Amikor a fogszuvasodás annyira mély, hogy gyulladást okoz a fog belső szöveteiben, gyakran alakul ki lüktető fogfájás vagy gócfertőzés a gyökércsúcs körül, ami akár a fogak elvesztéséhez is vezethet. Sikeres trepanálással és gyökérkezeléssel azonban elkerülhető a fog kihúzása.

Cikkünkből most megtudhatja, hogy mi az a trepanálás, mikor van rá szükség és hogy néz ki a maradó és tejfogak esetében.

Mi a trepanálás jelentése?

A trepanálás a gyökérkezelés egyik első lépése, amikor a fogorvos megnyitja a fogat, hogy hozzáférjen a fertőzött szövetekhez és feltárja gyökércsatornákat. Bár a fogászatban ez rutin eljárásnak számít, azonban a trepanálás során nagyon fontos a megfelelő szakértelem és körültekintés, mivel a gyökércsatornák sokszor rendkívül vékonyak, alig láthatók, szabálytalanok és görbék, ami nehézséget okozhat a kezelés során.

TUDTA? A mikroszkópos gyökérkezeléssel a szabad szemmel alig látható részlektek akár 25-30-szoros nagyítás alatt egyértelműen kivehetővé válnak, ezzel pontosabbá és hatékonyabbá téve az eljárást.

A trepanalas jelentése, hogy a fogorvos megnyitja a fogat, azaz egy olyan nyílást alakít ki a fogkoronán, mely láthatóvá és hozzáférhetővé teszi a fogbélkamrát és a gyökércsatornák bemenetét.

Milyen esetekben lehet szükség trepanálásra és gyökértömésre?

Előfordulhat olyan eset, hogy a fog anélkül hal el, hogy komolyabb tüneteket okozna. Legtöbbször azonban jól beazonosítható szimptómák figyelmeztetnek a gyökérkezelés szükségességére.

Melyek ezek?

 • Folyamatos, erős fogfájás.
 • A fog fájdalmának fokozódása nyomásra vagy evés hatására.
 • A fogak elszíneződése.
 • A fog érzékennyé válik hidegre vagy melegre.
 • Az íny duzzanata, kiütések megjelenése az ínyen.

A gyökérkezelés célja, hogy a leggyakrabban fogszuvasodás okozta fertőzés megszüntetésével lehetővé tegye a maradék ép foganyag, valamint a foggyökér felhasználását, valamint a fog funkciójának és esztétikájának helyreállítását.

A gyökérkezelés és trepanálás menete 

A trepanálás és gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben történik. Ha már elhalt a fog, a kezelés teljesen fájdalommentes. Amennyiben azonban gyulladás áll fenn, előfordulhat, hogy a páciens érez némi kellemetlenséget.

Hogyan történik a kezelés?

 1. A fogorvos trepanálja, megnyitja a fogat, azaz egy olyan nyílást alakít ki a fogkoronán, mely láthatóvá és hozzáférhetővé teszi a fogbélkamrát és a gyökércsatornák bemenetét. Eltvávolítja a szuvas részeket és feltárja a gyökércsatornákat. Ez fogtól függően általában 1-4, de akár 5 csatorna is lehet. 
 2. Majd meghatározza a gyökércsatorna hosszát és kitágítja a csatornát. Ezt követi a csatorna megtisztítása, fertőtlenítése és szárítása. 
 3. A gyökérkezelés végén teljes hosszában betömi a gyökércsatornát szövetbarát, gyógyszeres tömőanyaggal.
 4. Végül a kezelt fog koronájának helyreállítása következik. Mivel a gyökérkezelt fog nagyon törékeny, a szokásos tömés helyett a rágófelszínt befedő fogászati onlay betét vagy csap, korona alkalmazása szükséges a tartósság érdekében.
A trepanalas menete az érzéstelenítéssel kezdődik, majd a fogorvos megnyitja a fogat és feltárja a gyökércsatornákat.

Mit érdemes tudni a tejfog trepanálásról?

A tejfogak felépítésükben nagyon hasonlóak a maradó fogakhoz, rendelkeznek zománc-, dentin- és cement réteggel, valamint idegekkel és erekkel átszőtt fogbéllel. Emiatt kiterjedt szuvasodás esetén sajnos a gyerekeknek is tudnak komoly fájdalmat okozni. 

A tejfogakra az is jellemző, hogy zománc rétegük kevésbé vastag és a fogbél tágabb, emiatt a fogszuvasodás sokkal hamarabb mélyülhet, így a kicsik esetében is szükség lehet gyökérkezelésre. A tejfog trepanálás teljesen begyulladt vagy elhalt tejfogak esetén válik szükségessé.

FONTOS TUDNI: A tejfogaknak nagy szerepük van a hely fenntartásban, ezért nagyon fontos a foghúzás megelőzésére figyelni és rendszeres szűrésekre járni. A tejfogak időben történő kezelése kulcsfontosságú, hiszen az előtörő maradó fogaknak is megfelelő környezetet kell kialakítani.

A tejfog trepanálás és gyökérkezelés menete

 1. Az érzéstelenítést követően a fogorvos trepanálja a fogat, eltávolítja a szuvas részeket. 
 2. Amennyiben gyulladásban van, nyitva hagyja a fogat, mivel a tömés fokozná a gyulladást. Ebben az esetben a szülők dolga rendszeresen és megfelelően megtisztítani a gyerek fogát. 
 3. Miután lement a gyulladás, következhet a speciális tejfog gyökértömés, de sajnos előfordulhat, hogy újra begyullad a fog. Ilyenkor ismét meg kell nyitni és a fogváltásig kiemelten fontos precíz tisztítása.

Fontos a megelőzés, ne hagyja ki a rendszeres kontrollokat! 

Gyökérkezelésre a legtöbb esetben kiterjedt fogszuvasodás esetén kerül sor, amit érdemes megelőzni. A helyes fogápolás mellett minimum félévente egyszer fontos útba ejteni a fogászati rendelőt az esedékes kontrollvizsgálat érdekében.

Az íny- és fogbetegségek ugyanis sokáig fájdalommentesek, azonban hosszú távon fogak elvesztéséhez vezethetnek. Ezért fontos időben kiszűrni őket és megelőzni a komolyabb fogászati beavatkozásokat illetve a foghúzást.

Trepanálás árak

A szakorvos a vizsgálatot követően minden esetben elmondja a fog kezelésével kapcsolatos teendőket, akár korábbi gyökértömés cseréjéről, akár új gyökértömés készítéséről van szó.

Aktuális trepanálás és gyökértömés árainkról itt tájékozódhat >>

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen

dentpoint csapata budapest

Várjuk szeretettel rendelőkben és minden fogászati kérdésben örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!