A jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet komoly áldozatokat kíván a lakosság és az egészségügyi ellátók részéről. Orvosi hivatásunk fő alapelveit szem előtt tartva fontos feladatunk a betegségmegelőzés. Rendelőnk legfőbb célja az elkövetkezendő időszakban, hogy a COVID-19 koronavírus okozta járvány a lehető legkevesebb súlyos megbetegedést és emberéletet követelje, valamint, hogy minél hamarabb a megszokott módon tudjuk folytatni tevékenységünket.

Ennek megfelelően a Dentpointnál a korábbinál jóval szigorúbb fertőtlenítési protokollt és a higiéniát érintő további intézkedéseket vezettünk be. Fogorvosaink és fogászati asszisztenseink mindent megtesznek azért, hogy rendelőnkben minimalizálják a fertőzés kockázatát.

A Dentpoint Fogorvosi Rendelő mindenben naprakészen követi a hatósági előírásokat, ezek miatt 2020 március 16-tól rendelőnk a COVID-19 koronavírus által okozott járványügyi vészhelyzet miatt sajnálatos módon minden halasztható időpontot határozatlan időre lemondani kényszerül. Kizárólag a feltétlenül szükséges sürgősségi beavatkozásokat áll módunkban elvégezni visszatérő pácienseinknél, megváltozott rendelési időben. 

 

Mit tudunk jelenleg a koronavírusról?

 

A 2019-es év végén, a kínai Vuhan városában felbukkant egy új koronavírus, ami, a „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2) nevet kapta. 

 

A koronavírus kórokozója - mindent megteszünk, hogy fogászati rendelőnk falain kívül tartsuk.

A vírus által okozott betegség neve pedig “koronavírus-betegség 2019 (coronavirus disease 2019), rövidítve: COVID-19. (Mivel a sajtóban és a köznyelvben a “COVID-19 koronavírus”, illetve a koronavírus kifejezést használják, mi is így hivatkozunk a betegségre illetve a járványt előidéző kórokozóra.) 

 

A COVID-19-es koronavírus megbetegedés tünetei

A leggyakoribb tünetek:

 • láz, 
 • fáradtság,
 • száraz köhögés.

Egyes betegeknél jelentkezhet:

 • orrdugulás,
 • orrfolyás,
 • torokfájás, 
 • izomfájdalom,
 • hasmenés, 
 • légszomj.

A tünetek általában fokozatosan alakulnak ki, és a betegek többségénél viszonylag enyhék. Vannak olyan betegek is, akik teljesen tünetmentesek, és nem is érzik magukat betegnek (ugyanakkor a betegséget ők is terjesztik). 

 

Kiket fenyeget leginkább a betegség?

A legveszélyeztetebbek a 60 év feletti időskorúak, közülük is különösen a súlyos betegek. A fiatalabbak és a gyerekek többségénél az eddigi tapasztalatok szerint enyhe lefolyású a betegség. A COVID-19 koronavírus-fertőzés halálozási aránya 2-4% között van (az influenzáé 1% körüli). 

 

Hogyan terjed a koronavírus?

A koronavírus, csakúgy, mint az influenza, cseppfertőzéssel terjed, leginkább köhögés, tüsszentés és kilégzés útján. 

 

A koronavírus-járvány kapcsán foganatosított óvintézkedések fogászati rendelőnkben

Várónkban és kezelőinkben egy professzionális keringető és -szűrőrendszer gondoskodik róla, hogy a benti levegő folyamatosan friss és tiszta legyen. Emellett számos olyan rutint alkalmazunk, amelyek a járványtól függetlenül, a múltban is garantálták a kiemelkedő sterilitást és a magas szintű higiéniát:

 • A kezelőkben az eddigi gyakorlatnak megfelelően rendszeres felületi fertőtlenítést végzünk a bútorzaton, valamint az orvosi eszközökön, berendezéseken.  
 • Nagy figyelmet fordítunk az orvosi védőeszközök folyamatos és megfelelő alkalmazására. (Például orvosi maszk, védőszemüveg, gumikesztyű.)
 • A kezelések során használt kézi orvosi eszközök és az autokláv fertőtlenítése a lehető legalaposabban és legprecízebben történik.
A Dentpointnál dolgozó fogorvosok felkészültek a koronavírus elleni védekezésre.

