A fogpolírozás fényessé és simává teszi a fogakat, azonban nem kizárólag esztétikai előnyei vannak. Fogkőeltávolítással együtt segít a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának megelőzésében, megakadályozza a rossz leheletet. A cikkben most körbejárjuk, hogy mi is pontosan a fogpolírozás? Miért fontos? Milyen gyakran szükséges elvégezni és mire számíthatunk a kezelés során? Valamint az is kiderül, hogy ajánlott-e otthon polírozni fogakat.

A fogpolírozás ára elsősorban attól függ, hogy milyen szintű fogtisztításra van szükség.

Fogpolírozás: mit jelent és hogyan történik?

A fogpolírozás egy olyan professzionális szájhigiénés kezelés, melynek segítségével a eltávolíthatók a lerakódott szennyeződések és baktériumok a fogakról és a fogközökből. 

A fogpolírozás egy rutineljárás, melyet a fogak állapotának felmérése és a szuvasodások, zománchibák kezelése előz meg.

Fogkőeltávolítás és fogpolírozás a tökéletes fogak és íny egészségéért

Az esztétikai tisztítást első lépése a legtöbb esetben a fogkőeltávolítás. A fogak felszínén ugyanis lepedék (plakk) keletkezik, amelyből a nyálban oldott szervetlen anyagok hatására fogkő alakul ki, ez pedig fogínygyulladáshoz és a fogágybetegséghez, súlyos esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet. A fogkőeltávolítás történhet hagyományos módon kéziműszerekkel, azonban a modern fogorvosi rendelőkben már az ultrahangos fogkőeltávolítás számít bevett módszernek.

Ezt követi a fogak polírozása melynek során finom sörtéjű kefével és speciális polírozó pasztával a szakember eltávolítja a szennyeződéseket és baktériumokat a fogakról, sima, fényes felületet teremtve a fogfelszínen.

A nem jól hozzáférhető helyekről és az íny feletti részről ún. homokfúvó polírozóval távolíthatók el a legapróbb lerakódások is. A készülék apró porszemcséket fúj nagy nyomással a fogfelszínre. Ennek segítségével szabadítja meg a fogakat például a dohányzás, tea- és kávéfogyasztás, vagy a cékla, spenót, vörösbor okozta elszíneződésektől, makacs lerakódásoktól. Jelentős különbség tapasztalható a fogpolírozás előtt és után.

Mi történik a fogpolírozás során?

  • A fogak felszínének simítása
  • A foltok eltávolítása
  • A fogak megtisztítása a lepedéktől
  • A fogak fényesítése

Sokszor előfordul, hogy egy szájsebészeti beavatkozás során a gyökeret borító fogcement feltárul. A terápiás polírozás segít eltávolítani a cementum felszínéről a mikroflórát és az endotoxinokat.

Milyen előnyei vannak a fogpolírozásnak?

A fogpolírozás segíthet megelőzni számos fogászati problémát.

Csökkenti a fogkőképződést

A foglepedék még a legtökéletesebb szájhigiénia mellett is felhalmozódik, többek között ezért is fontos a félévente történő professzionális tisztítás. Nemcsak a lerakódott lepedék kerül eltávolításra a kezelés során, hanem a fogpolírozás segít abban is, hogy fogak hosszabb ideig fogkőmentesek maradjanak.

A baktériumok eltávolítása

A fogpolírozás segít megszabadítani a szájüreget a káros baktériumoktól. Bár a lepedék a baktériumok melegágya, a fogpolírozás hatékony a visszaszorításukban.

Megőrzi a fogzománc épségét

A fogzománc védi az alatta lévő érzékeny rétegeket. Ha a zománc sérül, azt sajnos nem lehet helyreállítani. Fogpolírozással  azonban megőrizhető a fogzománc épsége, mivel a polírozás eltávolítja a baktériumokat és a lepedéket, amelyek a zománc erózióját okozzák.

Csökkenti a fogágybetegség kialakulásának esélyét

A lerakódott fogkő jelentős szerepet játszik az ínybetegségekben, mivel a baktériumoknak lehetőséget biztosít arra, hogy bejussanak a fogak és az íny közé. Ha a fogak polírozásával eltávolítjuk a foglepedéket, kisebb az esélye a fogágybetegség kialakulásának.

