Cikk szerzője: Dr. Suskó Ivett konzerváló fogászat- és fogpótlástan szakorvos

Sokan közülünk, akik már enyhe tünetekkel átestek a COVID-19 fertőzésen elmondhatják, hogy most egy darabig immunisak az újabb koronavírusos megfertőződésre, de vannak és lesznek még akik nem ilyen szerencsések. 

Szem előtt kell tartanunk, hogy az élet újraindulásával, a korlátozások enyhítésével a vírus még mindig jelen van köztünk ereje teljében és ugyanolyan veszélyes mint eddig. 

Jelenleg az egyik legbiztosabb védelmünk ellene a megerősített immunrendszerünk, ami készen áll az azonnali és hatékony válaszra a behatoló vírusok ellen amikor fertőzésnek vagyunk kitéve.

Hogyan vértezhetjük fel az immunrendszerünket a vírus ellen?

  • megfelelő mennyiségű pihentető alvással,
  • káros adalékoktól mentes,
  • egészséges étkezéssel,
  • rendszeres testmozgással már sokat tehetünk, emellett oda kell figyelnünk
  • a szájüreg és
  • a tápcsatorna egészségére is.

Egy jól működő immunrendszer alapvetően nyugvó állapotban van.

De bevetésre készen vár mindaddig amíg a szervezetet fenyegető körülmény, például egy vírus, egy daganatos sejt vagy mérgező anyag, esetleg irritáció meg nem jelenik.

Ha ez megtörténik, az immunrendszer aktiválódik, ezt a láncreakciót hívjuk gyulladásos folyamatnak. Az akut vagy heveny gyulladás valójában egy hasznos, a szervezetünk védelmét szolgáló folyamat. A citokinek, amikről sok helyen hallani lehet a COVID-19 fertőzéssel kapcsolatban, a sejtjeink irányítóüzeneteinek tekinthetők, amik az immunreakció során segítenek a sejtek közötti kommunikációban és a gyulladásos folyamat szabályozásában.

Mi az összefüggés a citokin vihar és a COVID-19 fertőzések között?

Az ok, ami miatt a krónikus társbetegségekben, pl. magas vérnyomásban, cukorbetegségben, autoimmun betegségben szenvedőknél nagyobb a kockázata a súlyosabb lefolyású COVID-19 fertőzésnek az, hogy ezek a háttérbetegségek folyamatos, idült gyulladást okoznak. Ez azt jelenti, hogy a krónikus betegségben szenvedőknél nincs nyugalomban az immunrendszer, hanem állandóan be van kapcsolva, a gyulladásos folyamatok szabályozása össze van zavarodva és így nem tud megfelelően reagálni amikor valódi fenyegetés lép fel a szervezetben.

Sajnos a COVID-19 esetében úgy tűnik, az immunrendszer túllő a célon amikor a vírus kiváltja a szükséges válaszreakciót és túltermelődnek a gyulladásos fehérjék, ezt hívjuk citokin viharnak.

Ez a citokin vihar a krónikus társbetegségben szenvedő koronavírusos betegeknél hamar állapotromláshoz vezet, mintha olajat öntenénk a tűzre. A túlzott immunreakció során többek között tüdővizenyő és tüdőgyulladás alakul ki, ami nehézlégzéshez vezet.

Miért lehet az, hogy elenyésző esetben, de még jó fizikumú, egészségesnek tűnő középkorúaknál és fiatalabbaknál is kialakulhat súlyos komplikáció a COVID-19 fertőzés során? 

Előfordulhatnak a szervezetünkben még fel nem fedezett, jelentéktelen tüneteket produkáló krónikus gyulladások. Ilyen lehet egy gyulladásos góc is. Elég csak arra gondolnunk, hogy a szájüregben erre mennyi példát említhetünk.

Sokszor egy rutinszerűen elkészített panoráma röntgen áttekintése során fedezünk fel egy-egy előrehaladott, csontfelszívódással járó krónikus fogbélgyulladást vagy fogággyulladást, amik addig nem okoztak panaszt az adott páciensnek.

A szájüregi gyulladásokról és számos más krónikus betegségről is elmondható, hogy önmagában a gyógyszerek szedése – bár enyhítheti a panaszokat – a betegségek kiváltó okát nem szüntetik meg.

A megfelelően működő immunrendszer elősegítésének kulcsa ezeknek a gyulladást fenntartó okoknak a megszüntetése és az egészséges életvitel kialakítása.

Mit tehetünk a szájüregünk egészségének megőrzése érdekében?

Rendszeresen vegyünk részt fogászati vizsgálaton!

Ha vérzést tapasztalunk a szájüregünkben, menjünk el fogorvoshoz, mert ez akár a fogágybetegség vagy fogbélgyulladás egyik jele is lehet!

A szájüregi krónikus gyulladások, mint az ínygyulladás, fogággyulladás vagy a különböző fogbélüreggel összefüggő gyulladásos megbetegedések gyengítik az immunrendszerünket, így bizonyítottan magasabb kockázatot jelentenek a komplikációkra nézve a szívinfarktus, a stroke, bizonyos daganatos betegségek és a terhesség során is, de akár a COVID-19 fertőzés lefolyására is igaz lehet.

Kérdése van? Időpontot foglalna? Érdeklődjön telefonon, itt a Dentpoint weboldalán – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a gyökérkezeléssel vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.