A fogínyvérzés igen gyakori probléma, amely a magyar lakosság akár 90%-át érintheti. Sokan ártalmatlan jelenségnek tekintik, de valójában nem szabad elhanyagolni a tünetet, mert mindig gyulladást jelez. Kezeletlenül pedig hosszú távon súlyos egészségügyi problémát is okozhat. Cikkünkben bemutatjuk a fogínyvérzés lehetséges okait, és azt is áttekintjük, hogy mit tehetünk ellene otthon, valamint mikor szükséges orvosi ellátás.

A fogínyvérzés lehetséges okai

Az egészséges íny világos rózsaszínű, feszes és szorosan tapad a fogakhoz. Elsősorban védelmi szerepet lát el: véd a szájüregben található kórokozó baktériumokkal szemben és a mechanikai ártalmak ellen is. Ha a fogíny duzzadt, piros és vérzik, az minden esetben gyulladást jelent.

A fogínyvérzés hátterében számos ok állhat. Lássuk, melyek a leggyakoribb okok! 

A vérző fogíny mindig gyulladást jelent

Rossz szájhigiéné okozta fogínygyulladás

A fogínyvérzés leggyakoribb oka a nem megfelelő fogápolás. Ennek következtében, főleg a fogközökben és a fognyaki részen (azaz a fogak és az íny találkozásánál) gyakori, hogy a lepedék nem kerül teljes egészében eltávolításra. Ez pedig tökéletes környezetet teremt a kórokozó baktériumok elszaporodásának, amire a szervezet erős immunreakcióval és gyulladással válaszol. 

Ha a lepedéket továbbra sem távolítjuk el, akkor viszonylag rövid idő alatt fogkő keletkezik belőle, amelyet már otthon nem lehet eltávolítani. A fogkő pedig még jobban kedvez a káros baktériumok szaporodásának. 

A fogínygyulladás a következő tünetekkel jár: 

 • Fogínyvérzés, amely eleinte csak a fogmosás során jelentkezik, súlyosabb esetben azonban spontán vérzés is előfordulhat
 • A fogíny vörös, duzzadt, érzékeny, fájdalmas
 • Előrehaladottabb esetben az íny felpuhul, lehúzódik, elkezdődik a tasakképződés.

Ha a páciens nem veszi komolyan a fenti tüneteket, és nem történik semmilyen kezelés, a gyulladás átterjedhet a fogakat körülvevő többi szövetre, és fogágybetegség alakul ki. 

A dohányzás és az ínygyulladás tünetei

A dohányosoknak fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a dohányzás érszűkületet okoz a fogínyben, ezáltal csökkenti az ínyvérzés kockázatát. Ráadásul az íny felső hámrétege is megvastagszik. A tünetek így gyakran rejtve maradnak, miközben a háttérben már elindult a gyulladásos folyamat és akár a csontpusztulás is. 

Fogágybetegség

Az elhanyagolt fogínygyulladás következményeként a gyulladás lassan átterjed a fogakat tartó csontállományra is. A gyulladás következtében a csontozat pusztulásnak indul, amely a fogak kilazulásához és akár elveszítéséhez is vezethet. Kialakulása általában évekig, évtizedekig tart (a betegség egy fiatalokat érintő, agresszív, gyors lefolyású formáján kívül) és általában az idősebb korosztálynál figyelhető meg. 

A fogágybetegség további kockázata, hogy a kórokozó baktériumok a véráramba kerülve a test más részein is megbetegedést okoznak. Egyértelmű összefüggést találtak a cukorbetegséggel, hajlamosít a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, és kockázati tényezőt jelent a szívinfarktus kialakulásában is. 

Várandós kismamák esetén a fogíny gyulladása és a fogágybetegség növeli a terhességi toxémia kialakulásának esélyét, illetve gyakoribb a koraszülés, valamint az alacsonyabb születési súllyal világra jött gyermekek száma is nagyobb. 

Tudjon meg többet a fogágybetegségről ebből a cikkből! 

Helytelen, túl erős fogmosás, vagy túl kemény fogkefe

Bizonyos esetekben az is előfordul, hogy a fogínyvérzés hátterében a helytelen fogmosási technika áll. A fogínyvérzés ilyenkor általában nem minden nap jelentkezik.

Ha túl erősen nyomjuk a fogakhoz, ínyhez a fogkefét, az sérüléseket okozhat. Ugyanígy a túl kemény fogkefe használata sem javasolt, mert ez is felsértheti az érzékeny fogínyt.