Segít elűzni a rossz leheletet

A rossz lehelet lehet a szájüregi baktériumok felhalmozódásának eredménye, bár más okok is állhatnak a kellemetlen szájszag mögött. A fogpolírozással azonban csökkenthető a baktériumok száma, így megelőzhető a kellemetlen lehelet is.

Javítható a fogak esztétikai megjelenése

Nem illúzió, hogy a fogpolírozás után a fogak ragyogóbbnak tűnnek. A fogpolírozás ugyanis segít eltávolítani a fogakon lévő felszíni szennyeződéseket, amelyeket egyszerű fogmosással nem tudunk eltüntetni. 

Mire készüljek a fogpolírozás során?

A fogpolírozás egy rövid, teljesen fájdalommentes kezelés, mely a fogak és az íny állapotától függően körülbelül 20-45 percig tart.  

Egyszerű és teljesen kockázatmentes eljárásról van szó, ami mindenki esetében biztonsággal végezhető. Ugyanakkor egyes fogászati állapotok – például a nagyon érzékeny fogak vagy fogzománc kopása – kíméletesebb polírozási módszert igényelhetnek.

Mennyi időnként szükséges a fogak polírozása?

A túl gyakori, akár heti rendszerességgel végzett fogpolírozás nem ajánlott, mert elkoptathatja a fogzománcot és érzékennyé teszi a fogakat. 

Ahhoz, hogy a fogak fényesek maradjanak, félévente érdemes professzionális tisztítást végeztetni, amely magában foglalja a fogkőeltávolítást és a fogpolírozást is.

Érdemes ugyanakkor azt is szem előtt tartani, hogy nincs két egyforma páciens. Azok számára, akiknél gyorsabban keletkezik fogkő, vagy bármilyen parodontális problémával küzdenek, akár 3-6 havonta is indokolt lehet a kezelés. Erről érdemes a kezelőorvossal egyeztetni.

A fogpolírozás otthon nem javasolt, mindenképpen érdemes szakembert felkeresni.

A fogpolírozás otthon is elvégezhető?

Rengeteg otthoni fogpolírozó készletet lehet vásárolni. Ezek általában szódabikarbónát vagy más típusú csiszolóanyagokat használnak a fogak súrolására. Bár a szódabikarbónának számtalan előnyét ismerjük, az otthoni fogpolírozás mégsem ajánlott. 

Egyes termékek olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek túl kemények a fogak számára. Ha sokat csiszoljuk a fogakat, akkor:

  • koptathatják a fogzománcot
  • károsíthatják a fogfelszínt
  • több baktérium maradhat a fogakon
  • irritálhatják az ínyt

Kaphatók különböző otthoni fogpolírozó készülékek is, ezek használata szintén nem ajánlott, mert könnyen kárt tehetnek a zománcban, fogérzékenységet okozhatnak, vagy megsérthetik az ínyt.

A legjobb eredmény, valamint a fogak és az íny tökéletes egészségének megőrzése érdekében fontos fogorvosi rendelőt felkeresni.

Sajnos a legalaposabb fogápolás mellett is előfordul, hogy a fogakról nem sikerül megfelelően eltávolítani a lepedéket és a szájüregben felszaporodnak a baktériumok. Ezért fontos a fogkő rendszeres eltávolítása és a fogak polírozása.  

A fogak professzionális tisztítása egyben jó alkalom arra is, hogy a fogak és a szájüreg esetleges egyéb, még nem észlelhető megbetegedéseit kiszűrjék, és így időben megtörténjen a kezelés. 

Fogpolírozás ár: mennyibe kerül a kezelés?

A fogpolírozás ára elsősorban attól függ, hogy  milyen szintű fogtisztításra van szükség. A Dentpointnál lehetőség van professzionális ultrahangos fogkőeltávolításra és polírozásra, valamint homokfúvásra és polírozásra mindkét állcsonton. Parodontológiai árainkról itt tájékozódhat >>

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!