Mielőtt rátérünk jelenlegi témánkra, olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk a szájsebészeti kezelésekről szóló aloldalunat, ahol valamennyi, rendelőnkben végzett szájsebészeti beavatkozásról informálódhatnak. (És természetesen a szájsebészeti eljárások árait is megtalálhatják weboldalunkon.)

Mi az a szájzár?

A szájnyitási korlátozottság egyik fajtája a szájzár (trizmus). Szájzárról akkor beszélünk, ha szájnyitáskor az alsó és felső metszőfogak éle közötti távolság legfeljebb 10 mm. A szájzár gyulladás következtében alakul ki leggyakrabban, amit az állkapcsot mozgató izmok görcse kísér. Ennek többféle oka lehet, mint például a bölcsességfog-gyulladás, vagy az érzéstelenítő injekciót kísérő esetleges bevérzés.

A szájzár tünetei

A szájnyitás korlátozott lehetőségén túl a szájzár tünete lehet az intenzív fájdalom, ami akkor jelentkezik, ha a beteg mégis megpróbálja kinyitni a száját. Ez további kellemetlenségeket eredményez: megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a harapást, a rágást, de akár a nyelést is. Bizonyos esetekben a nyelv mozgatását is gátolja a szájzár, ezáltal a beszédet is akadályozhatja.

Foghúzás utáni szájzár

Szájzár kezelése előtt a rendelőben

A foghúzás a legtöbb esetben nem jár semmilyen komplikációval, de előfordulhat, hogy utólagos problémák jelentkeznek. Ezek általában nem súlyosak, például duzzanat, tompa fájdalom, az íny érzékenysége, enyhe vérzés stb. Ritka esetben szájzár is jelentkezhet. Ez leginkább a bölcsességfogak eltávolítása kapcsán fordulhat elő. (A bölcsességfogakhoz kapcsolódó szájzárral a következő pontokban részletesen is foglalkozunk.)

Bölcsességfog-gyulladás vagy bölcsességfogműtét utáni szájzár

A növekedés közben megakadt félig előtört  bölcsességfog körül gyulladás alakulhat ki. Ennek oka, hogy az impaktált bölcsességfog koronájára ráboruló íny alá (tasakba) bekerülhet az ételmaradék, ami kiváló életteret nyújt a száj flóráját alkotó baktériumoknak, amik így gyulladást indukálnak. A bölcsességfog-gyulladás tünetei közé tartozik a tompa, kisugárzó fájdalom, az ínygyulladás  (megduzzadt, vöröslő fogíny), a fülzúgás, fülfájás és a szájzár. A bölcsességfog eltávolítása után szintén többféle panasz jelentkezhet, a szájzár ekkor is előfordulhat. Oka lehet az alkalmazott speciális érzéstelenítési technika, amennyiben a tű véletlenül érfalat sért és úgynevezett vérömleny, haematoma keletkezik a lágyszövetek között.

Szájzár injekció után

Egyes fogászati beavatkozásokat helyi érzéstelenítésben végznek a fájdalom csillapítása, megszüntetése érdekében. A helyi érzéstelenítés hatékony eszköze az érzéstelenítő injekció. Ilyen injekció alkalmazására kerül sor a bölcsességfog-műtétek során is, azzal a különbséggel, hogy ekkor egy speciális módszert, a vezetéses érzéstelenítést használja a kezelőorvos. Ebben az esetben az injekciós tűt egészen az állkapocs belső felszínéig kell bejuttatni, mivel az érzéstelenítő oldatot az állkapcsot ellátó ideg mellé kell juttatni.. Ha a behatolás során a fecskendőhöz tartozó tű felsérti a lágyszöveteket, különösen egy érfalat, akkor vérömleny (haematoma) keletkezhet, ez pedig szájzár kialakulását eredményezheti.

Mit tegyek szájzár ellen? A szájzár otthoni kezelése

Mint ahogyan azt már említettük, a szájzár egyik leggyakoribb oka a részben előtörő, megrekedt bölcsességfog következtében kialakuló gyulladás (ún. pericoronitis). Az ilyen fogat bizonyos mértékben ínylebeny borítja. Az ínylebeny és a fog közé (ún. tasakba) bekerülnek az ételmaradékok és a különféle kórokozók, baktériumok. Ugyanakkor az érintett terület körülményesen tisztítható, és nagyon nehéz tökéletesen eltávolítani a szennyeződéseket.

Amennyiben kialakul a szájzár, az első lépés a korlátozott szájnyitás feloldása (erre a következő bekezdésben térünk ki részletesen). Amennyiben a száj már nagyobbra nyitható, a problémás bölcsességfoghoz is könnyebb hozzáférni. Ekkor a tasakba speciális, orvosi eszközökkel benyúlva meg kell tisztítani ezt a részt, illetve megmutatjuk a páciensnek hogyan tudja alaposan fogkefe segítségével tisztítani az adott területet.

