidegek működését, ezáltal felderítve az egészségesnek tűnő, de elhalt fogakat. 

A fentieken kívül végeznek még különféle képalkotó vizsgálatokat. A digitális panoráma röntgen segítségével felderíthető a teljes szájüreg, tehát az alsó és felső fogsor állapota is. Ennél még pontosabb eljárás a fogászati CT, azaz a 3D CBCT, amellyel a rejtett, nehezen azonosítható gyulladások is láthatóvá válnak.

Jöhet a kezelés!

Ha sikerült fellelni a probléma okát, akkor már csak a kezelés van hátra. Ez teljesen egyénre szabott, a góc jellegének megfelelően. Először általában a gyulladást kell megszüntetni, majd ha ez sikerült, akkor jöhet az érintett fog kezelése. Fogínyproblémák, tasak esetén mindenképpen fogkőleszedést és professzionális fogtisztítást végeznek. Ha szükséges, tömést vagy gyökértömést készítenek.

A fog eltávolítására csak nagyon súlyos esetben kerül sor, hiszen a cél, hogy a végsőkig megőrizzék a fogakat. Kivételt képez ez alól a bölcsességfog, amely néha többet árt, mint használ. A bölcsességfog ugyanis gyakran nem is érintkezik a párjával, ezért valójában nem képes megfelelő rágófunkciót betölteni. Ugyanakkor sokszor előfordul, hogy nyomja a mellette elhelyezkedő fogakat, vagy ki sem tud bújni, így okozva krónikus gyulladást. Éppen ezért sok esetben jobb, ha eltávolítják a bűnöst.

A szervezetben tartósan fennálló góc állhat tehát a furcsa tünetek hátterében, szóval ha ilyet tapasztalsz, minél előbb vizsgáltasd ki magad!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.