A cikk a Nőinetcafe oldalon jelent meg.

Bár a várandósság előtti egészségtudatos életmód egyre nagyobb teret hódít a nők körében, mégis kevesen vannak tisztában azzal, hogy mennyire fontos ebben az időszakban a jó szájhigiéné. Pedig az elhanyagolt vagy helytelenül ápolt fogak mind a kismamára, mind a magzatra veszélyt jelenthetnek.

Tévhit, hogy a kalciumhiány okozza a problémát

Az előző generációk körében gyakran hallhattuk a mondást: “Minden gyerek elvisz egy fogat”. Az elképzelés azonban, hogy a terhesség utáni fogvesztés fő oka a kalciumhiány miatt bekövetkező fogszuvasodás, téves és egyben veszélyes. Sokan ugyanis inkább a kálciumtartalmú táplálékkiegészítők szedésére koncentrálnak, miközben helytelenül ápolják a fogaikat, vagy elhanyagolják a rendszeres fogkőleszedést. A rossz szájhigiénének köszönhetően pedig mind önmagukat, mind a születendő babát veszélyeknek teszik ki.

Valójában nem oldódik ki a szervezetből kalcium a terhesség során. A fogvesztés hátterében leggyakrabban a köznyelvben sokszor fogínysorvadásként emlegetett fogágybetegség áll. Ez az alattomos, és nagyon gyakori betegség akkor alakul ki, ha a nem megfelelő fogápolásnak köszönhetően nem távolítjuk el megfelelően a lepedéket, amely elkezd megvastagodni, és elszaporodnak a káros baktériumok. Elindul a fogkőképződés, és az így képződő fogkő eltávolítása otthoni szájápolási eszközökkel nem lehetséges, mindenképp fogorvos segítségét kell kérnünk.

Ha ez nem történik meg, egyre súlyosabbá válik az ínygyulladás, megkezdődik a tasakképződés, előrehaladottabb esetben pedig csontvesztés, és ezáltal a fogak kilazulása és elvesztése következik be.

A fogágybetegség a kismamára és a születendő babára is veszélyes

A terhesség okozta hormonális változásoknak köszönhetően a fogínyben megszaporodnak és kitágulnak a hajszálerek. Ennek következtében pedig lényegesen felgyorsulhat a fent említett folyamat. A kismama gyorsan erős fogínyvérzést, ínygyulladást, vagy akár egy igen ijesztő jelenséget, terhességi ínyduzzanatot tapasztalhat.

A kórokozók a véráramba kerülve bejuthatnak a méhlepénybe és a magzati vérkeringésbe, fejlődési rendellenességeket, alacsony születési súlyt vagy koraszülést okozva.

Születés után is káros a rossz szájüregi baktériumflóra

Azzal talán még kevesebben vannak tisztában, hogy az anyuka szájüregének baktériumflórája mekkora hatással van a gyermek szájhigiénéjére. A kisbabák ugyanis steril szájüreggel születnek, a baktériumflóra a környezeti hatásoknak köszönhetően alakul ki. Gyakori jelenség, hogy a baba és a mama közös kanállal étkeznek, vagy egy pohárból isznak, amivel a kórokozó baktériumok is átkerülnek a gyermek szájüregébe. Később pedig éppen ezek befolyásolhatják a gyermek fogainak a jövőjét.

A kulcs a megelőzés

A fogorvosi beavatkozások lehetősége a terhesség alatt meglehetősen limitált, ezért érdemes a kérdéssel már a várandósság előtt komolyan foglalkozni. Jó hír viszont, hogy egy kis odafigyeléssel a problémák nagy része megelőzhető.

Érdemes tehát minél előbb ellátogatni egy fogászati rendelőbe, és elvégeztetni az esedékes fogkőleszedést és felmérni az esetleges problémákat. Ez egy jó alkalom lesz megbeszélni, hogy helyes-e a szájápolási rutinunk is, és személyre szabott tanácsokat is kérhetünk. Ne feledjük: már nem csupán a mi egészségünk a tét, hanem a babáé is!

A cikk Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetőjének szakmai segítségével készült.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Rendelőnk a 469/2021. (VIII. 6.) kormány rendeletet követve pácienseinket tervezett fogászati ellátásra új típusú koronavírus védettségi igazolvánnyal, ennek hiányában az ellátást megelőző 48 órán belül végzett negatív SARS-CoV-2 PCR-teszttel és az ellátás napján végzett negatív antigén gyorsteszttel fogadja. A tesztek költsége a pácienseket terheli, kivéve: a) a beteg a 18. életévét nem töltötte be, b) a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy c) a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid-19 elleni oltóanyaggal nem oltható be. A 18. életévét be nem töltött beteget kísérő, koronavírus ellen nem védett személy esetén is az egészségügyi intézmény köteles a vizsgálatokat térítésmentesen elvégezni. Megértésüket köszönjük.