Hormonális változások

Hölgyeknél pubertáskorban, a várandósság időszakában és a menopauza alatt fokozott az esélye a fogínyvérzés, fogínygyulladás kialakulásának. A hormonok hatására az erek kitágulnak, és a lepedék miatt elszaporodott baktériumok okozta immunreakció még erősebb, és még könnyebben alakul ki gyulladás és ínyvérzés. Ebben az időszakban tehát még fontosabb a megfelelő fogápolás.

Betegségek

A nem múló fogínyvérzés hátterében gyakran valamilyen egyéb betegség áll. Ilyen betegség lehet például: 

 • Hiánybetegségek: C-vitamin vagy K-vitamin hiány
 • Cukorbetegség
 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Véralvadási zavarok, betegségek, például alvadási faktorok hiánya, hemofília, vagy leukémia
 • Máj-, veseproblémák

Bizonyos betegségekre alkalmazott gyógyszerek tartós szedése, vagy egyes terápiák alkalmazása is vezethet ínyvérzéshez. Ilyenek többek között a véralvadásgátlók, fájdalomcsillapítók, vagy a sugár- és kemoterápia.

Mit lehet tenni otthon a fogínyvérzés ellen?

Mind a fogínyvérzés megelőzésére, mind az enyhe fogínyvérzés kezelésére a legfontosabb lépés a helyes fogápolás elsajátítása. Az enyhe ínyvérzés ugyanis gyakran megszűnik, ha a fogak közti vagy a fognyaknál található lepedék eltávolításra kerül, és ezzel a baktériumok okozta enyhe gyulladás is megszűnik. De mit is jelent a gyakorlatban a helyes fogápolás? 

A fogínyvérzés ellen a helyes fogápolás a leghatékonyabb
 • Először is be kell szerezni egy megfelelő fogkefét, amely kisméretű fejjel, puha sörtékkel és rugalmas nyéllel rendelkezik. Az elektromos fogkefék is kiválóak a mindennapi fogmosásra. A fogkefét, illetve elektromos fogkefe esetén a fejet 2-3 havonta cserélni kell!
 • Szükség lesz ezen kívül fogselyemre és fogköztisztító kefére is, amellyel alaposan meg lehet tisztítani a fogközöket;
 • A fogmosást legalább napi kétszer, minimum 2 percig kell végezni, kiemelt figyelmet fordítva a fogak tövére. Ne feledkezzünk meg a nyelv tisztításáról sem! 
 • Ínygyulladás, vérző íny esetén érdemes clórhexidin tartalmú szájvizet is használni.

Ha szeretne többet megtudni a témában, olvassal el a helyes fogápolásról szóló cikkünket! 

A rendszeres fogkőeltávolítás is nagyon fontos

A legalaposabb fogápolás ellenére is előfordul, hogy a nehezen elérhető helyeken fogkő képződik. Éppen ezért érdemes fél évente ellátogatni fogkőeltávolításra, ahol professzionálisan is megtisztítják a fogakat, ráadásul az esetleges kezdődő fogászati problémákra is fény derül. 

Mikor kell orvoshoz fordulni a vérző ínnyel?

Enyhe ínyvérzés esetén először érdemes extra figyelmet fordítani a helyes fogápolásra, azonban ha a tünetek nem múlnak el, vagy visszatérnek, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a fogászatra. Ha a tünetek el is múlnak, akkor is érdemes a következő kontrollvizsgálaton megemlíteni a jelenséget.

A következő tünetek esetén azonban azonnali orvosi vizsgálatra van szükség:

 • Erős, vagy hosszú ideje fennálló ínyvérzés
 • Erős fájdalom
 • A fogíny sötétpiros és duzzadt, vagy bármilyen elváltozás észlelhető rajta
 • Ha az ínyvérzést láz, kellemetlen lehelet kíséri vagy sárgás lerakódás figyelhető meg a fog mellett

Mire lehet számítani az orvosi vizsgálaton? 

 • Enyhébb tünetek esetén a legtöbb esetben elegendő a fogkőeltávolítás. Ez mindenképpen az első lépés, hiszen csak a fogkő eltávolítása után derülhet fény az egyéb problémákra. 
 •  Ezt követi a szájüregi vizsgálat, amely során a fogorvos ellenőrzi a fogak, illetve az ezekben található tömések állapotát és átnézi a fogínyt is. 
 • Ezen kívül szükség lehet egy röntgenfelvétel készítésére is
 • Előrehaladottabb gyulladás esetén ezen kívül szükség lehet a tasakok tisztítására is, amelyet végezhetnek nyitott vagy zárt kürettel
 • Bizonyos esetekben antibiotikum szedése is indokolt lehet

Amennyiben a fogorvosi vizsgálat során felmerül a gyanúja, hogy a tüneteket egyéb betegség okozza, akkor további szakorvosi vizsgálatokra elvégzése javasolt. 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben további kérdései vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

dentpoint csapata budapest

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!