Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb tényezője, hogy az implantátum a lehető legideálisabb pozícióba kerüljön. A beavatkozás pontossága jelentősen növelhető a SMART Guide CT alapú navigációs sebészeti rendszer segítségével, amelyet a Dentpoint-nál használunk.

A SMART Guide segítségével ugyanis előre megtervezhető az implantátum pontos helyzete, és a beavatkozás közben pedig egyedi sebészeti sablon vezeti a fúrósort a tökéletes pozicionálásért. Így a műtét rövidebb ideig tart, kevésbé invazív, és a gyógyulási idő is lényegesen kevesebb. Ismerje meg jobban a SMART Guide rendszert! 

Smart Guide CT navigált sebészeti rendszer
Forrás:  https://www.dicomlab.com/SMART_Guide/hu

A fogimplantáció sikerességében kulcsfontosságú a tökéletes pozíció

A foghiány pótlásának legkorszerűbb módja a fogászati implantáció, melynek során az állcsontba egy műgyökeret, azaz egy titánium csavart ültetnek be. Mikor az implantátum csontos gyógyulása megtörtént, erre készül el a precíz fogpótlás.  

Miért kiemelkedően fontos a műgyökér, azaz fogimplantátum tökéletes pozicionálása? 

  • Ahhoz, hogy az állkapocs csontállománya megőrizze jó állapotát és ne szívódjon fel, optimális terhelést kell kapnia. Ezt pedig csak gondos tervezéssel és pontos kivetelezéssel elkészített implantátummal lehet elérni
  • A tökéletesen illeszkedő és természetes hatású fogpótlás csak ideálisan pozicionált implantátumra készíthető el
  • Csak így garantálható a fogpótlás tisztíthatósága, amely kritikus fontosságú a későbbi szövődmények megelőzése érdekében

A fogimplantátumok beültetése hagyományosan röntgenfelvétel alapján, szabad kézzel történik. Ugyanakkor a szabadkezes beavatkozás még a legkiemelkedőbb szakértelemmel rendelkező fogorvosok esetében is kb. 70%-os pontosságú. A CT navigált rendszerek ennél jóval nagyobb pontosságot tesznek lehetővé.

A fogimplabtáció sikerességében kritikus szerepe van az implantátum ideális pozicionálásának
forrás:
Forrás: freepik.com

Hogy működik a SMART Guide navigált sebészeti rendszere?

Első lépésként egy műanyag CBCT sablont készíttetünk, mely a fogtechnikus által kreált ideális fogfelállítás. Ennek segítségével egy 3 dimenziós CT felvételt készítünk a foghiány területéről, melynek célja, hogy feltérképezzük a csontszövetet. A felvétel elkészítése teljesen fájdalommentes és mindössze pár másodpercet vesz igénybe. A páciensnek a műtéti beavatkozásig semmilyen teendője nincsen, az orvosi team a továbbiakat a háttérben előkészíti.

Ezután a CT felvételt és a CBCT sablonról készült felvételt beolvassuk a SMART Guide tervező szoftverébe. Így láthatóvá válik a rendelkezésre álló csontszövet minősége és mennyisége valamint az idegcsatornák és az arcüregek elhelyezkedése is. Ez alapján kiemelkedő pontossággal tudjuk megtervezni az implantátum elhelyezkedését és méretét.

Az elkészült műtéti terv alapján 3D nyomtatással készíttetünk egy egyedi, kizárólag az adott páciens szájüregébe illeszkedő műtéti segédeszközt, az implantációs sebészi sablont. Ez a sablon gyakorlatilag egy átlátszó, szájba helyezhető műanyag fogmodell fémbetétes lyukakkal. A lyukak tökéletesen vezetik a fúrósorozatot, így a furatok egészen biztosan az előre megtervezett helyre fognak kerülni. További előny, hogy a sablon alapján jóval kisebb bemetszést kell ejteni, így gyorsabb gyógyulás érhető el.

A paciens számára egyedi fogászati sablon készül, amely vezeti a fúrósort.
Forrás: https://www.dicomlab.com/SMART_Guide/hu

A beavatkozás után meg kell várni az implantátum integrációját, azaz becsontosodását és ezután készítjük el a fogpótlást.

A SMART Guide navigált sebészeti rendszer előnyei

  • A műtét ideje lényegesen rövidebb, akár töredékére is csökkenhet
  • Elegendő kisebb bemetszést ejteni, így sokszor nincs szükség varratokra,  a bemetszés helye kevésbé dagad meg, kisebb a fájdalomérzet
  • A gyógyulási idő is számottevően rövidebb
  • Sokkal kisebb az esélye a műtét utáni szövődmények kialakulásának
  • Kizárható a környező területek, például a szomszédos fogak, implantátumok, idegek sérülése
  • Lehetővé teszi a meglévő csontozat teljes kihasználását, ezáltal bizonyos esetekben elkerülhetővé válik a csontpótlás

A SMART Guide digitális navigációs rendszer mérnökök, orvosok és fogtechnikusok közös fejlesztése, melyett hosszú ideig teszteltek. További pozitívum, hogy nem kötődik egyetlen implantátum márkához sem, így bármely implantátum-típus esetén sikeresen alkalmazható. Ssegítségével a kiterjedt foghiányok is hatékonyan kezelhetőek, mivel a rendszer több implantátum behelyezésénél is jelentősen növeli a beavatkozás térbeli pontosságát.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogimplantátummal kapcsolatban – vagy bármilyen más témában – kérdése van, vagy éppen a fogainak állapotát szeretné ellenőriztetni, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info @ dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!