A mélyharapás talán a leggyakoribb harapási rendellenesség, a lakosság 60-70%-át érintheti. Cikkünkben áttekintjük a mélyharapás okait, következményeit és lehetséges kezelési módjait. 

Mit nevezünk normális harapásnak és mi az a mélyharapás?

Ahhoz, hogy megértsük, mi a mélyharapás jelentése, először érdemes tisztázni, mit értünk normális harapás alatt. 

Normális harapásról akkor beszélünk, ha a száj csukott, nyugalmi helyzetében a felső fogsor metszőfogai (frontfogai) 1-2 mm-t takarnak el az alsó fogsor metszőfogaiból (ún. normoklúzió). Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez az emberi fogsor szabályos állapota. (Egyébként a latin orvosi kifejezés, az oklúzió jelentése is harapás – fogorvosi témájú szakszövegekben gyakran előfordul.)

Mélyharapásról akkor beszélünk, ha a felső metszőfogak 2 mm-nél nagyobb felületet takarnak az alsó fogsorból. Ez a fogazati rendellenesség kis mértékben pusztán esztétikai probléma, esetleg kisebb-nagyobb diszkomfort érzéssel jár.

Extrém mélyharapás esetén azonban a harapási magasság nagy mértékben csökken. Ilyenkor az állkapocs, illetve a fogsor harapási és rágási funkciója is károsodhat. Súlyosabb esetben az alsó metszőfogak a felső fogsor mögötti fogínnyel is érintkeznek, újra és újra felsértve azt. 

A fenti értékektől bármilyen eltérés harapási rendellenességnek számít. Ilyen például a mélyharapás mellett:

 • nyitott harapás,
 • keresztharapás,
 • fogtorlódás, 
 • foghézag, 
 • a középvonal eltolódása.

A mélyharapás okai

A mélyharapás kezelése (helytelenül: mély harapás) harapásemelő sín révén hatékonyan lehetséges.

A mélyharapás kialakulása többféle okra vezethető vissza:

 • Amennyiben már gyermekkorban, a tejfogak esetében is jelentkezik, örökletes hajlam állhat a fogazati rendellenesség mögött. 
 • A maradandó fogak megjelenése után is kialakulhat, ilyenkor szerzett mélyharapásról beszélünk.
 • A mélyharapás oka lehet bizonyos fogak vagy fogcsoportok, például az oldalsó fogak hiánya vagy elvesztése is. Ekkor a megmaradt fogak a keletkezett foghézag irányába vándorolnak vagy dőlnek (a harapás “megsüllyed”). 
 • Arra is van példa, amikor a genetikai okból fellépő és a szerzett mélyharapás kombinációja jön létre. Ilyenkor jellemző a kis- és nagyőrlőfogak fokozott kopása.  

A mélyharapás következményei, tünetei 

A mélyharapás tünetei, következményei közül néhányat már említettünk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden lehetséges tünetet: 

 • elégtelen rágás, harapás,
 • a rágóízületek túlterhelése, 
 • a rágóizmok hatékonysága csökken,
 • a rágófelületek károsodnak,
 • az állkapocsízület deformálódik,
 • befordulnak a szájzugok
 • ínykárosodás, 
 • ínygyulladás,
 • beszédzavar.  

A felsorolt tünetek közül nem feltétlenül jelentkezik mindegyik, még súlyos esetben is előfordulhat, hogy csak néhányat tapasztal a páciens. Ugyanakkor bármelyik felléphet a mélyharapás kapcsán. 

A mélyharapás kezelése harapásemelő sín és sánc segítségével

A mélyharapás kezelése felnőtteknél harapásemelő sín révén lehetséges.

Az esetek többségében a mélyharapás fogszabályzó eljárások segítségével korrigálható. A mélyharapás kezelése felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt lehetséges harapásemelés révén. Ezt általában harapásemelő sín vagy sánc alkalmazásával oldják meg. Két különböző eljárásról van szó, de mindkettővel lehetséges a mélyharapás korrigálása. 

Harapásemelő sánc

A harapásemelő sánc a metsző-, illetve szemfogak belső, szájpadlás felőli oldalára rögzített, fogszínű vagy fehér fogszabályozó eszköz. Működési elve, hogy megakadályozza az alsó és a felső fogsor érintkezését, összezáródását. 

A harapásemelő sánc teljesen fájdalommentes eszköz. Az első napokban azonban okozhat kellemetlenségeket:

 • beszédhibák, pöszeség,
 • diszkomfort érzés,
 • rágási nehézségek. 

Ezek a problémák néhány nap elteltével spontán megszűnnek, így később a harapásemelő sánc használata már nem jár kényelmetlenséggel. 

Harapásemelő sín

A harapásemelő sín egy kivehető, a fogsor vonalát követő, patkóformájú sín, amely tökéletesen illeszkedik a fogsorra. A felülete sima, ezáltal az alsó és felső fogsor szemben lévő fogai nem akadnak össze. A rágás közben keletkező erőhatásokat a sín egyenletesen oszlatja el, részben pedig elnyeli. Így a rágóizmokat és az állkapocsízületek túlterhelését is megakadályozza. Mivel ezt az eszközt a fogorvos által levett lenyomat alapján fogtechnikus készíti személyre szabottan, mindig pontosan illeszkedik a páciens fogsorára. 

Bármelyik megoldásról is van szó, fontos, hogy minél előbb kezdődjön el a kezelés. Ugyanis ellenkező esetben a fogsor állapota romlik, tovább torzul, a megfelelő eredmény elérése így tovább tart. A mélyharapásnak pedig bizonyos idő után visszafordíthatatlan következményei is lehetnek a szájüregben. 

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a mélyharapás gyakran komplex problémaként jelentkezik, amelynek kezeléséhez többféle szakterület specialistáinak együttműködésére is szükség lehet. Így a fogszabályzó szakorvos mellett manuálterapeuta, logopédus és gnatológus közreműködésére is. 

A mélyharapás kezelése protetikai módszerekkel

Amennyiben a meglévő kis- és nagyőrlő fogak hiányosak, esetleg tömöttek, vagy híd található rajtuk, úgy a mélyharapás korrigálható ún. harapásemeléssel. Ilyenkor az új, kezdetben ideiglenes pótlásokat (betétek, koronák, hidak) úgy készítjük el, hogy az néhány milliméterrel magasabbak legyenek. Ez a precízen beállított új harapási magasság az állkapocsízület tolerancia határain belül helyezkedik el, így a kezdeti diszkomforton kívül semmilyen panaszt nem okoz. Amennyiben az ideiglenes pótlások viselése közben a páciens megszokja az új harapási magasságot, az ideiglenes pótlásokat véglegesekre lehet cserélni.

A mélyharapás kezelése állkapocsműtét segítségével

Súlyos esetben, illetve ha bizonyos tényezők, körülmények indokolják, a mélyharapás ellen szájsebészeti beavatkozás is elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy a mélyharapást állkapocsműtét segítségével korrigáljuk. 

Ilyen tényező lehet például:

 • alulfejlett állkapocs,
 • túlságosan alacsony arcmagasság.

Fontos megjegyezni, hogy az esetek döntő többségében a mélyharapás korrigálására elegendő a harapásemelő sín vagy sánc, esetleg protetikai eljárások alkalmazása, szájsebészeti beavatkozásra csak kivételes esetben van szükség.

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a mélyharapás vagy bármilyen más harapási rendellenesség kapcsán kérdése vannak, örömmel állunk rendelkezésére! Honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva. 

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen fogadjuk megkeresését. 

Várjuk szíves érdeklődését!