Ezt kiegészítve a gyógyhatású szájöblögetők is alkalmazhatóak. Minél hatékonyabban sikerül eltávolítani a beragadt ételmaradékot és megtisztítani a gyulladt fogat és környékét, annál előbb következik be a gyógyulás.

Szájzár: torna, állkapocsmasszázs alkalmazása 

A gyulladás okozta szájzár oldása nem egy kellemes, ámde igen fontos dolog. Ugyanis ha a páciens nem mozgatja az állkapcsát, a szájzár akár rosszabbá is válik. Fontos az állkapocs gyakori mozgatása, az izmok nyújtása, hogy azok reflexes összehúzódása oldódjon.

Ezen reflex csökkentése azért is fontos, hogy a szakember a problémás területhez hozzá tudjon férni és el tudja azt látni (például az ínyszövet eltávolítása a félig előtört bölcsességfog koronájáról [ún. circumcisio], vagy magának a fognak az eltávolítása).

Az állkapocs nyitását, az izmok nyújtását segíthetjük, ha az alsó és felső metszőfogak közé egy puhább fából készült eszközt (fakanalat, fa spatulát, stb.) helyezünk és ennek segítségével nem erőszakosan, de feszegetjük az állkapcsot, hogy nagyobbra nyíljon.

Szintén segítheti a rágóizmok ellazulását, ha a páciens masszírozza azokat. Ez az állkapocsmasszázs enyhíti az izmok feszülését, katalizálja a vérkeringést a kérdéses területen. A masszírozó mozdulatokat érdemes mind nyitott, mind zárt száj mellett is elvégezni.

A masszázst belülről is végezhetjük, a mutatóujjat ráhelyezve az állkapcsot mozgató izomra, és dörzsölve azt, a lehető legközelebb az állkapocsízülethez. A masszázst a nyak oldalának izmaival érdemes zárni. Ezek a területek nem vesznek részt közvetlen módon az állkapocs mozgatásában, de ha sikerül ellazítani őket, a fájdalom csökkenhet.

Az állkapocsmasszázs kiegészülhet vagy helyettesíthető úgynevezett triggerpont-terápiával. A triggerpontok olyan csomók az izomszövetben, amelyek érzékenyek, és az érintett területtől távolabb kisugározva fájdalmat okozhatnak. A triggerpontok nem láthatóak, ezeket a nagyjából borsónyi méretű csomókat a terapeuta tapintás útján találja meg és kezeli.

Az állkapocsízületi (TMI) gyógytornát szakemberrel végeztessük. Az első lépés ilyenkor a kivizsgálás. Azt ezt követő kezelés ülő vagy fekvő testhelyzetben történik.

A szájzár kezelése, feloldása a fogorvosi rendelőben

Szájzár kezelésére is alkalmas rendelő, Dentpoint Centrum

A félig előbújt, úgynevezett impaktált bölcsességfogak környezetében gyulladást idézhetnek elő az íny és a fog közé bekerülő kórokozók, ami többek között szájzárat is okozhat. Az ilyen megrekedt bölcsességfogakat sok esetben kizárólag műtéttel lehet eltávolítani. A beavatkozás helyi érzéstelenítés alkalmazásával történik. A kezelés során az első lépés az impkatált fog felszabadítása az ínyszövet alól. Ha indokolt, elhanyagolható mennyiségű csont eltávolítása is szükséges lehet, ha a foghoz másképpen nem lehet hozzáférni. A fog kiemelése után a seb összevarrásával zárul a műtét. A beavatkozásról bővebben ide kattintva olvashat (a Bölcsességfog-eltávolítás fejezetben).

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.

A szájzár további okai

Valójában a szájzár maga is egy tünet, amit a már felsoroltak mellett többféle betegség, illetve kóros állapot is előidézhet. Ilyen lehet például:

  • fogászati eredetű gyulladások (beleértve az alsó vagy felső állkapocs csontállományának gyulladását is)
  • az állkapocsízület gyulladása
  • hallójárat-gyulladás
  • az állkapocsízület kopása
  • tetanusz
  • mandula körüli tályog
  • állkapocstörés, izületi ficam
  • az állkapocsízület környékén kialakuló tumorok

Meddig tart a szájzár?

Gyakori eset, hogy a szájzár a reggeli időszakban alakul ki, és két vagy három nappal később spontán megszűnik. Amennyiben annak ellenére, hogy a szájzár, illetve a fájdalom megjelenik, a beteg nem hagyja ki az étkezéseket, a gyógyulási folyamat rövidebb lehet. Ha ugyanis az állkapocs mozog, dolgozik, a panaszok hamarabb megszűnnek. Ilyen hatása lehet a rágás mellett a minél jobban artikulált beszédnek is. Fogmosás alkalmával is javasolt a lehető legnagyobbra nyitni a szájat, az állkapcsot mozgató izmok intenzív működtetése érdekében.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a szájzárral vagy bármilyen más fogászati problémával kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

A Dentpoint csapata

A Dentpoint Fogászati, Implantológiai és Parondontológiai Centrum csapata

Várjuk szíves érdeklődését!