A fogorvosi kezelések során az egyik leggyakrabban alkalmazott helyi érzéstelenítő a lidocain injekció. A páciensek gyakori kérdése, hogy mennyi a lidocain hatóideje, vagyis a lidocain injekció hatása meddig tart.

A fogászati lidocain hatása

A lidocain a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Lidocainum néven szerepel. Ez egy  úgynevezett amid típusú helyi érzéstelenítő, továbbá antiarrhytmiás gyógyszer. A fogorvosi kezelések során a rutin helyi érzéstelenítésre használatos elsődleges és általános szer.

A lidocain (és az összes többi érzéstelenítőszer is) megakadályozza az idegsejt membránjának inger okozta átmeneti nátriumáteresztőképesség-növekedését. Ennek révén stabilizálja a neuronok (idegsejtek) sejtmembránját, ezáltal gátolja az ingerület kifejlődését és továbbterjedését a központi idegrendszer felé.

Fontos kiemelni, hogy a különböző érzetek érzékelésérét felelős idegsejteknek (pl. fájdalom, hideg/meleg érzet, nyomás, stb.) más és más az érzékenysége az érzéstelenítő oldatokra, például nyomó-feszítő érzet fogeltávolításkor akkor is előfordulhat, amikor a páciens semmilyen fájdalmat nem érez.

A lidocain fogászati érzéstelenítő hatóideje

 A Dentpointnál alkalmazott lidocain hatóideje kitart a fogászati kezelések végéig.

Azt, hogy egy fogászati érzéstelenítő vagy konkrétan a lidocain injekció hatása meddig tart, pontosan nehéz meghatározni. Ugyanis ez mindenkinél más és más, de például olyan hétköznapi körülmények is befolyásolhatják, mint hogy a páciens mikor, mit és mennyit evett, mennyire kipihent, milyen a hangulata (stresszes vagy nyugodt). Emellett nem elhanyagolható a beadott hatóanyag mennyisége és az érzéstelenítés módja sem.

Általánosságban elmondható, hogy a lidocain injekció a beadást követő 2-10 percen belül kezd hatni, és a páciensek többségénél a hatása 1-3 óra alatt múlik el. A fogászati kezelések során alkalmazott lidocain hatóideje ennél akár órákkal több is lehet kivételes esetekben.

 

A lidocain injekció mellékhatásai

A páciensek érzéstelenítés után ritkán szívdobogás érzést vagy szédülést tapasztalhatnak, azonban ezek a hatások nem a lidocainnak tudhatók be. Az érzéstelenítő oldatokban a hatékonyság fokozása miatt adrenalint is szoktak alkalmazni, mely beadás után szívdobogás érzést okozhat.

Szédülést az általános és az injekció beadása okozta szúrás keltette stressz miatti hirtelen vérnyomáscsökkenés okozhat, mely a páciens fekvő pozícióba helyezésével gyorsan múlik. Magának a lidocainnak ritka, de esetenként súlyos mellékhatása a szervezet allergiás reakciója az érzéstelenítőszerre. Igazolt allergia esetén más érzéstelenítőszerek használatosak, mint például az operatív beavatkozásokkor is használt articain.

 

Érdeklődjön telefonon, illetve itt, az interneten – vagy keresse fel rendelőnket személyesen!

Amennyiben a lidocain injekcióval vagy a helyi érzéstelenítéssel kapcsolatban további kérdései merültek fel, honlapunkon felvilágosítást kérhet és időpontot is foglalhat rendelőnkbe erre a linkre kattintva.

Emellett e-mailen (info [kukac] dentpoint.hu) és telefonon (+36302576088) is szívesen állunk rendelkezésére.

Várjuk szíves érdeklődését!

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.