A cikk a KamaszPanasz oldalon jelent meg.

A fogszabályzó ma már szerencsére inkább divatos, mint ciki, hiszen azt üzened vele, hogy te igenis törődsz a fogaid egészségével. Ennek megfelelően ma már ezernyi színű gyűrű közül válogathatsz, amivel szuperül kifejezheted az egyéniségedet, akár 2-3 havonta váltogatva a színkombinációt.

Ahhoz azonban, hogy felnőtt korodra valóban tökéletesek legyenek a fogaid, már a fogszabályzó viselése közben is oda kell figyelned néhány lényeges dologra. Lássuk, mit tehetsz a fogaidért!

A fogak megfelelő ápolása most extra fontos

Ha fogszabályzót hordasz, fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen problémák alakulhatnak ki a viselése közben. A fogszabályzó mellett ugyanis könnyebben lerakódik a lepedék, amely, ha tartósan megmarad, fogszuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz is vezethet.

Ezen nem segítenek a tomboló serdülőkori hormonok sem, amelyek negatívan befolyásolhatják a szádban található baktériumflórát, serdülőkori ínygyulladást okozva. A gyulladt íny pedig rákúszhat a fogszabályzóra, ami megnehezíti a kezelést, sőt néha az is előfordul, hogy le kell venni a készüléket.

Bár ritkán előfordul, hogy a problémát orvosi hiba okozza (például túl sok ragasztó marad a fogakon, vagy túlságosan az ínyhez közel kerül a fogszabályzó tappancsa, azaz a bracket), ez mindössze a fog- és ínyproblémák kisebb százalékánál fordul elő. Ami azt jelenti, hogy az esetek nagyobb részében a páciens, vagyis jelen helyzetben te magad vagy a felelős! De mit csinálj, hogy megelőzd a gondokat?

Az egyik lényeges dolog, amit meg kell tenned, az a a napi kétszeri, körültekintő fogápolás. És ez nem áll meg abban, hogy reggel és este kutyafuttában megsuvickolod a fogad! Nem mindegy, hogy pontosan hogy használod a kefét, és ne feledkezz meg a fogközök megtisztításáról sem: ess nekik fogköztisztító kefével, valamint fogselyemmel. Ha bármi kérdésed van ezzel kapcsolatban, bátran kérdezd meg a fogorvost, aki örömmel fog segíteni.

Ezen kívül nagyon fontos a 3-6 havonta történő ultrahangos fogínytisztítás és fogkőleszedés is. Ezekkel ugyanis azokról a helyekről is el lehet távolítani a lepedéket, ahol te magad nem érnéd el. Végül azzal is segítesz, ha eleve olyan ételeket eszel, amelyek kevésbé tudnak beragadni a fogszabályzó részei közé.

Nem biztos, hogy a porcelán bracket a jó választás

Manapság gyakran választják a fogszabályzóhoz a fehér színű porcelán bracketet. Ami egyrészt teljesen érthető, mivel ez a megoldás jóval esztétikusabb, alig látható. Másrészt viszont fontos, hogy tisztában legyél vele, hogy a porcelán bracketek megvannak a maga hátrányai.

Ilyen például, hogy a tappancsok nagyobbak, mint a hagyományos fém fogszabályzó esetében, ezáltal eleve nehezebb alaposan megtisztítani a fogakat. Ezen kívül a porcelán a fémnél egy jóval keményebb anyag, és nagyobb az esélye, hogy a fogak összezárásakor a vele érintkező fog sérül. További hátrány, hogy a porcelán bracket nehezebben eltávolítható és néha előfordul, hogy eltávolításkor néha sérül a fogzománc. Ezért a kérdést alaposan beszéld át a fogorvosoddal és ez alapján válassz!

A vékony íny is lehet probléma

Harapásemelésnél vagy összetorlódott fogak kezelésénél előfordul, hogy az alsó metszőfogakat kifelé döntik a fogszabályzóval. Ilyenkor ritkán előfordul, hogy a fog kiszabályozódik a csontból és az íny visszahúzódik. Ha nálad is fennáll ez a gond, akkor mindenképp fontos, hogy saját szövettel végezzenek ínyplasztikát, így a későbbi visszaromlás megelőzhető.

Bár a fogszabályzás nem a világ legkellemesebb dolga, ha a fentiekre odafigyelsz, felnőtt korodra gyönyörű mosolyod és egészséges fogaid lesznek. Kitartást és jó egészséget kívánunk!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Rendelőnk a 469/2021. (VIII. 6.) kormány rendeletet követve pácienseinket tervezett fogászati ellátásra új típusú koronavírus védettségi igazolvánnyal, ennek hiányában az ellátást megelőző 48 órán belül végzett negatív SARS-CoV-2 PCR-teszttel és az ellátás napján végzett negatív antigén gyorsteszttel fogadja. A tesztek költsége a pácienseket terheli, kivéve: a) a beteg a 18. életévét nem töltötte be, b) a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy c) a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid-19 elleni oltóanyaggal nem oltható be. A 18. életévét be nem töltött beteget kísérő, koronavírus ellen nem védett személy esetén is az egészségügyi intézmény köteles a vizsgálatokat térítésmentesen elvégezni. Megértésüket köszönjük.