A fogimplantátum kilökődés valószínűsége rendkívül csekély a csúcsminőségű anyagoknak és technológiáknak köszönhetően. Most a lehetséges okokat vesszük górcső alá.

 

A fogimplantátum kilökődésére utaló közvetlen tünet lehet, ha az implantátum meglazul, mozogni kezd. Szintén figyelmeztető jel az implantátum körüli vérzés, esetleges fájdalom jelentkezése.

Ez a csúcsminőségű implantátumok esetén igen ritkán következik be: a statisztikák szerint a beültetést követő 5 éven belül mindössze az implantátumok 2-3%-ára jellemző.

 

A fogimplantátum kilökődés tünetei és lehetséges okai

Korai (beültetés utáni néhány hétben történő) fog implantátum kilökődés sajnos a legprecízebb implantációs sebészet és a páciens tökéletes szájhigiénéje mellett is bekövetkezhet a statisztikák szerint.

Kései fog implantátum kilökődés leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéné. Ennek következtében ugyanis bakteriális eredetű gyulladás keletkezhet először a fog implantátum körüli lágyrészekben (periimplantáris mucositis). Ha a gyulladást nem kezelik, akkor az implantátum körüli csontot is megtámadhatja (periimplantitis).

A fogágybetegséget (parodontitis) okozó baktériumok az implantátumokat is megtámadhatják, kontrollálatlan, kezeletlen fogágybetegség csontvesztést okozhat mind a fogak mind a fogimplantátumok mellet. Ha az a csontállomány, amelybe a fogimplantátum ágyazódik, pusztulni kezd, az implantátum meglazulhat, ami végül fogimplantátum kilökődéshez, implantátumvesztéshez vezethet.

A fog implantátum kilökődés tünetei és okai sokfélék lehetnek.

A periimplantitis szempontjából a dohányzás és a kezeletlen cukorbetegség egyaránt további rizikótényező, mivel rontják a szervezet védekezőképességét a periimplantitist okozó baktériumok ellen. Elméletileg kockázatot jelenthetne az implantátumra adott allergiás reakció is, azonban ez a korszerű implantátumok esetén alkalmazott anyagokra nem ismert.

A Dentpointnál alkalmazott csúcsminőséget képviselő svájci (Straumann), svéd (Astra Tech), és német (ICX) implantátumok anyaga titánötvözet. Ennek köszönhetően a szervezet ellenállás nélkül befogadja ezeket (ún. bioinert anyag). A gyártó cégek közül a Straumann és az Astra Tech az implantátumokra és titánium alkatrészekre örök garanciát adnak. Az ICX implantátumokra és alkatrészekre 10 évet vállal a gyártó.

 

Reális a fogimplantátum kilökődés veszélye?

Mint már említettük, a behelyezést követő 5 évben a fog implantátum kilökődés veszélye alacsony, a túlélési arány 97-98%-os.

Bizonyos esetekben, ha az implantátum behelyezéskor nincs elegendő csontállomány, csontpótlásra van szükség. Amennyiben a csontosodás során fertőzés alakul ki, a létrejövő csontszövet elégtelen módon növi körbe az implantátumot, diszkomfort érzést tapasztalhat a páciens. Ha ez idővel nem mérséklődik, esetleg fokozódik, a fogimplantátum kilökődése is bekövetkezhet.

A Dentpointnál ennek elkerülésére az elérhető legmodernebb, csúcsminőségű implantátumokat, csontpótló eljárásokat és technológiát, valamint antibiotikum terápiát alkalmazzuk, szoros kontroll és szigorú előkészítés mellett. Így rendelőnkben a fog implantátum kilökődés valószínűsége még a statisztikai átlagnál is alacsonyabb.

További részletes információkat a fogimplantátumokkal kapcsolatban Fogimplantátum beültetés lépésről lépésre cikkünkben olvashat.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a fogimplantátumokkal vagy bármilyen más témával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.