 

A fogászati rendelőnkben bevezetett új szabályok a koronavírus-fertőzés elkerülésére

 • A váróban és a mellékhelyiségekben a korábbinál szigorúbb fertőtlenítési protokollt vezettünk be. Naponta többször alaposan fertőtlenítjük ezeket a helyiségeket. Különös tekintettel azokra a tárgyakra és felületekre, amelyekkel a pácienseink érintkezhetnek (pl. kilincsek).
 • A mellékhelyiségekben fertőtlenítő hatású kézmosót helyeztünk ki. 
 • A váróban egyébként hozzáférhető magazinokat, logikai játékokat eltávolítottuk. Így a kontaktfertőzés esélye csökkent. 

 

Önnek le kell-e mondania fogászati időpontját a koronavírus miatt kialakult helyzetben? 

Igen, amennyiben nem sürgősségi ellátásra szorul

 

A Dentpoint Fogorvosi Rendelő mindenben naprakészen követi a hatósági előírásokat. Figyelembe véve a 2020 március 14-én kiadott, a fogászati alapellátást az akut kezelésekre korlátozó 10/2020. (III.14) EMMI rendeletet és a Magyar Orvosi Kamara 2020 március 15-i magánorvosi praxisokra vonatkozó ajánlását 2020.03.16-tól rendelőnk a COVID-19 koronavírus által okozott járványügyi vészhelyzet miatt sajnálatos módon minden halasztható időpontot határozatlan időre lemondani kényszerül. Kizárólag a feltétlenül szükséges sürgősségi beavatkozásokat áll módunkban elvégezni visszatérő pácienseinknél, megváltozott rendelési időben. A vészhelyzet kapcsán az ellátásban beálló változásokról honlapunkon és Facebook profilunkon folyamatosan tájékoztatjuk Önöket, bízunk megértésükben.

 

Ahogyan a fent leírtakból is látható, mindent megteszünk pácienseink és egészségügyi stábunk védelme érdekében. Megítélésünk szerint mindez megfelelő hátteret biztosít rendelőnk vészhelyzeti sürgősségi működéséhez a jelenlegi körülmények között is. 

Amennyiben változik a helyzet, és esetleg módosulnak a fogászati rendelőkre a koronavírus terjedése kapcsán vonatkozó előírások, természetesen azoknak is teljes mértékben eleget teszünk. 

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel rendelőnk előzetes telefonos, vagy e-mailen történt időpont egyeztetés nélkül nem fogad pácienseket. Arra kérjük Önt, hogy csak abban az esetben kérjen időpontot kezelésre, amennyiben halaszthatatlan panasza, fájdalma van.

 

Kérjük, bejelentkezéskor telefonon, vagy e-mailen feltétlenül jelezze nekünk, ha:

 • ha hőemelkedése vagy láza,
 • illetve felső légúti megbetegedése van, illetve köhög,
 • ha 2 héten belül ellátogatott egy olyan országba, ahol a koronavírus jelen van,
 • ha 2 héten belül érintkezésbe lépett egy olyan személlyel, aki fertőzött volt vagy az lehetett,
 • olyan családtagját ápolja, aki lázas, köhög
 • ha Ön betöltötte a 60. életévét. 

Amennyiben az előre megbeszélt időpontját lemondani kényszerülünk, kollégáink az új időpont egyeztetésénél lehetőségeinkhez képest figyelembe veszik az Ön igényeit. 

 

Fogászat és koronavírus: gyakori kérdések

 

Elkaphatom a koronavírust fogászati kezelés során?

Rendelőnkben a rendkívüli helyzetre való tekintettel a korábbinál szigorúbb, alaposabb és precízebb fertőtlenítési protokollt vezettünk be. Ez, és a kollégáink által viselt védőfelszerelések folyamatos használata minimalizálja a fertőzés veszélyét. 

 

Le kell mondanom az előre egyeztetett fogászati időpontomat a koronavírusra való tekintettel?

Amennyiben már korábban is kezeltük Önt és halaszthatatlan panasza van, így sürgősségi fogászati ellátásra van szüksége, telefonon, ill. e-mailen bejelentkezhet rendelőnkbe sürgősségi fogászati kezelésre. Ha azonban a koronavírus betegség bármely tünetét tapasztalja magán, vagy gyaníthatóan beteg személlyel érintkezett, elővigyázatosságból arra kérjük, hogy ezt előzetesen jelezze nekünk. Ugyanez érvényes akkor is, ha olyan országból tért haza, amelyik a koronavírus gócpontjának számít. 

 

Melyek a koronavírus jellemző tünetei?

Hőemelkedés, fáradtság, száraz köhögés, súlyosabb esetben torokfájás, láz, orrfolyás, orrdugulás, légzési nehézségek.  

 

Vegye fel a kapcsolatot a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai  Centrummal!

 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben bármilyen fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére. 

 


A Dentpoint Implantológiai és Parondontológiai Centrum csapata

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.