A cikk a Ridikül és a Webbeteg oldalán jelent meg.

Ízületi betegségeket, hajhullást, várandósoknál pedig akár koraszülést is okozhat a fogínysorvadás, amelyet alapos fogmosással meg lehet előzni – mondta Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának adjunktusa az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Kifejtette, hogy a fogínysorvadás, vagy más néven fogágybetegség egy bakteriális eredetű megbetegedés, amely a szájban lévő baktériumok egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki, amikor többségbe kerülnek azok a kórokozók, amelyek a szöveteket támadják meg – olvasható az MTI-n. Az orvos szerint alattomos betegségről van szó; általában a középkorúaknál súlyosbodnak annyira a tünetek, hogy azzal már orvoshoz fordulnak a betegek. A betegség aktív gócot hoz létre, mivel a gyulladás lágy részeket is érint, amelyen keresztül több milliárd baktérium kerülhet a véráramba, így más szervekhez is, ahol betegségeket válthat ki. Ilyenek az ízületi panaszok, a hajhullás, de többen már a koraszüléssel is összefüggésbe hozták a betegséget. A megelőzés Molnár Bálint szerint mindenkinek a saját kezében van, hiszen napi kétszeri alapos fogmosással a betegség megelőzhető.

Népbetegség Magyarországon a fogágybetegség

Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója az M1 korábbi műsorában elmondta, a magyar lakosság 80-85 százaléka szenved valamilyen szintű fogágybetegségben, ebbe beletartoznak a legfelületesebb ínygyulladások és a fogak elvesztésével járó súlyos gyulladások is. A fogínygyulladás két fő típusra osztható, a gyakoribb a főként középkorú embereket érintő úgynevezett krónikus fogágybetegség, illetve a fiatalokat érintő, sokkal ritkább, de gyorsabb csontritkulással járó betegség. Az agresszív fogágybetegséget elsősorban genetikai okokra vezetik vissza, míg a krónikus fajtát a nem megfelelő szájhigiéniára és az immunrendszer rossz reakciójára egy adott baktériumra – tette hozzá. A szakember figyelmeztetett, minden ilyen betegség első tünete az ínyvérzés, de előfordulhat, hogy a fogak eldőlnek, később – előrehaladott kórnál – meg is lazulhatnak.

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb blogposztokról:

Semmi spam, csak színtiszta szájhigiénia.