A szájüregben található ínyszövet vagy csontállomány pótlása a páciens saját véréből is megoldható. A vér egy speciális eljárással autograft szövet-, illetve csontpótló anyaggá alakítható. Az így kapott anyag számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a hagyományos megoldásokhoz képest. Emellett elkerülhetővé teszi a páciens egészséges szöveteinek felhasználását szövet- vagy csontpótlásra.

Leggyakrabban talán a fogimplantátumok kapcsán merül fel a kérdés, hogy van-e elegendő csont-, illetve ínyszövet az implantátum behelyezéséhez.

A szövet- és csontpótló anyagokat graft gyűjtőnéven említi a szakzsargon. Ezek lehetnek:

 • emberi eredetűek (allograft),
 • állati eredetűek (xenograft),
 • illetve a páciens saját szövetanyagából származó szövet- és csontpótló anyagok (autograft).

Mindhárom megoldás elterjedt a szájsebészeti beavatkozások során.  Az alábbiakban egy forradalmian új eljárást mutatunk be, amivel könnyen és egyszerűen autograft anyagot nyerhetűnk különböző eljárásokhoz.

Mi az a PRF?

A korábbi eljárások alkalmazásakor a különböző saját szöveteket (csont, kötőszövet) egy donor területről kell eltávolítani. Ez a donor terület lehet a szájüregen belül, de azon kívül is; például kötőszövetet nyerhetűnk a szájpadlásról, csontszövetet a csontpótolandó terület mellől, de akár a lábszárcsontból is.
A PRF technika használatakor lényegesen más módon juthatunk felhasználható grafthoz.

Az új eljárás neve: Platelet Rich Fibrin (PRF – nyersfordításban: vérlemezkékben gazdag rostanyag). Lényege, hogy a szövetpótló anyagot a páciens véréből állítjuk elő, így nem szükséges az ép csont- vagy lágyszövetállomány felhasználása.

A PRF eljárás menete

A kezelés kezdetén a pácienstől vért veszünk, amit egy speciális, kis sebességű, high tech centrifuga segítségével alkotóelemeire bontunk. A nagyjából 20 perces művelet során a vérhez semmilyen mesterséges adalékanyagot nem adunk.

A vérből létrejövő egyik frakció a fibrinben gazdag vérplazma, amelyből a szövetpótlás során egy könnyen formálható, mégis szilárd vázszerkezet hozható létre. Ez a flexibilis, mégis tartós és ellenálló fibrinháló ideális környezetet biztosít a szöveteket felépítő sejtanyag fejlődéséhez. Az eredeti szövetben található kiserek gyorsan benőnek a PRF eljárással létrehozott szövetpótló anyagba. Így az eredeti szövetállományhoz hasonló lágyrész-, illetve csontszerkezet a többi csontpótló anyaghoz képest jóval hamarabb kialakul.

A PRF technika során a páciens véréből készítünk autogén graftot.

A PRF technika során a páciens véréből készítünk autogén graftot.

A PRF módszer előnyei

A PRF eljárás az orvosi rendelőtől követel meg speciális szaktudást és speciális berendezéseket, különleges anyagokat és kezelési technikát. A páciens számára viszont csak könnyebbséget jelent és előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

 • A páciens testéből nincs szükség egészséges szövetek kioperálására, donor szövet  kinyerésére, ezt egy vérvétellel meg lehet oldani.
 • A PRF technika megőrzi a vér egyes jellemzőit, mint például antibakteriális tulajdonságát, így természetes védelmet nyújt a kórokozók, fertőzések ellen.
 • A PRF technika gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik és gyorsítja a sebgyógyulást.
 • A csontpótló graftanyag reszorpciója (felszívódása) jóval kisebb mértékű, mint az idegen graftok esetében.
 • A mesterséges csontpótló anyagok alkalmazását gyakran kísérő, kis mértékű élettelen, elkülönülő maradványok, szemcsék itt egyáltalán nem jellemzőek.
  Mivel a szervezet saját sejtjeiből készül a graftanyag, az teljesen kompatibilis az eredeti szövetekkel.
 • Így az  érbenövés és a szövetpótlás helyén keletkező új szövetállomány létrejötte is sokkal gyorsabb, mint a hagyományos eljárások esetében.
 • A végeredmény esztétikai szempontból is magas színvonalú, a hagyományos eljárásoknál jóval látványosabb és természetesebb.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Milyen esetekben alkalmazható a PRF technika?

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a PRF eljárással vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!