Cikk szerzője: Dr. Suskó Ivett konzerváló fogászat- és fogpótlástan szakorvos

Sokan közülünk, akik már enyhe tünetekkel átestek a COVID-19 fertőzésen elmondhatják, hogy most egy darabig immunisak az újabb koronavírusos megfertőződésre, de vannak és lesznek még akik nem ilyen szerencsések.

Szem előtt kell tartanunk, hogy az élet újraindulásával, a korlátozások enyhítésével a vírus még mindig jelen van köztünk ereje teljében és ugyanolyan veszélyes mint eddig.

Jelenleg az egyik legbiztosabb védelmünk ellene a megerősített immunrendszerünk, ami készen áll az azonnali és hatékony válaszra a behatoló vírusok ellen amikor fertőzésnek vagyunk kitéve.

Hogyan vértezhetjük fel az immunrendszerünket a vírus ellen?

  • megfelelő mennyiségű pihentető alvással,
  • káros adalékoktól mentes,
  • egészséges étkezéssel,
  • rendszeres testmozgással már sokat tehetünk, emellett oda kell figyelnünk
  • a szájüreg és
  • a tápcsatorna egészségére is.

Egy jól működő immunrendszer alapvetően nyugvó állapotban van.

De bevetésre készen vár mindaddig amíg a szervezetet fenyegető körülmény, például egy vírus, egy daganatos sejt vagy mérgező anyag, esetleg irritáció meg nem jelenik.

Ha ez megtörténik, az immunrendszer aktiválódik, ezt a láncreakciót hívjuk gyulladásos folyamatnak. Az akut vagy heveny gyulladás valójában egy hasznos, a szervezetünk védelmét szolgáló folyamat. A citokinek, amikről sok helyen hallani lehet a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban, a sejtjeink irányítóüzeneteinek tekinthetők, amik az immunreakció során segítenek a sejtek közötti kommunikációban és a gyulladásos folyamat szabályozásában.

Mi az összefüggés a citokin vihar és a COVID-19 fertőzések között?

Az ok, ami miatt a krónikus társbetegségekben, pl. magas vérnyomásban, cukorbetegségben, autoimmun betegségben szenvedőknél nagyobb a kockázata a súlyosabb lefolyású COVID-19 fertőzésnek az, hogy ezek a háttérbetegségek folyamatos, idült gyulladást okoznak. Ez azt jelenti, hogy a krónikus betegségben szenvedőknél nincs nyugalomban az immunrendszer, hanem állandóan be van kapcsolva, a gyulladásos folyamatok szabályozása össze van zavarodva és így nem tud megfelelően reagálni amikor valódi fenyegetés lép fel a szervezetben.

Sajnos a COVID-19 esetében úgy tűnik, az immunrendszer túllő a célon amikor a vírus kiváltja a szükséges válaszreakciót és túltermelődnek a gyulladásos fehérjék, ezt hívjuk citokin viharnak.

Ez a citokin vihar a krónikus társbetegségben szenvedő koronavírusos betegeknél hamar állapotromláshoz vezet, mintha olajat öntenénk a tűzre. A túlzott immunreakció során többek között tüdővizenyő és tüdőgyulladás alakul ki, ami nehézlégzéshez vezet.

 

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Miért lehet az, hogy elenyésző esetben, de még jó fizikumú, egészségesnek tűnő középkorúaknál és fiatalabbaknál is kialakulhat súlyos komplikáció a COVID-19 fertőzés során?

Előfordulhatnak a szervezetünkben még fel nem fedezett, jelentéktelen tüneteket produkáló krónikus gyulladások. Ilyen lehet egy gyulladásos góc is. Elég csak arra gondolnunk, hogy a szájüregben erre mennyi példát említhetünk.

Sokszor egy rutinszerűen elkészített panoráma röntgen áttekintése során fedezünk fel egy-egy előrehaladott, csontfelszívódással járó krónikus fogbélgyulladást vagy fogággyulladást, amik addig nem okoztak panaszt az adott páciensnek.

A szájüregi gyulladásokról és számos más krónikus betegségről is elmondható, hogy önmagában a gyógyszerek szedése – bár enyhítheti a panaszokat – a betegségek kiváltó okát nem szüntetik meg.

A megfelelően működő immunrendszer elősegítésének kulcsa ezeknek a gyulladást fenntartó okoknak a megszüntetése és az egészséges életvitel kialakítása.

Mit tehetünk a szájüregünk egészségének megőrzése érdekében?

Rendszeresen vegyünk részt fogászati vizsgálaton!

Ha vérzést tapasztalunk a szájüregünkben, menjünk el fogorvoshoz, mert ez akár a fogágybetegség vagy fogbélgyulladás egyik jele is lehet!

A szájüregi krónikus gyulladások, mint az ínygyulladás, fogággyulladás vagy a különböző fogbélüreggel összefüggő gyulladásos megbetegedések gyengítik az immunrendszerünket, így bizonyítottan magasabb kockázatot jelentenek a komplikációkra nézve a szívinfarktus, a stroke, bizonyos daganatos betegségek és a terhesség során is, de akár a COVID-19 fertőzés lefolyására is igaz lehet.

Kérdése van? Időpontot foglalna? Érdeklődjön telefonon, itt a Dentpoint weboldalán – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a gyökérkezeléssel vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.