A cikk az Egészségtükör oldalon jelent meg.

A fogmosás közben jelentkező fogínyvérzést a legtöbben ártalmatlan tünetnek gondolják, sajnos nagyon is tévesen. Annak ellenére, hogy a jelenség általában nem jár fájdalommal, egy gyulladásos folyamat jele, mely súlyos esetben akár fogvesztést is okozhat. A cikkből kiderül, hogy hogyan lesz a fogínyvérzésből komoly probléma, hogyan előzheted meg, és mit tegyél, ha a te ínyed is vérzik.

Miért vérzik a fogíny?

A fogíny vérzésének hátterében a fogíny gyulladása áll. Az íny gyulladása a helytelen fogápolási szokások miatt elszaporodó baktériumoknak köszönhető. Bár a legtöbben azt gondolják, hogy a napi kétszeri fogmosással megtettek minden tőlük telhetőt, sajnos ez a valóságban nem így van.

Nagyon gyakori ugyanis a helytelen fogmosási technika és az, hogy egyáltalán nem szentelünk figyelmet a fogközök tisztításának. Ennek köszönhetően a fogakon lepedék marad, amelyben elszaporodnak a káros baktériumok, így az íny begyullad, vérezni kezd és akár kellemetlen leheletet is tapasztalhatunk.

Ha a lepedék továbbra sem kerül eltávolításra, 10-14 nap alatt fogkő képződik belőle. A fogkövet otthoni fogápolási eszközökkel sajnos nem lehet eltávolítani, ehhez már dentálhigiénikus vagy fogorvos segítségére lesz szükség.

Fogínyvérzésből súlyos egészségügyi problémák

Fogínyvérzés esetén tehát érdemes ellátogatni a fogászati rendelőbe, ahol szükség esetén fogkőleszedést végeznek majd. Ha ezt elhanyagoljuk, a további lepedék és fogkőképződésnek köszönhetően súlyosbodik a meglévő fogínygyulladás, és fogágybetegség alakul ki.

A fogágybetegség során hosszabb távon az íny visszahúzódik, felpuhul és elválik a fogaktól, azaz beindul a tasakképződés. A tasakok pedig ideális környezetet teremtenek a baktériumok további szaporodásának, és a terjedő gyulladás pedig a fogakat tartó csontok lassú pusztulásához vezet.

A végkifejlet a fogak meglazulása és végül elvesztése. Ilyenkor már csak fogbeültetéssel lehet az elveszített fogat pótolni, és fogágybetegség miatt elvesztett fogak és károsodott csont esetén  gyakran az egyébként sem alacsony fogimplantátum árakhoz még hozzáadódik a csontpótlás költsége is.

A kezeletlen fogágybetegség ráadásul további egészségügyi problémákhoz is vezethet. Ahogyan a kórokozók a véráramba jutnak, a szervezet más területein is gyulladást, azaz fogászati gócfertőzést okozhatnak. Ez komoly kockázati tényezőt jelent a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában, valamint megnehezíti például a cukorbetegség kezelését is.

Van, aki különösen veszélyeztetett

A fogágybetegség kialakulására számos tényező hajlamosít. Örökletes tényező lehet a rendellenesen álló, összetorlódott fogsor, amely megnehezíti a fogak tisztítását, de veszélyes az el nem látott fogszuvasodás, vagy a hibás tömés, fogpótlás is.

Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyek felgyorsíthatják a betegség lefolyását, például ilyen nőknél a várandósság, ezért a terhesség alatti fogászati vizsgálatokat nem szabad elhanyagolni. De a hormonális változások miatt rizikót jelent a menopauza utáni időszak is.

Ezen kívül a cukorbetegeknek, a csontritkulásban szenvedőknek, és bizonyos gyógyszereket (egyes vérnyomáscsökkentő és epilepszia elleni szerek) szedőknek is különös figyelmet kell fordítani a fogaik egészségére.

Hogyan előzheted meg a fogágybetegséget?

Az első lépés mindenképpen a helyes fogápolási technika elsajátítása, mely nem csak a megfelelő technikával végzett puha sörtéjű kefével való fogmosást jelenti, hanem a fogközök tisztítását is fogselyemmel és/vagy fogköztisztító kefével. Ezen kívül mindenképpen javasolt legalább 6 havonta bejelentkezni professzionális fogtisztításra, fogkő-eltávolításra és fogászati szűrővizsgálatokra.

Ugyanakkor nem szabad alábecsülni az egészséges életmód szerepét sem. Az erős dohányzás például jelentősen növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét, nem beszélve arról, hogy a dohányfüstben található toxikus anyagok elnyomják az ínygyulladás tüneteit, például a fogínyvérzést. Éppen ezért fontos lépés a dohányzás drasztikus csökkentése, vagy teljes mellőzése.

Végül, de nem utolsósorban a változatos, kiegyensúlyozott étrend is  lényeges, ugyanis a tápanyagokban gazdag étrend elősegíti  a szervezet és az immunrendszer hatékony és egészséges működését.

A fentiek alapján tehát kijelenthető, hogy jobb az elővigyázatosság: ha fogínyvérzést tapasztalsz, érdemes minél előbb bejelentkezni a fogászati rendelőbe, ahol egy fogkőleszedés jó eséllyel megoldja majd a problémát!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

Rendelőnk a 469/2021. (VIII. 6.) kormány rendeletet követve pácienseinket tervezett fogászati ellátásra új típusú koronavírus védettségi igazolvánnyal, ennek hiányában az ellátást megelőző 48 órán belül végzett negatív SARS-CoV-2 PCR-teszttel és az ellátás napján végzett negatív antigén gyorsteszttel fogadja. A tesztek költsége a pácienseket terheli, kivéve: a) a beteg a 18. életévét nem töltötte be, b) a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy c) a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid-19 elleni oltóanyaggal nem oltható be. A 18. életévét be nem töltött beteget kísérő, koronavírus ellen nem védett személy esetén is az egészségügyi intézmény köteles a vizsgálatokat térítésmentesen elvégezni. Megértésüket köszönjük.