A cikk az edenkert.hu-n jelent meg.

Duzzadt, vérző fogíny, esetleg fájdalom egy-egy keményebb falat elfogyasztásakor: ezek bizony a fogínygyulladás tünetei. Az ínygyulladás ráadásul nem csupán kellemetlen, hanem hosszú távon súlyos következményei is lehetnek. Megvizsgáltuk, hogy milyen hatóanyagok segíthetnek fogínygyulladás esetén, és vajon tényleg hatékonyak-e a gyógynövények.

Miért alakul ki az ínygyulladás?

A fogínygyulladás egy igen gyakori szájüregi probléma, amelynek fő oka a nem megfelelő szájápolás és az ebből következő rossz szájhigiéné. Ezen kívül a vitaminhiány, legyengült immunrendszer, dohányzás okozta irritáció vagy a hormonális változások is okozhatják az íny gyulladását.

A fogínygyulladás kialakulása a következőképp zajlik: a fogak és az íny találkozásánál könnyen megtelepszik a lepedék, amely ideális környezet a kórokozó (patogén) baktériumok elszaporodásának. Ha nem távolítjuk el megfelelően a lepedéket, akkor a kórokozók elszaporodnak, és a fogíny gyulladását, valamint rossz leheletet okoznak. A kezeletlen fogínygyulladás hosszú távon fogágybetegséget (köznyelvben sokan hívják fogínysorvadásnak) okozhat, ami a fogak elvesztésének első számú oka.

Mit tehetünk ellene?

Először is meg kell tanulnunk helyesen fogat mosni, és figyelni kell arra is, hogy az eldugottabb, nehezen elérhető helyeken is elvégezzük a megfelelő mozdulatokat. Ha kézi fogkefe nem válik be, jó döntés lehet akár egy minőségi elektromos fogkefe vásárlása is, amely a hagyományos fogkefénél gyorsabban tudja eltávolítani a lepedéket. A napi kétszeri, minimum 2 perces fogmosás mellett pedig legalább ugyanennyire fontos, hogy a fogközöket is tisztítsuk meg fogköztisztító kefével vagy fogselyemmel.

Gyógynövényes termékek: valóban segítenek?

A drogériákban rengeteg olyan fogkrémmel, szájvízzel lehet találkozni, amelyet azzal hirdetnek, hogy gyógynövénytartalmuk segítenek a betegség kialakulásának megelőzésében és kezelésében.

A leggyakoribb gyógynövényes összetevők a következők:

  • Kakukkfű
  • Cserszömörce
  • Borsmenta
  • Zsálya
  • Bormenta

De vajon tényleg hatékonyak ezek a termékek? Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense és Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetője kérdésünkre elmondta, hogy sajnos semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a fenti gyógynövények hatékonyak lennének.

Az interneten keringő receptúrák a különböző házi készítésű termékekre pedig akár egyenesen károsak is lehetnek, mert bizonyos összetevők, például a szódabikarbóna vagy a savas kémhatású gyógynövények károsíthatják a fogzománcot.

Az ínygyulladás kezelésére bizonyítottan csak a klórhexidin tartalmú szájvizek vagy a számos növényi összetevőt, többek között esszenciális olajokat, mentolt és eukaliptolt tartalmazó Listerin termékek javasolhatóak. Ezeket viszont nem tanácsos és szükségtelen állandóan alkalmazni, mint megelőzés jelleggel nem javasolt a használatuk. Rendszeres szájhigiéné céljából a fent említett öblítő szerek nem helyettesítik az alapos fogkefével, fogselyemmel, fogköztisztító kefével végzett fogmosást, azonban időről időre jó szolgálatot tehetnek az íny fellángoló gyulladásának leküzdésében. Javasolt használat kúraszerű jelleggel, amikor a fogorvos megkezdi a terápiát, illetve műtét után maximum 2 hétig szabad használni, mert hosszabb idő alatt ráadásul el is színezik a fogakat.

A rendszeres fogászati kontroll kritikus fontosságú

Bár a helyes fogápolás segít megelőzni a fogínygyulladást, legalább ennyire fontos a rendszeres fogászati kontroll és a fogkőleszedés. Ilyenkor a tünetet nem okozó problémákra is fény derülhet, amelyeket könnyebb kezelni, ha időben fedezik fel őket.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.