A fogköztisztító kefe elengedhetetlen a tökéletes szájhigiénéhez. Segít megelőzni az ínybetegségeket  és a fogszuvasodást azáltal, hogy eltávolítja a fogak közti ételmaradékokat és lepedéket. Kis fejének köszönhetően kifejezetten a fogak közötti rések tisztítására tervezték. Cikkünkben most megnézzük, hogy miért különleges a fogköztisztító kefe, mik az előnyei, továbbá bemutatjuk azt is, hogy hogyan használjuk helyesen.

A fogköztisztító kefe helyes használatának egyik első lépése, a megfelelő méretű kefe kiválasztása.

Mi az a fogköztisztító kefe?

A fogköztisztító vagy interdentális fogkefék olyan speciális eszközök, melyeket a fogak közötti területek tisztítására alakítottak ki. Vékony fejüknek köszönhetően könnyen bejutnak a résekbe, ahová a hagyományos fogkefék nehezebben vagy nem érnek be. Segítenek eltávolítani a fogak közt megbúvó ételmaradékokat és lepedéket, amelyek a leggyakoribb okai a fogszuvasodásnak, a fogínygyulladásnak és a fogágybetegségnek. 

A fogköztisztító fogkefék használata tehát fontos része a megfelelő szájhigiéné és a fogak egészségének fenntartásának. Implantátumok és fogszabályozó készülékek tisztítására is alkalmasak. Fontos tudni azonban, hogy nem helyettesítik a hagyományos fogkeféket, hanem a fogselyemmel együtt kiegészítik azt a fogmosás során.

A fogköztisztító kefe típusai

A fogköztisztító kefék különböző típusaival találkozhatunk a boltok polcain:

  • Fogköztisztító kefe: Az interdentális kefék sörtéinek formája általában henger vagy kúp alakú. Ez a típusú kefe különösen hatékony, amennyiben a fogközök szélesek vagy közepes méretűek. 
  • Fogköztisztító pálcikák – A hajlítható fogköztisztító pálcikák kíméletesen tisztítják a fogak közötti réseket, miközben masszírozzák a fogínyt. Jól illeszkednek a fogközökbe, rugalmas, lekerekített végük pedig megakadályozza a fogíny felsértését. Sajnos azonban nem a leghatékonyabb eszközök a fogközök tisztítására.
  • Elektromos fogköztisztító kefe – Az elektromos fogkefék különböző fejekkel kaphatók, amelyek között vannak speciális fogköztisztítók is. Ezek a fogkefék rezgő vagy pulzáló mozgást végeznek.

NEM ÁRT TUDNI: A fogköztisztító kefék különböző méretben és formában érhetők el, hogy megfeleljenek az egyedi fogközök igényeinek. Méretük és típusuk változhat a különböző márkák és gyártók esetében. A skálában a különböző színek más és más méretet jelölnek.

A fogköztisztító kefe használatának előnyei

Nézzük most meg, hogy miért fontos a fogköztisztító kefe rendszeres használata!

#1. előny: Fogközök hatékony tisztítása

A fogköztisztító kefe lehetővé teszi a fogak közötti területek maradéktalan megtisztítását. Fogkefével nem mindig érhetőek el ezek a kényes részek, mivel a fogközök olykor rendkívül szűkek, gyakori, hogy a fogak szorosan egymáshoz nyomódnak. A fogköztisztító kefe speciális kialakításának köszönhetően könnyen behatol a résekbe.

#2. előny: Lepedék eltávolítása és a fogszuvasodás megelőzése

A fogköztisztító kefe hatékonyan szabadít meg a fogak között lerakódó lepedéktől. Az ún. plakk az ételek, italok és a nyál találkozásából alakul ki, és tökéletes melegágya a kórokozóknak, amelyek fogszuvasodáshoz és a fogkő megjelenéséhez is vezethetnek. 

#3. előny: Ínybetegségek és fogágybetegség prevenciója

A fogköztisztító kefe használata segít megelőzni a különböző ínybetegségeket, például a fogíny gyulladását és a fogágybetegséget. Ezekért szintén a lepedék és a fogközökben elszaporodó baktériumok tehetők felelőssé. A rendszeres fogköztisztítás segítségével minimalizálható a plakk felhalmozódása és csökkenthető a fogínybetegségek kockázata.

#4. előny: Üde, friss lehelet

A fogköztisztító kefe a friss lehelet megőrzésében is jó szolgálatot tesz. Az ételmaradékok és a baktériumok, amelyek a fogak között elszaporodnak, ugyanis nemcsak szuvasodást és ínygyulladást okozhatnak, hanem a kellemetlen szájszagért is felelősek.

A fogköztisztító kefe helyes használata 

Most pedig lássuk, hogy mit érdemes tudni a fogköztisztító kefék megfelelő használatáról.

  1. Mindig a megfelelő méretű fogköztisztító kefét válasszuk

Fontos, hogy kizárólag olyan kefét használjunk, amely megfelel a fogközeink méretének és formájának, ellenkező esetben könnyen felsérthetjük az ínyt, vagy nem megfelelően hatékony a tisztítás.

A megfelelő méretű kefe teljesen át tud hatolni a fogak közötti résen. Elképzelhető, hogy többféle nagyságú eszközre lesz szükségünk aszerint, hogy az egyes fogaink között mekkora hely található.

Érdemes fogorvosunk, dentálhigiénikusunk tanácsát kikérni azzal kapcsolatban, hogy melyik típus és méret a legideálisabb számunkra.

A fogköztisztító kefék különböző méretben és típusban kaphatók.
  1. Ügyeljünk a kefe óvatos használatára

A fogköztisztító kefét mindig finoman alkalmazzuk, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk erősen a fogínyre, mert az irritációt vagy sérülést okozhat és gyulladásokhoz vezethet.

  1. Mozgassuk előre-hátra és felfelé-lefelé

A fogköztisztító kefével végezzünk előre-hátra és felfelé-lefelé irányuló mozgásokat a fogközben, így eltávolítva a lerakódott lepedéket és az ételmaradékokat. Ismételjük meg a folyamatot minden egyes fogköz esetén.

  1. Mossunk fogat alaposan

A fogköztisztító kefe használata után mossunk alaposan fogat hagyományos fogkefével. Ez segít a lepedék maradékok eltávolításában és a tökéletes szájhigiénia fenntartásában.

  1. Tisztítsuk meg a fogköztisztító kefét

Minden alkalommal alaposan öblítsük le a fogköztisztító kefét meleg vízzel, és hagyjuk megszáradni. A baktériumok elszaporodásának esélyét minimalizálva rendszeresen cseréljük a fogköztisztítót, ahogy a hagyományos fogkefét is. A hagyományos kefével ellentétben ezeket a pici keféket 2-4 hetente javasolt cserélni.

A fogköztisztító kefe használata videón

Az alábbi videóban bemutatjuk a helyes fogápolás szabályait és hogy hogyan is használjuk megfelelően a fogselymet, valamint a fogköztisztító kefét.

Semmelweis oktatóvideók – Fogmosás

Ne feledkezzünk meg a rendszeres kontrollvizsgálatokról sem

Fogaink és fogínyünk egészsége érdekében a rendszeres fogápolás mellett érdemes félévente felkeresni fogorvosunkat. Az íny- és fogbetegségek közül ugyanis több akár hosszú ideig is tünet-, illetve fájdalommentes lehet, hosszabb távon azonban a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogorvosi rendelőben a helyes fogmosással, az ideális fogköztisztító eszközök kiválasztásával kapcsolatban is örömmel állnak rendelkezésünkre a szakemberek.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!