A legújabb Oral-B iO™ fogkefe új generációs technológiája, ami új szintre emeli a fogmosást, és a szájápolást forradalmasítva hatékony, ugyanakkor kíméletes tisztítást kínál. Lássuk, mit jelent az iO™ mágneses technológia, mi a különbség a mágneses és a szónikus fogkefék között és melyiket válasszuk?

———

Mi a különbség a szónikus és a mágneses fogkefe között?

A fogkefefej alakja a mágneses és a szónikus fogkeféknél

Fogmosás a szónikus és a mágneses fogkefével

Az Oral-B iO fogkefe további kiegészítői

———

Mi a különbség a szónikus és a mágneses fogkefe között? 

Először is fontos megjegyezni, hogy a mágneses és a szónikus fogkefék egyaránt elektromos fogkefék, de működésüket tekintve gyökeresen eltérnek egymástól. A szónikus technológiát már az 1960-as években tesztelték és az első „Sonic” fogkefék 1990-es években kerültek a boltok polcára. Ez a fajta fogkefe 260 Hz vagy annál magasabb frekvenciájú hanghullámokat bocsájt ki, és egyetlen típusú mozgása van: bizonyos fokú előre-hátra mozgást végez vízszintes síkban. 

A mágneses technológia a közelmúlt nagy áttörése a szájhigiéné területén. A technológiát először az Oral-B használta az Oral-B iO fogkeféjében, és a klinikai vizsgálatok hamar megerősítették hatékonyságát, azaz, hogy a mágneses technológiának köszönhetően az Oral-B iO akár 48%-kal több lepedéket képes eltávolítani az ínyszélen, mint egy szónikus fogkefe.  Ezt a látványos eredményt az új mágneses technológia teszi lehetővé.

mágneses fogkefe

A mágneses fogkefe működése

A lineáris mágneses meghajtás energiája közvetlenül a sörtehegyekbe kerül, mikrorezgéseket generálva, amely a fogkefefej oszcillációs-rotációs mozgásával kombinálva alapos és kíméletes tisztítást eredményez. Az eredmény a minden eddiginél aprólékosabb fogápolás, amely különösen érvényesül az egyébként nagyon nehezen elérhető fogközökben és az ínnyel érintkező fognyaknál. 

Ez azért különösen fontos, mert az itt található, nehezen eltávolítható lepedékben könnyen megtelepedhetnek a káros baktériumok, fogkőképződést és a fogíny gyulladását okozva. Hosszú távon pedig akár fogágybetegség is kialakulhat. A mágneses fogkefék használatával radikálisan csökkenthető a betegség kialakulásának veszélye.

 

Hogyan működik a szónikus fogkefe?

 • előre-hátrafelé mozgással tisztítja a fogakat
 • 260 Hz vagy magasabb hanghullámokat bocsát ki

Hogyan működik az Oral-B iO mágneses fogkefe?

 • rendkívül hatékony kombinált oszcillációs-rotációs (forgó-rezgő) mozgással körbeveszi és tisztítja a fogakat
 • a fogkefesörték kíméletes mikrorezgései hatékonyan távolítják el a lepedéket a fognyakról és a nehezen elérhető fogközökből is

 

szónikus fogkefe és a mágneses fogkefe fejének formája eltérő

A fogkefefej alakja a szónikus és a mágneses fogkeféknél

A fogkefefej alakja is nagyon lényeges a fogak alapos tisztításában. A szónikus fogkefék a hagyományos kézi fogkefékhez hasonlóan általában hosszúkás, téglalap alakú fejjel rendelkeznek. 

Ezzel szemben az iO mágneses fogkefe az Oral-B által bevezetett és kipróbált kerek fogkefefejjel rendelkezik, amely tökéletesen körbevesz minden egyes fogat.

Az új Oral-B mágneses fogkefe kiváló választás az érzékeny ínyű vagy ínyvérzésben szenvedők számára is – több, mint 60%-kal hatékonyabb az ínyproblémák csökkentésében, mint egy szónikus fogkefe.

 

A szónikus fogkefe hosszúkás fejének tulajdonságai

 • hosszúkás formájú fogkefefej: hasonlóan tisztít a kézi fogkefékhez, hátránya, hogy nem képes teljesen körülölelni a fogat
 • Több fogat tisztít egyszerre, ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő söprögető mozdulatok elvégzésére

Oral-B iO mágneses fogkefe kerek fogkefefejének tulajdonságai

 • kerek fogkefefej: minden fogat alaposan körülvesz, így garantált az aprólékos tisztítás
 • nagyobb sörtesűrűséggel és csavart sörtecsomókkal van ellátva hatékonyabb tisztítás érdekében

Fogmosás a szónikus és a mágneses fogkefével

Azt gondolnánk, nyilvánvaló, hogy hogyan kell fogat mosni az elektromos fogkefével: egyszerűen helyezzük a fogkefét a fogak és az íny felszínére. A szónikus fogkeféknél azonban ez nem így van. A fogorvosok ajánlása szerint a fogtisztítást söprögető mozgással végezzük az ínyszéltől a fogak koronájának csúcsa felé.

Ez a mechanikus kézmozdulat kulcsfontosságú a lepedék eltávolításában. A szónikus fogkefe használatakor fokozott figyelmet kell fordítani a fogak hátsó, illetve nyelv felőli felszínére is. Ezek elérése egy hosszú fogkefefejjel nehézségeket okozhat, így még fontosabb a fogkefe megfelelő elhelyezése, hogy ezáltal az említett a területek is megtisztíthatók legyenek.

 

mágneses fogkefe szoftveres támogatással

Egyszerűbb a fogak tisztítása a mágneses fogkefével

A mágneses fogkefe sokkal egyszerűbbé teszi a fogak tisztítását. Mindössze annyit kell tenni, hogy az iO fogkefefejet a fogakra helyezzük, és a tisztítandó felület mentén mozgatjuk: a mikrovibrációk finoman fellazítják, az oszcillációs-rotációs mozgás pedig kisöpri a lepedéket. A mikrorezgések lehetővé teszik, hogy a fogkefe símán végigcsússzon a fogfelszíneken és így elvégezze a fogtisztítás egész munkáját.

Mindez az úttörő mágneses technológiának köszönhető, amely mikrorezgéseket és a kefefej mozgását kihasználva minden eddiginél alaposabban megtisztítja a fogínyt és a fogakat, beleértve   a nehezen elérhető területeket is.

A maximális fogmosási teljesítmény a fejlett technológiának köszönhető, mely elősegíti a fogtisztítást a használóinál.  A fogmosás egyik legfontosabb szempontja a megfelelő nyomással végzett tisztítás. 

Továbbfejlesztett nyomásérzékelés

Az Oral-B iO Intelligens Nyomásérzékelővel van ellátva, amely jelzi, hogy túl gyengén vagy túl erősen mossuk fogainkat. Mindez lehetővé teszi, hogy a megfelelő nyomással kíméletesen, ugyanakkor maximális hatékonysággal mossuk a fogainkat.

Azonnali visszajelzés

A fogkefén elhelyezett interaktív kijelző megmutatja a tisztítási időt, a tisztítási módot, az akkumulátor töltöttségi szintjét, és jelzi, ha eljött az ideje a fogkefefej cseréjének. 

Szoftveres támogatás: mintha mindig segítene a fogorvos

A fogkefe olyan alkalmazáshoz is csatlakoztatható, amely valós időben figyeli a fogmosás folyamatát, így biztosak lehetünk benne, hogy egyetlen területet sem hagytunk ki. Azt is megakadályozza, hogy túl erős nyomással mossuk a fogainkat, valamint visszajelzést ad a fogmosási teljesítményünkről is.

Ez annak köszönhető, hogy az Oral-B iO fogkefébe intelligens, (un. AI-enabled) szenzorokat építettek be, amelyek felismerik, hogy a szájüreg melyik területét tisztítjuk. Az iO9 3D fogfelszínt követő rendszere képes 16 zónát felismerni és itt ellenőrizni a megfelelő tisztítást. Az alkalmazáshoz csatlakoztatva pedig egy 3D kép jelenik meg, amelyen nyomon követhetjük, hogy a fogfelszínek mennyire tisztultak meg. 

Így gyakorlatilag olyan, mintha mindig fogorvos felügyelné a fogmosást, kijavítva a hibákat és segítve a fogmosási technika fejlődését. Ennek köszönve óriásit nő a fogmosás hatékonysága, és eredményesebbé válik a szájápolási rutin.

 

Fogmosás a szónikus fogkefével:

 • Söprő kézmozdulatok szükségesek a jobb tisztító hatás érdekében
 • Fokozott figyelem szükséges a fogak hátsó részénél és a nyelv felőli területeken

Fogmosás az Oral-B iO mágneses fogkefével

 • „elvégzi helyettünk a fogmosást”: a mágneses technológia kivételes tisztítási eredményt biztosít
 •  7 tisztítási móddal rendelkezik
 • Az intelligens nyomásérzékelő figyeli és visszajelzést ad a fogakra gyakorolt nyomásól
 • Oral-B alkalmazás a tisztítás minőségének ellenőrzésére a szájüreg 16 területén (elérhető az iO 9. szériában)
 • Segít folyamatosan fejleszteni a fogápolási rutint
Mágneses fogkefe kiegészítői

Az Oral-B iO fogkefe további kiegészítői

 

A fogkefe kiválasztásakor nemcsak a technológiára, hanem a tervezésre, a kiegészítő tartozékaira, a töltőrendszerre és a tokra is szeretünk figyelni. A rendelkezésre álló kiegészítők típusa a fogkefe típusától függ. Az Oral-B iO mágneses töltővel rendelkezik, amelynek teljes feltöltése csak három órát vesz igénybe, és akár 14 napig kitart töltés nélkül. Az Oral-B iO 9 töltő tokkal is rendelkezik, amely tökéletes megoldás utazáshoz is. 

 

A szónikus és mágneseses fogkefék összehasonlítása

 

A könnyebb áttekinthetőség érdekében készítettünk egy összehasonlító táblázatot, amiből egy pillanat alatt eldöntheted, melyik fogkefe lesz számodra a jó választás!

 

Szónikus fogkefe

Mágneses fogkefe

Technológia

Szónikus:

Előre-hátrafelé mozgó fej

260 Hz vagy magasabb hanghullámokkal tisztít

Mágneses: 

forgó-rezgő mozgás

mikrorezgésekkel tisztít

48%-kal több lepedék eltávolítása az ínyszélen

Fogkefefej

hagyományos hosszúkás

kerek, körbeveszi a fogat

nagyobb sörtesűrűség, csavart sörtecsomók 

Fogak tisztítása

Söprögető mozgatás szükséges a fogak tisztításához

Elegendő a tisztítandó felület mentén húzni

Nyomásérzékelő

Telefonos applikációs ellenőrzés (iO9-től)

7 tisztítási mód

60%-kal hatékonyabb az ínyproblémák csökkentésében